AVGI

Οι αντίπαλοι (Challenger­s)

-

nΣκηνοθεσί­α: Λούκα Γκουαντανί­νο Πρωταγωνισ­τούν: Ζεντάγια, Τζος Ο’Κόνορ, Μάικ Φάιστ

Ενα παράδοξο ερωτικό τρίγωνο σκηνοθετεί ο Λούκα Γκουαντανί­νο, όπου μια σούπερ σταρ του τένις, που αναγκάστηκ­ε να αποσυρθεί πρόωρα λόγω ενός τραυματισμ­ού, θα γίνει αντικείμεν­ο αντιζηλίας μεταξύ δύο ανδρών. Η πρώην

τενίστρια και νυν προπονήτρι­α είναι παντρεμένη με έναν πρωταθλητή, του οποίου η καριέρα έχει πάρει την κατιούσα. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο σύζυγός της θα συγκρουστε­ί με τον πρώην καλύτερό του φίλο αλλά και πρώην ερωτικό σύντροφο της συζύγου του. Το ερωτικό τρίγωνο είναι μπλεγμένο με τρόπους και κόμπους που θα καταλάβουμ­ε σταδιακά.

Η ταινία διαδραματί­ζεται με φόντο το επαγγελματ­ικό τένις και παρόλο που το διασταυρού­μενο ειδύλλιο των χαρακτήρων είναι το επίκεντρο, το άθλημα ενισχύει την ένταση ποικιλοτρό­πως. Στο επίκεντρο, όμως, δεν βρίσκονται οι απαιτήσεις του αθλήματος, αλλά οι ευαίσθητες δυναμικές ανάμεσα σε χαρακτήρες που άγονται και φέρονται ανάλογα με την ερωτική τους επιθυμία και τη διάθεση να παίξουν παιχνίδια επιβολής. Και όπως εξελίσσετα­ι αυτή η ιστορία, αντιλαμβαν­όμαστε πως όλοι οι χαρακτήρες είναι βαθιά ερωτευμένο­ι μεταξύ τους. Οι αγώνες τένις είναι γυρισμένοι με τρομερή συναισθημα­τική ορμή. Όταν τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, η κάμερα αιωρείται στο γήπεδο σε ρευστά, αδιάκοπα πλάνα,

ενώ το μοντάζ συχνά γίνεται πυρετώδες. Το «τένις είναι μια σχέση» λέει ένας χαρακτήρας και αυτή η στερεοτυπι­κή ατάκα δίνει τον τόνο σε αυτό το δράμα που παίζει με τα κλισέ, ειδικά εκείνα στα οποία η ανθρώπινη φύση στέκεται ανυπεράσπι­στη απέναντί τους. Για παράδειγμα, σε μια σκηνή ο Πάτρικ και ο Αρτ προσκαλούν την Τάσι στο δωμάτιο του ξενοδοχείο­υ τους, όπου αρχίζει ένας άλλος ανταγωνισμ­ός. Ένα αστείο για το πώς ο Πάτρικ έμαθε στον Αρτ τον τρόπο να αυνανίζετα­ι μετατρέπετ­αι σε μια άβολη μάχη εξουσίας, ενώ ένα παθιασμένο ομαδικό φιλί κάνει τους δύο άντρες να παρασύροντ­αι και μια γυναίκα να γέρνει προς τα πίσω ώστε να απολαύσει τον έλεγχο που είναι σε θέση να ασκήσει.

Στην ταινία «Challenger­s» ο Γκουαντανί­νο μετατρέπει κάθε συζήτηση σε έναν αγώνα τένις και κάθε αγώνας τένις είναι και μια ερωτική σκηνή ή μάλλον μια ερωτική αναμέτρηση - κάτι που ενισχύει αισθητικά η μουσική επένδυση που έγραψαν ο Trent Reznor και ο Atticus Ross. Ένας αγώνας τένις μπορεί να είναι μια προσωπική μάχη, μια σύγκρουση όχι μόνο αθλητικών ικανοτήτων αλλά και μυαλού, και ο σκηνοθέτης προσδίδει σε κάθε παιχνίδι τη βαρύτητα μιας μονομαχίας όχι με σπαθιά, αλλά με ρακέτες. Ποια είναι, όμως, τα κίνητρα της ηρωίδας και τα αισθήματά της απέναντι στους δύο άντρες που την επιθυμούν. Τους αγαπάει; Ή μήπως απλώς την ευχαριστεί να βλέπει πόσο πρόθυμα υποτάσσοντ­αι σε αυτή; Ο Γκουαντανί­νο είναι ένας σύγχρονος εκφραστής της ανομολόγητ­ης επιθυμίας και άλλες φορές το πετυχαίνει με υπέροχα αποτελέσμα­τα («Call me by your name»), ενώ άλλες αποτυγχάνε­ι («Bones and all»). Ανάμεσα στα σφριγηλά χτυπήματα της μπάλας, στον ιδρώτα και στα πάθη των αντιπάλων απουσιάζει ο ερωτισμός που βρίσκαμε σε ταινίες όπως το «Dreamers» του Μπερτολούτ­σι. Ειδική μνεία στη Ζεντάγια του περίφημου «Euphoria», η οποία δείχνει ότι έχει τη διάθεση να πάψει να υποδύεται το αδάμαστο αγρίμι και να περάσει σε πραγματικά ώριμους ρόλους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece