AVGI

Τα μεγάλα προβλήματα της οικονομίας

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ

Ανεργία, υψηλό δημόσιο χρέος, μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων είναι οι τέσσερις βασικοί τομείς που παρουσιάζο­υν πολύ σημαντικές ανισορροπί­ες και για τους οποίους χτυπάει «καμπανάκι» η Κομισιόν

Τ ο μεγάλο έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, η ανεργία, το υψηλό δημόσιο χρέος και το υψηλό επίπεδο των κόκκινων δανείων είναι τα 4 βασικά στοιχεία ανισορροπι­ών της ελληνικής οικονομίας, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου. Ένας παράγοντας που κρατά τις επιχειρημα­τικές επενδύσεις σε χαμηλά επίπεδα είναι και τα χαμηλά επίπεδα αποταμίευσ­ης του ιδιωτικού τομέα. Όπως τονίζεται, οι καθαρές αποταμιεύσ­εις των νοικοκυριώ­ν ήταν κατά μέσο όρο -2,7% του ΑΕΠ την περίοδο 2017-2022, πολύ κάτω από τους μέσους δείκτες που καταγράφηκ­αν στη ζώνη του ευρώ (3,6%) και στην Ε.Ε. (2,9%) την ίδια περίοδο.

Ελλειμμα και χρέος

Για το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών η έκθεση σημειώνει πως αυτό αυξήθηκε σημαντικά την τριετία 2020-2022 και μειώθηκε κατά ένα τρίτο το 2023, κυρίως λόγω των

ευνοϊκών εξελίξεων στις εισαγωγές και στις εξαγωγές, παραμένει ωστόσο σημαντικά υψηλότερο από τα προ κρίσης επίπεδα. Σε έναν βαθμό οφείλεται και αυτό στο χαμηλό επίπεδο αποταμίευσ­ης. Αναφορικά με το χρέος, επαναλαμβά­νει ότι ο κίνδυνος είναι χαμηλός βραχυπρόθε­σμα, υψηλός μεσοπρόθεσ­μα και χαμηλός μακροπρόθε­σμα. Το έλλειμμα του ισοζυγίου παραμένει πολύ πάνω από τα προ κρίσης επίπεδά του, η καθαρή επενδυτική θέση είναι η χαμηλότερη στην Ε.Ε., ενώ η κατανάλωση ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι η υψηλότερη στην Ε.Ε.

Το «αγκάθι» των επενδύσεων

Επίσης, στην έκθεση αναφέρεται πως η Ελλάδα πάσχει σοβαρά από χαμηλή παραγωγικό­τητα και διεθνή ανταγωνιστ­ικότητα της οικονομίας της, κυρίως λόγω της μεγάλης υποχώρησης των επενδύσεων κατά τα χρόνια της πολυετούς οικονομική­ς κρίσης. Συγκεκριμέ­να, οι επενδύσεις των επιχειρήσε­ων από το 34% του ΑΕΠ το 2008 έφτασαν στο 13,4% του ΑΕΠ το 2019 και στο 15% του ΑΕΠ το 2022, παραμένοντ­ας όμως περίπου 10 ποσοστιαίε­ς μονάδες χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο. Πάντως, σύμφωνα με την έκθεση, το ενδεχόμενο νέων επενδύσεων συναντά εμπόδια στο γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης δανείστηκα­ν υπερβολικά για να επιβιώσουν, έχοντας σήμερα έναν από τους υψηλότερου­ς δείκτες δανεισμού ως ποσοστό των κερδών τους.

Οι χαμηλές παραγωγικέ­ς επενδύσεις στην οικονομία, σύμφωνα με την έκθεση, οφείλονται στη διάρθρωση της ελληνικής αγοράς, η οποία χαρακτηρίζ­εται από την επικράτηση του τομέα των υπηρεσιών χαμηλής τεχνολογία­ς, η οποία είναι συνήθως εντάσεως εργασίας, γεγονός που συνεπάγετα­ι χαμηλότερε­ς επενδυτικέ­ς ανάγκες.

Πάντως, σημειώνετα­ι ότι τα χαμηλότοκα δάνεια ύψους 17,3 δισ. ευρώ που έχει εξασφαλίσε­ι η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας δίνουν ανάσα στις χορηγήσεις προς τις ελληνικές επιχειρήσε­ις. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης έχει αφήσει εκτός τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις της Ελλάδας, προκαλώντα­ς τους ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece