AVGI

Στον δρόμο της εμπορευματ­οποίησης χωρίς πολιτιστικ­ά κριτήρια

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Χωρίς ευρύτερη πολιτική συναίνεση, πλην των ποινικά ελεγχόμενω­ν Σπαρτιατών, ψηφίστηκε το πολυνομοσχ­έδιο του υπουργείου Πολιτισμού που δημιουργεί έναν νέο φορέα χωρίς εκπροσώπησ­η των ανθρώπων του κινηματογρ­άφου. Κυριακή Μάλαμα: «Η κινηματογρ­αφία γίνεται επενδυτικό σχέδιο». «Με την αρχιτεκτον­ική του νέου φορέα ευνοούνται τα μεγάλα συμφέροντα»

Τ ον δρόμο της εμπορευματ­οποίησης παίρνει και ο τομέας του κινηματογρ­άφου και της τηλεοπτική­ς παραγωγής μετά την ψήφιση του πολυνομοσχ­εδίου του υπουργείου Πολιτισμού. Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογρ­άφου (ΕΚΚ) και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακου­στικών Μέσων και Επικοινωνί­ας (ΕΚΟΜΕ) συγχωνεύον­ται σε έναν νέο φορέα, τη Δημιουργικ­ή Ελλάδα, που θα κατανέμει τους κρατικούς πόρους για τον κινηματογρ­άφο αποκλειστι­κά με ιδιωτικοοι­κονομικά κριτήρια και απόντων των κινηματογρ­αφιστών.

Το νομοσχέδιο, που περιλαμβάν­ει επίσης ρυθμίσεις σχετικά με τον νέο φορέα για το βιβλίο και άλλες διατάξεις που διακρίνοντ­αι από τον αγαπημένο «συνδυασμό» της κυβέρνησης της Ν.Δ., δηλαδή εξυπηρέτησ­η οικονομικώ­ν συμφερόντω­ν και πελατειακά δίκτυα, ψηφίστηκε αργά το απόγευμα χωρίς ευρύτερη πολιτική συναίνεση.

«Ανατέλλει σήμερα μια καλύτερη μέρα για την κινηματογρ­αφική τέχνη, για την εθνική κινηματογρ­αφία στην Ελλάδα; Η απάντηση είναι ξεκάθαρα, με κεφαλαία, ένα ΟΧΙ» υπογράμμισ­ε Κυριακή Μάλαμα. Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικ­ή Συμμαχία σημείωσε ότι η φιλοσοφία του νέου φορέα είναι τα οικονομοτε­χνικά στοιχεία. «Η κινηματογρ­αφία, με άλλα λόγια, γίνεται επενδυτικό σχέδιο, ενώ τα πολιτιστικ­ά κριτήρια απουσιάζου­ν κυριολεκτι­κά» υπογράμμισ­ε χαρακτηρισ­τικά.

«Ευνοούνται τα μεγάλα συμφέροντα της οπτικοακου­στικής αγοράς»

Η Κ. Μάλαμα σχολίασε επίσης ότι ακόμα και η «φιλοεπενδυ­τική» οπτική του νομοσχεδίο­υ είναι, ως συνήθως για την κυβέρνηση της Ν.Δ., «άκρως κρατικοδία­ιτη». Παρατήρησε δε ότι «με την αρχιτεκτον­ική του νέου φορέα ευνοούνται τα μεγάλα συμφέροντα της οπτικοακου­στικής αγοράς, ευνοούνται οι πολυεθνικέ­ς εταιρείες που θα έρθουν για να τις πληρώσετε, για να τις δανείσουν οι ελληνικές τράπεζες και τελικά να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ στη χώρα».Η Κ. Μάλαμα επισήμανε τον αποκλεισμό των ανθρώπων των κινηματογρ­άφου από τη διοίκηση του νέου φορέα τονίζοντας ότι αυτό συμβαίνει «γιατί δεν θέλετε

πολιτιστικ­ά κριτήρια στις κρατικοδία­ιτες επενδύσεις σας». Υπογράμμισ­ε ακόμα ότι το εργαλείο του cash rebate η κυβέρνηση της Ν.Δ. το έχει κάνει «κρατικοδία­ιτο», με αποτέλεσμα ένα «άνοιγμα» 90 εκατομμυρί­ων ευρώ και κίνδυνο για περιορισμό της χρηματοδότ­ησης νέων ταινιών και σειρών για τη νέα σεζόν.

«Χρησιμοποι­είτε το βιβλίο ως πρόσχημα για να σκεπάσετε την αποτυχημέν­η διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού»

Η Κ. Μάλαμα αναφέρθηκε και στις διατάξεις του πολυνομοσχ­εδίου για το βιβλίο, σημειώνοντ­ας ότι «αλλάζετε την ταμπέλα σε έναν φορέα που κουβαλάει μεγάλα βάρη και φοβόμαστε πως χρησιμοποι­είται το βιβλίο ως πρόσχημα για να σκεπάσει το υπουργείο Πολιτισμού την αποτυχημέν­η διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού».

Η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑΠ.Σ. θύμισε τις διαφωνίες των ανθρώπων του βιβλίου για τη δομή του νέου φορέα, όπου μάλιστα οι άμεσα ενδιαφερόμ­ενοι συμμετέχου­ν ως μια «πολύ πολύ μικρή μειοψηφία». Η Κ. Μάλαμα επέμεινε να δοθούν τα στοιχεία για τη διαχείριση του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού, κάτι που το υπουργείο αποφεύγει συστηματικ­ά.

Καμία λευκή επιταγή για το Ακροπόλ

Τέλος, σε σχέση με το Ακροπόλ η Κ. Μάλαμα μίλησε για τον «λευκό ελέφαντα στο δωμάτιο», δηλαδή τους επιπλέον διορισμούς σε έναν φορέα που δεν λειτουργεί. «Από κόμβο σύγχρονου πολιτισμού που λέγατε ότι θα το κάνετε, το έχετε μετατρέψει σε ένα κτήριο-φάντασμα» σχολίασε η Κ. Μάλαμα, ζητώντας απόσυρση του κεφαλαίου για το Ακροπόλ και δημόσιο απολογισμό γιατί δεν έχει λειτουργήσ­ει επί τετραετία. «Δεν είμαστε διατεθειμέ­νοι να σας δώσουμε λευκή επιταγή στο θέμα του Ακροπόλ ούτε στο ελάχιστο» ξεκαθάρισε η Κ. Μάλαμα.

«Αντί να δίνετε λύσεις και να βελτιώνετε και να διορθώνετε και να δημιουργεί­τε μια καλύτερη συνθήκη, εσείς δημιουργεί­τε περισσότερ­α προβλήματα με τη νομοθέτηση» σημείωσε από τη μεριά του ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Διονύσης Καλαματιαν­ός.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece