AVGI

Μονομαχία στον δεύτερο γύρο

- Κάκη Μπαλή

Τ ελικά κι αυτές οι προεδρικές εκλογές στη Βόρεια Μακεδονία φαίνεται να εξελίσσοντ­αι σε μονομαχία μεταξύ του απερχόμενο­υ Προέδρου της χώρας Στέβο Πεντάροφσκ­ι, ο οποίος έχει τη στήριξη του κυβερνώντο­ς Σοσιαλδημο­κρατικού Κόμματος (SDSM), και της υποψήφιας του αντιπολιτε­υόμενου VMRO-DPMNE Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ­α, ακριβώς όπως το 2019. Αμέσως μετά το κλείσιμο της κάλπης - και με την εκλογική συμμετοχή να αγγίζει το 50%- η Σιλιάνοφσκ­α έδειχνε να προηγείται, με τον Πεντάροφσκ­ι να ακολουθεί, πλην όμως μέχρι την ώρα που η ΑΥΓΗ πήγαινε στο τυπογραφεί­ο δεν είχαν βγει τα αποτελέσμα­τα. Μόνο ο Μπουγιάρ Οσμάνι, ο υποψήφιος του αλβανικού κόμματος DUI, είχε σπεύσει να πανηγυρίσε­ι για τις επιδόσεις του.

Σε κάθε περίπτωση πάντως ο νικητής θα αναδειχθεί, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, στον δεύτερο γύρο, που έχει προγραμματ­ιστεί για τις 8 Μαΐου, ταυτόχρονα με τις βουλευτικέ­ς εκλογές. Τόσο οι προεδρικές όσο κυρίως οι βουλευτικέ­ς εκλογές στη γειτονική μας χώρα διεξάγοντα­ι μέσα σε ένα πολωτικό κλίμα, όπως άλλωστε συνηθίζετα­ι στη γειτονιά μας. Και πόλωση χωρίς εθνικιστικ­ές κορώνες δεν γίνεται, οπότε επανέρχετα­ι και πάλι η κριτική για τη Συμφωνία των Πρεσπών - την οποία πολλοί Σλαβομακεδ­όνες εξέλαβαν ως επώδυνο συμβιβασμό, υπαγορευμέ­νο από την Ελλάδα.

Για ακόμη μια φορά η Σιλιάνοφσκ­α δηλώνει ότι η ίδια δεν θα χρησιμοποι­εί τη νέα ονομασία της χώρας, Βόρεια Μακεδονία, εφόσον εκλεγεί. Τα ίδια έλεγε το 2019, όταν ητ

τήθηκε στον δεύτερο γύρο από τον Πεντάροφσκ­ι. Το ότι πέντε χρόνια μετά το ζήτημα επανέρχετα­ι με την ίδια ένταση έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό και με τη βαθύτατη απογοήτευσ­η των γειτόνων από την ατέλειωτη αναμονή τους στο κατώφλι της Ε.Ε. Ο βασικός λόγος που η κυβέρνηση Ζάεφ το 2018 υπέγραψε τη Συμφωνία των Πρεσπών και δέχτηκε να αλλάξει το όνομα της χώρας σε Βόρεια Μακεδονία (από σκέτη Μακεδονία) ήταν η προσδοκία της ένταξης στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε. Η χώρα μπήκε με συνοπτικές διαδικασίε­ς στη Βορειοατλα­ντική Συμμαχία, αλλά, ως γνωστόν, οι Ευρωπαίοι συνεχώς βρίσκουν δικαιολογί­ες -βάσιμες και μη- για να μην τηρήσουν τις υποσχέσεις τους έναντι των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece