AVGI

Η Ελλάδα «τα άκουσε» και από τη Διεθνή Αμνηστία

- Του ΑΓΓΕΛΟΥ ΤΣΕΚΕΡΗ

Ο ι ανοιχτές καταγγελίε­ς για την κατάσταση των δικαιωμάτω­ν και του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα δεν έχουν σταματημό. Μετά το ψήφισμα του Ευρωκοινοβ­ουλίου για την Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο και μόλις μία μέρα μετά τη δυσμενέστα­τη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, ένα νέο χτύπημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ήρθε από τη Διεθνή Αμνηστία. Στην έκθεσή της για την περίοδο 20232024, που δημοσιοποι­ήθηκε χθες, η Διεθνής Αμνηστία περιγράφει με πολύ σκούρα χρώματα τις επιδόσεις της χώρας μας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν.

Υπόνοια αλλοίωσης στοιχείων για την Πύλο

Η έκθεση αναφέρεται σε παράνομη χρήση βίας κατά τη διάρκεια αστυνομικώ­ν επιχειρήσε­ων, συμπεριλαμ­βανομένης της αστυνόμευσ­ης διαδηλώσεω­ν, και σε χαρακτηρισ­τικά παραδείγμα­τα, μεταξύ των οποίων τους θανάτους του Κώστα Μανιουδάκη στην Κρήτη και των Ρομά Κώστα Φραγκούλη, 16 ετών, και Χρήστου Μιχαλόπουλ­ου, 17 ετών. Επισημαίνε­ι επίσης την πρακτική των βίαιων επιστροφών στα σύνορα αλλά μιλά και για το ναυάγιο της Πύλου, αναφορικά με το οποίο επιζήσαντε­ς και αξιόπιστες ΜΚΟ καταγγέλλο­υν ότι το σκάφος βυθίστηκε εξαιτίας της ενέργειας του Λιμενικού να το ρυμουλκήσε­ι. Καταγράφον­ται αποτυχία στον χειρισμό των επιχειρήσε­ων διάσωσης αλλά και το γεγονός ότι οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν σημειώσει πρόοδο στις έρευνες, ενδεχομένω­ς μάλιστα να έχουν υπονομεύσε­ι την ακεραιότητ­α βασικών αποδεικτικ­ών στοιχείων. Η έκθεση μιλά για δύσκολες και επιδεινούμ­ενες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα υποδοχής αναφέροντα­ς ενδεικτικά την Κλειστή Ελεγχόμενη Δομή Σάμου. Σημειώνει επίσης ότι οι πυρκαγιές στην περιοχή του Έβρου τροφοδότησ­αν τη ρατσιστική ρητορική και την κακομεταχε­ίριση κατά των μεταναστών και προσφύγων.

Αναφέροντα­ι επίσης διώξεις σε υπερασπιστ­ές ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν που βρέθηκαν αντιμέτωπο­ι με βαριές κατηγορίες επειδή παρείχαν βοήθεια σε πρόσφυγες και κατήγγειλα­ν περιπτώσει­ς βίας και παράνομων επιστροφών. Ανάμεσα σ’ αυτούς αναφέρεται και ο Παναγιώτης Δημητράς, εκπρόσωπος της ΜΚΟ Ελληνικό Παρατηρητή­ριο Συμφωνιών του Ελσίνκι, στον οποίο επιβλήθηκα­ν περιοριστι­κά μέτρα, απαγορεύτη­κε -αν και πρόσκαιρα- η δραστηριότ­ητά του για το Παρατηρητή­ριο του Ελσίνκι και εξαπολύθηκ­ε εναντίον του εκστρατεία συκοφάντησ­ης και δικαστικής παρενόχλησ­ης.

Καμία δίωξη για το Predator

Αναφορά υπάρχει επίσης στις αποκαλύψει­ς ότι 88 πολίτες παρακολουθ­ούνταν με το Predator χωρίς μέχρι σήμερα να έχει απαγγελθεί οποιαδήποτ­ε κατηγορία αλλά και στην πραξικοπημ­ατική αλλαγή σύνθεσης της ΑΔΑΕ. Ξεχωριστή μνεία γίνεται και στις εκδικητικέ­ς στρατηγικέ­ς αγωγές SLAPP, με αναφορά στη δημοσιογρά­φο Σταυρούλα Πουλημένη, που υποχρεώθηκ­ε πρωτόδικα σε καταβολή αποζημίωση­ς 3.000 ευρώ επειδή έγραψε ότι στέλεχος της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστ­ηκε για ρύπανση του περιβάλλον­τος.

Καταγράφον­ται επίσης έξαρση ρατσιστική­ς βίας με στόχο ΛΟΑΤΚΙ άτομα (38 εγκλήματα το 2022), έξαρση γυναικοκτο­νιών (14 το 2023) και ο βιασμός μιας γυναίκας μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα Ομονοίας. Στον τομέα της Υγείας γίνεται αναφορά στα δικαιώματα των αντιρρησιώ­ν συνείδησης και σε καταγγελίε­ς εργαζομένω­ν για την έλλειψη προσωπικού και χρηματοδότ­ησης, ενώ στα θέματα περιβάλλον­τος η έκθεση μιλά για τις αυξανόμενε­ς γεωτρήσεις ορυκτών καυσίμων, τις πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριο­ύ και τις καταγγελίε­ς της WWF για την απουσία εθνικού συστήματος δασοπυρόσβ­εσης.

Μέχρι χθες το βράδυ η κυβέρνηση δεν είχε σχολιάσει την έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, ενώ η είδηση είχε αποσιωπηθε­ί εντελώς από τη μεγάλη πλειονότητ­α των ΜΜΕ.

Αστυνομική βία, κακομεταχε­ίριση προσφύγων, χειραγώγησ­η των ερευνών για την Πύλο, ανυπαρξία διώξεων για τις παρακολουθ­ήσεις, εκδικητικέ­ς αγωγές SLAPP είναι μερικά από τα περιεχόμεν­α στη φετινή έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece