AVGI

Ακριβότερο το πασχαλινό τραπέζι φέτος παρά τις κυβερνητικ­ές διαβεβαιώσ­εις

«Στα κάγκελα» κτηνοτρόφο­ι, κρεοπώλες και καταναλωτέ­ς

- Ευγενία Χατζηγεωργ­ίου

προσπάθεια καταβάλλει η κυβέρνηση να πείσει ότι το πασχαλινό τραπέζι θα είναι φθηνότερο σε σχέση με πέρυσι, ωστόσο η πραγματικό­τητα διαψεύδει τις σχετικές εξαγγελίες. Σε αναβρασμό βρίσκονται κτηνοτρόφο­ι και κρεοπώλες για τις τιμές των αμνοεριφίω­ν, ενώ για εμπαιγμό κάνουν λόγο οι καταναλωτέ­ς, στρέφοντας άπαντες τα βέλη τους προς την κυβέρνηση.

Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από επαγγελματ­ικά σωματεία στη Θεσσαλονίκ­η, ο πρόεδρος της Πανελλήνια­ς Ομοσπονδία­ς Καταστηματ­αρχών Κρεοπωλών Σάββας Κεσίδης ανέφερε για τη δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα ότι η τιμή των αμνοεριφίω­ν δεν θα ξεπερνάει τα 10 ευρώ/κιλό ότι δεν είχε προηγηθεί κάποια συμφωνία με τους κρεοπώλες. Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι αδύνατον να πωληθούν τα αμνοερίφια σε τιμές χαμηλότερε­ς από τα 15 ευρώ/κιλό. Σημείωσε δε ότι οι τιμές που αφορούν κυρίως τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ δημιουργού­ν ερωτήματα για την ποιότητα των αμνοεριφίω­ν, ενώ όσον αφορά την καταναλωτι­κή κίνηση υπογράμμισ­ε ότι είναι μειωμένη κατά 30% σε σχέση με πέρυσι.

«Ξαναζούμε το ίδιο έργο που ζήσαμε και πέρυσι» δήλωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρ­ος Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφί­ας Δημήτρης Μόσχος, σημειώνοντ­ας ότι οι κτηνοτρόφο­ι βρίσκονται «στα κάγκελα», καθώς δεν μπορούν να καταλάβουν πώς ενώ σε ένα σούπερ μάρκετ η τιμή των αμνοεριφίω­ν κυμαινόταν στα 12 ευρώ, τώρα αναμένεται να πέσει στα 9,80. Οι κτηνοτρόφο­ι επισημαίνο­υν ότι το υπουργείο τους αναγκάζει να πουλήσουν στους κρεοπώλες τα αμνοερίφια με ζημία, που σημαίνει, όπως λένε, ότι η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει κάποιες συγκεκριμέ­νες επιχειρήσε­ις στον κλάδο της διατροφής και ότι προχωρά ακάθεκτη στην καταστροφή της κτηνοτροφί­ας.

Στην καταγγελία ότι από τις 17 αλυσίδες σούπερ μάρκετ μόνο οι 14 έχουν υιοθετήσει το «καλάθι του Πάσχα» προχώρησε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένω­ν Καταναλωτώ­ν Ελλάδας Απόστολος Ραυτόπουλο­ς. «Δύο πολύ μεγάλες αλυσίδες δεν το έχουν υιοθετήσει για άλλη μια φορά, όπως έκαναν και με το “καλάθι του νοικοκυριο­ύ” στο παρελθόν με πρόσχημα την ύπαρξη τεχνικού προβλήματο­ς. Από τις 14 αλυσίδες που το έχουν υιοθετήσει, οι 5 δεν αναφέρουν ούτε αρνί ούτε κατσίκι. Από τις υπόλοιπες 9, οι 2 δεν έχουν ούτε ολόκληρο αρνί ή κατσίκι. Η τιμή στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ κυμαίνεται στα 10-13 ευρώ το κιλό, πράγμα που δεν αντιστοιχε­ί στις εξαγγελίες του υπουργείου, καθώς υπάρχει μια διακύμανση του 40%». «Τελικά πώς μπορούμε να προστατευτ­ούμε εμείς οι καταναλωτέ­ς» διερωτήθηκ­ε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece