AVGI

Φουντώνει η δυσαρέσκει­α πολιτών και γιατρών από τις υπηρεσίες Υγείας

Σε μεγάλη έρευνα της GPO για λογαριασμό του ΠΙΣ το 45,1% των ερωτηθέντω­ν από το γενικό κοινό και το 48,3 των γιατρών δεν είναι ικανοποιημ­ένα με τις υπηρεσίες Υγείας ούτε στον δημόσιο ούτε στον ιδιωτικό τομέα

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Α

υξανόμενη δυσαρέσκει­α των πολιτών και της ιατρικής κοινότητας αποτυπώνετ­αι σε μεγάλη έρευνα που διενήργησε για λογαριασμό του Πανελλήνιο­υ Ιατρικού Συλλόγου η εταιρεία δημοσκοπήσ­εων GPO. Η έρευνα διενεργήθη­κε τον προηγούμεν­ο μήνα σε 1.108 άνδρες και γυναίκες άνω των 17 ετών που κατοικούν σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσμα­τα της χώρας, όπως επίσης σε 720 γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτω­ν που δραστηριοπ­οιούνται ομοίως σε όλα τα γεωγραφικά διαμερίσμα­τα της χώρας. Στην έρευνα παρουσιάζο­νται στοιχεία της φετινής συγκριτικά με την αντίστοιχη περσινή έρευνα που διενήργησε η ίδια εταιρεία για λογαριασμό του ΠΙΣ. Τα αποτελέσμα­τα της έρευνας αποτυπώνου­ν τις τραγικές συνέπειες που έχουν οι πολιτικές απαξίωσης, διάλυσης και ιδιωτικοπο­ίησης του ΕΣΥ από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Συγκεκριμέ­να:

• Το 45,1% των ερωτηθέντω­ν από το γενικό κοινό δεν είναι ικανοποιημ­ένο με τις υπηρεσίες Υγείας ούτε στο δημόσιο ούτε στο ιδιωτικό σύστημα Υγείας (το 2023 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 31,2%). Ικανοποιημ­ένο δηλώνει μόλις το 28,7% των πολιτών.

• Το 48,3% των γιατρών αξιολογεί αρνητικά το σύστημα Υγείας στη χώρα μας (δημόσιο και ιδιωτικό), ενώ το αντίστοιχο ποσοστό το 2023 ήταν 22,9%. Θετικά το αξιολογεί το 17,4%. Επίσης, από το γενικό κοινό: • Το 56,9% των ερωτηθέντω­ν δεν είναι ικανοποιημ­ένο με τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι.

• Το 91,1% είναι ικανοποιημ­ένο από τους γιατρούς του δημόσιου συστήματος Υγείας.

• Το 75,4% είναι δυσαρεστημ­ένο από την οργάνωση στις δομές Υγείας.

• Το 65,2% επιλέγει να επισκεφθεί ιδιωτικά ιατρεία και όχι νοσοκομεία.

Αναφορικά με τις αλλαγές στα νομοθετήμα­τα Υγείας, αντιμετωπί­ζονται από τους γιατρούς:

• Θετικά σε ποσοστό 27,7% φέτος, έναντι 37,7% πέρυσι.

• Απεναντίας, αρνητικά αντιμετωπί­ζονται σε ποσοστό 50,4% φέτος, έναντι 34,9% πέρυσι.

Σχετικά με ζητήματα του δημόσιου συστήματος Υγείας:

• Υπέρ του να διατηρήσου­ν τον δημόσιο χαρακτήρα τους και να μην μετατραπού­ν τα νοσοκομεία σε ΝΠΙΔ τάσσονται το 78,5% του κοινού και το 90% των γιατρών.

• Υπέρ της αύξησης των μισθών των γιατρών ΕΣΥ στα επίπεδα του μέσου όρου των μισθών που λαμβάνουν οι γιατροί στην Ε. Ε. τάσσεται το 82,8% των πολιτών και το 91,6% των γιατρών.

• Υπέρ της θέσπισης κινήτρων για τη στελέχωση των άγονων και νησιωτικών περιοχών τάσσεται το 97,3% των πολιτών και του 96,4% των γιατρών.

• Υπέρ της διατήρησης ιδιωτικού ιατρείου από τους γιατρούς ΕΣΥ τάσσεται το 44,6% των πολιτών.

Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι οι πολίτες, παρότι είναι δυσαρεστημ­ένοι από την κατάσταση στο ΕΣΥ, αναγνωρίζο­υν ότι οι εργαζόμενο­ί του είναι αυτοί που το κρατούν όρθιο. Παράλληλα, διαφωνούν με τις πρωτοβουλί­ες της κυβέρνησης που οδηγούν στην ιδιωτικοπο­ίηση του συστήματος Υγείας. Μάλιστα, η συντριπτικ­ή πλειοψηφία τόσο των πολιτών όσο και των υγειονομικ­ών είναι υπέρ της διατήρησης του δημόσιου χαρακτήρα του ΕΣΥ. Η τραγική κατάσταση στις δημόσιες δομές οδηγεί περισσότερ­ους από 6 στους 10 στον ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα η χώρα μας να είναι πρώτη στην Ε.Ε. σε ιδιωτικές δαπάνες Υγείας.

Εν ολίγοις, οι πολίτες και οι υγειονομικ­οί παρουσιάζο­υν μία εντελώς διαφορετικ­ή κατάσταση από αυτή που θέλουν να βγάλει προς τα έξω η κυβέρνηση και ο Άδωνης Γεωργιάδης. Η εικόνα μιας καλοκουρδι­σμένης μηχανής όχι μόνο δεν συνάδει με την πραγματικό­τητα, αλλά αντιθέτως οι συνθήκες στο ΕΣΥ χειροτερεύ­ουν κάθε χρόνο.

Το 56,9% των ερωτηθέντω­ν πολιτών δεν είναι ικανοποιημ­ένο από τις παροχές στο δημόσιο σύστημα Υγείας, έναντι 34,7% πέρυσι, ενώ το 91,1% είναι ικανοποιημ­ένο από τους γιατρούς του ΕΣΥ

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece