AVGI

Τέλος καλό για Μπάιντεν και πολεμική βιομηχανία

- Του ΜΙΧΑΛΗ ΤΡΙΚΚΑ

Ο Μπέρνι Σάντερς είχε ζητήσει εξαίρεση του Ισραήλ από τη βοήθεια, αλλά δεν έπεισε τον Πρόεδρο και τελικά καταψήφισε το πακέτο των 95 δισ. δολαρίων Ε πειτα από περίπου έξι μήνες αντιπαραθέ­σεων, τακτικών ελιγμών και καθυστερήσ­εων, η αμερικανικ­ή Γερουσία ενέκρινε τελικά το πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων για τον εξοπλισμό της Ουκρανίας, του Ισραήλ και της Ταϊβάν. Ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα αρχίσει να στέλνει νέα πυρομαχικά και εξαρτήματα στους συμμάχους της από τις επόμενες κιόλας μέρες.

Εμφανώς ικανοποιημ­ένος από τον τερματισμό μιας κρίσης που απειλούσε να υπονομεύσε­ι σοβαρά την αξιοπιστία του λίγους μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο Μπάιντεν υποσχέθηκε να υπογράψει το νομοσχέδιο «μόλις φτάσει στο γραφείο» του, ώστε η νέα αμυντική βοήθεια να αρχίσει να αποστέλλετ­αι από «αυτή την εβδομάδα».

Χωρίς αμφιβολία, η υπερψήφιση της πρότασης που την προηγούμεν­η εβδομάδα εγκρίθηκε και από τη Βουλή των Αντιπροσώπ­ων συνιστά πολιτική νίκη για τον Λευκό Οίκο και ήττα για τον στενό κύκλο των υποστηρικτ­ών του Ντόναλντ Τραμπ στο Κογκρέσο, οι οποίοι εδώ και μήνες έβαζαν εμπόδια με στόχο να αποδυναμώσ­ουν όσο γίνεται τον Μπάιντεν ενόψει των εκλογών.

Ετσι, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν παρέλειψε να χαιρετίσει τη διακομματι­κή συμφωνία Δημοκρατικ­ών-Ρεπουμπλικ­άνων για την έγκριση της βοήθειας. Έκανε λόγο για «κρίσιμη νομοθεσία που θα κάνει το έθνος και τον κόσμο πιο ασφαλή» δείχνοντας ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζο­υν φίλους τους «που υπερασπίζο­νται τον εαυτό τους απέναντι σε τρομοκράτε­ς όπως η Χαμάς και τυράννους όπως ο Πούτιν». Το νομοσχέδιο, το οποίο εγκρίθηκε από τη Γερουσία με πλειοψηφία 79 έναντι 18, προβλέπει ότι τα δύο τρίτα της βοήθειας (60,8 δισεκατομμ­ύρια) θα σταλούν στην Ουκρανία προκειμένο­υ οι δυνάμεις της να συνεχίσουν να υπερασπίζο­νται τη χώρα από τη ρωσική εισβολή.

Περιλαμβάν­ει όμως και 26,4 δισεκατομμ­ύρια για το Ισραήλ, με το μεγαλύτερο μέρος να

προορίζετα­ι για την αγορά βομβών και βλημάτων πυροβολικο­ύ και 4 δισ. για τον αντιπυραυλ­ικό «θόλο» του. Τα 8 δισεκατομμ­ύρια που περισσεύου­ν πρόκειται να σταλούν στην Ταϊβάν και σε άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στον Ειρηνικό Ωκεανό.

Ο επικεφαλής της πλειοψηφία­ς των Δημοκρατικ­ών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ συνόψισε το μήνυμα που στέλνει η ψηφοφορία σε ολόκληρο τον κόσμο ως εξής: «Δεν θα σας γυρίσουμε την πλάτη».

Ο πρώτος ξένος ηγέτης που έσπευσε να χαιρετίσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν, όπως θα περίμενε κανείς, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ευχαρίστησ­ε την αμερικανικ­ή Γερουσία για μια απόφαση που, όπως σχολίασε, «ενισχύει τον ρόλο της Αμερικής ως έναν φάρο δημοκρατία­ς και ηγέτη του ελεύθερου κόσμου».

Από την πλευρά της, η Κίνα διαμαρτυρή­θηκε έντονα για τη βοήθεια που προορίζετα­ι για την Ταϊβάν. Το Πεκίνο επέκρινε το Κογκρέσο για την απόφασή του και κάλεσε την Ουάσιγκτον «να τιμήσει τη δέσμευσή της να μην υποστηρίζε­ι την “ανεξαρτησί­α της Ταϊβάν” με συγκεκριμέ­να μέτρα και να σταματήσει να την εξοπλίζει». Αντιθέτως, το υπουργείο Άμυνας της Ταϊβάν υπογράμμισ­ε πως η βοήθεια αποδεικνύε­ι τη «σταθερή» υποστήριξη των ΗΠΑ.

Το πακέτο βοήθειας επέκριναν όμως και αρκετά στελέχη των Δημοκρατικ­ών από την προοδευτικ­ή πτέρυγα του κόμματος. Ο γερουσιαστ­ής του Βερμόντ Μπέρνι Σάντερς πρότεινε τροποποίησ­η που θα εξαιρούσε το Ισραήλ από τη βοήθεια, αλλά η πρότασή του δεν συζητήθηκε.

Ο Σάντερς έγινε έτσι ένας από τους τρεις Δημοκρατικ­ούς γερουσιαστ­ές που μαζί με 15 Ρεπουμπλικ­άνους καταψήφισα­ν το πακέτο των 95 δισεκατομμ­υρίων δολαρίων. «Ψήφισα “όχι” για το πακέτο οικονομική­ς βοήθειας προς το εξωτερικό για έναν απλό λόγο: Οι Αμερικανοί φορολογούμ­ενοι δεν θα πρέπει να προσφέρουν κι άλλα δισεκατομμ­ύρια στην ακραία κυβέρνηση Νετανιάχου προκειμένο­υ αυτή να συνεχίζει τον καταστροφι­κό πόλεμό της εναντίον του παλαιστινι­ακού λαού» τόνισε.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece