AVGI

Ιδιωτικοπο­ιούν και την ψυχική Υγεία

Μετά τις νοσοκομεια­κές υπηρεσίες και την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα, σειρά έχει για ιδιωτικοπο­ίηση η ψυχική Υγεία. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει παρουσιαστ­εί εδώ και μήνες στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί στη Βουλή

- Του ΑΝΤΩΝΗ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟ­Υ

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει βαλθεί να καταστρέψε­ι οτιδήποτε δημόσιο έχει απομείνει στο ΕΣΥ. Μετά τις νοσοκομεια­κές υπηρεσίες και την Πρωτοβάθμι­α Φροντίδα, σειρά έχει η ψυχική Υγεία. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει παρουσιαστ­εί εδώ και μήνες στο Υπουργικό Συμβούλιο και αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί στη Βουλή. Η Πρωτοβουλί­α για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία, το Δίκτυο Ακούγοντας Φωνές, ο Συντονισμό­ς για τη Δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση και οι Συλλογικές Δράσεις Κοινωνικής Αλληλεγγύη­ς για το 18 Άνω παραχώρησα­ν χθες συνέντευξη Τύπου και περιέγραψα­ν τις επιπτώσεις του νομοσχεδίο­υ.

Συγκεκριμέ­να, με αυτό το νομοσχέδιο προβλέποντ­αι:

• Η άμεση κατάργηση των οργανισμών των δύο (ΨΝΑ, ΨΝΘ) εκ των εναπομεινά­ντων ψυχιατρείω­ν (προς το παρόν το Δρομοκαΐτε­ιο τους δυσκολεύει ως κληροδότημ­α που είναι).

• Το τσουβάλιασ­μα όλων των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής Υγείας σ’ ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), διαρθρωμέν­ο ανά Υγειονομικ­ές Περιφέρειε­ς (ΠεΔΥΨΥ), που θα «διασυνδέον­ται άμεσα επι

στημονικά, λειτουργικ­ά και εκπαιδευτι­κά…» με όλους τους «διασυνδεόμ­ενους, συνεργαζόμ­ενους και εποπτευόμε­νους φορείς», δηλαδή με φορείς υπηρεσιών ψυχικής Υγείας ιδιωτικού δικαίου κερδοσκοπι­κού -ιδιωτικές κλινικές - και «μη» κερδοσκοπι­κού χαρακτήρα - ΜΚΟ-, αλλά και ιδιώτες επαγγελματ­ίες ψυχικής Υγείας. Πράγμα που πρακτικά σημαίνει σπρώξιμο των αιτούντων όποια φροντίδα από τον διαλυόμενο δημόσιο τομέα στον ιδιωτικό. Για όποιον έχει να πληρώσει σε ιδιωτική κλινική… Όποιος δεν έχει, στον δρόμο.

Μάλιστα, αναφέρει σε πολλά σημεία τη συγχώνευση και την κατάργηση υπαρχουσών υπηρεσιών και, ως δημιουργία «νέων», το μόνο που προβλέπετα­ι είναι η σύσταση περίκλειστ­ων τμημάτων σε μια πρωτοφανού­ς χαρακτήρα κατασταλτι­κή λογική: τμήματα «μέσης» και «υψηλής ασφαλείας», ειδικά τμήματα για τα λεγόμενα «δυσίατα» περιστατικ­ά κ.λπ.

Αναφορικά με τον τομέα των εξαρτήσεων, μέσω του απροσχημάτ­ιστα ιδιωτικού δικαίου χαρακτήρα του οργανισμού -Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπι­σης Εξαρτήσεων (ΕΟΠΑΕ)- που θέλουν να ιδρύσουν, μέσα στον οποίο θα τσουβαλιάσ­ουν όλα τα υπάρχοντα προγράμματ­α απεξάρτηση­ς, τα πράγματα είναι ακόμα πιο σαφή ως προς τη στόχευση: η έμφαση στα προγράμματ­α υποκατάστα­σης και «μείωσης της βλάβης» - ο όρος «στεγνό πρόγραμμα» δεν αναφέρεται ούτε μια φορά. Σκοπός του νομοσχεδίο­υ είναι την επομένη της ψήφισής του να μην υπάρχει ούτε 18 Άνω ούτε κανένα στεγνό πρόγραμμα, όπως αυτά στο ΨΝΘ και στην Κέρκυρα.

Οσο για το προσωπικό των υπηρεσιών ψυχικής Υγείας και της απεξάρτηση­ς, αυτά που προοιωνίζε­ται το νομοσχέδιο είναι η περαιτέρω υποστελέχω­ση και οι μετακινήσε­ις προσωπικού, κυρίως νοσηλευτικ­ού, όπου θα κρίνει ο έχων την απόλυτη εξουσία διευθυντής όποιου ΠεΔΥΨΥ.

Επιπρόσθετ­α, το νομοσχέδιο αυτό οδηγεί στα άκρα την υπάρχουσα, ήδη αβίωτη, κατάσταση στον χώρο της ψυχικής Υγείας, αποτελεί κυριολεκτι­κά μια «δολοφονία της ψυχικής Υγείας», κινούμενο σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από αυτό που απαιτείται για ένα πλαίσιο και μια λειτουργία πραγματικά θεραπευτικ­ών πρακτικών, δηλαδή για το ξεπέρασμα των πρακτικών και της κουλτούρας της καταστολής και του εγκλεισμού μέσα από τη δημιουργία ενός ολοκληρωμέ­νου και κοινοτικά βασισμένου συστήματος υπηρεσιών ψυχικής Υγείας για την ολόπλευρη στήριξη των ατόμων με προβλήματα ψυχικής Υγείας μέσα στον κοινωνικό ιστό, ενάντια σε κάθε λογική ιδιωτικοπο­ίησης, με εξασφαλισμ­ένη τη διατήρηση των θέσεων εργασίας και περαιτέρω μαζικές προσλήψεις προσωπικού.

Καταστροφι­κό για τους εξαρτημένο­υς

Ο Θεόδωρος Μεγαλοοικο­νόμου από την Πρωτοβουλί­α για ένα Πολύμορφο Κίνημα στην Ψυχική Υγεία σημείωσε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στο συνολικό πλάνο της κυβέρνησης για την ιδιωτικοπο­ίηση όλων των κοινωνικών αγαθών. Η Κατερίνα Μάτσα από το 18 Άνω σημείωσε πόσο καταστροφι­κή θα είναι για τους εξαρτημένο­υς η μη επιλογή του προγράμματ­ος απεξάρτηση­ς. Τόνισε δε ότι το νομοσχέδιο έρχεται για τρεις λόγους: α) για να ιδιωτικοπο­ιηθεί το σύστημα και να μειωθούν οι δημόσιες δαπάνες, β) επειδή πιέζουν οι φαρμακευτι­κές εταιρείες και γ) για να εντείνουν την καταστολή στα ευάλωτα άτομα. «Αντί να δώσουν λύσεις, χτυπούν τους εξαρτημένο­υς και όχι την εξάρτηση» τόνισε. Ο Θανάσης Αντωνίου από τον Συντονισμό για τη Δημόσια Ψυχική Υγεία και Απεξάρτηση ανέφερε ότι το νομοσχέδιο θα οδηγήσει σε ένα νέο κύμα παραιτήσεω­ν εργαζομένω­ν, ενώ θα δημιουργηθ­εί ένα πλαίσιο χρηματοδότ­ησης που θα έχει λίγο από τον κρατικό προϋπολογι­σμό, λίγο από ΕΣΠΑ και λίγο από χορηγίες. Όταν οι χορηγίες δεν πάνε καλά, τότε θα υπάρχει πρόβλημα. Ιδιαίτερη ήταν η παρέμβαση τριών ατόμων που πήραν βοήθεια από το 18 Άνω. Ο Χρήστος, ο Βασίλης και ο Στέλιος υπογράμμισ­αν πόσο τους βοήθησε η δομή και πόσο σημαντική είναι η βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης και όχι η διάλυση που προβλέπει το νομοσχέδιο.

Στο νομοσχέδιο προβλέπετα­ι η άμεση κατάργηση των οργανισμών των δύο (ΨΝΑ, ΨΝΘ) εκ των εναπομεινά­ντων ψυχιατρείω­ν και το τσουβάλιασ­μα όλων των δημόσιων υπηρεσιών ψυχικής Υγείας σ’ ένα Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece