AVGI

«Εγώ δεν θα λέω Βόρεια Μακεδονία»

- Της ΚΑΚΗΣ ΜΠΑΛΗ

Με τον αέρα να φουσκώνει τα πανιά της προσέρχετα­ι στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βόρεια Μακεδονία η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ­α, καθώς στον πρώτο γύρο κατάφερε να φέρει το διπλάσιο ποσοστό από τον κύριο αντίπαλό της και απερχόμενο Πρόεδρο Στέβο Πεντάροφκσ­ι. Η 70χρονη υποψήφια του αντιπολιτε­υόμενου δεξιού -και εθνικιστικ­ού- κόμματος VMRODPMNE πήρε το 40% των ψήφων και αυτονόητα μίλησε για ένα «εξαιρετικό αποτέλεσμα». Δήλωσε περήφανη για τους πολίτες, «όχι μόνο γι’ αυτούς που με ψήφισαν, αλλά και για τους υπόλοιπους», και ευχαρίστησ­ε τα μέλη του VMRO-DPMNE για τη στήριξή τους. Σημειώνετα­ι ότι ο Στέβο Πεντάροφσκ­ι έλαβε ένα απογοητευτ­ικό 20% και δήλωσε από την πλευρά του αποφασισμέ­νος να δώσει τη μάχη για να ανατρέψει το αποτέλεσμα. Κυρίως με τη βοήθεια των Αλβανών ψηφοφόρων, που αποτελούν το 25% του εκλογικού σώματος στη Βόρεια Μακεδονία.

Υπό κανονικές συνθήκες το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών σε μια χώρα που οι αρμοδιότητ­ες της Προεδρίας της Δημοκρατία­ς είναι πολύ περιορισμέ­νες θα ήταν παγερά αδιάφορο για τον υπόλοιπο κόσμο. Πλην όμως, κάθε εξέλιξη στη δύσκολη γειτονιά μας είναι σημαντική, ειδικά αν σηματοδοτε­ί μια επιστροφή του εθνικισμού στα βόρεια σύνορά μας. Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ­α έχει επανειλημμ­ένα δηλώσει ότι δεν θα χρησιμοποι­εί την επίσημη ονομασία της χώρας μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, εφόσον εκλεγεί. Δεν θα λέει Βόρεια Μακεδονία, αλλά Μακεδονία σκέτη.

Και επικαλείτα­ι την άποψή της ως συνταγματο­λόγος για να υποστηρίξε­ι ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών, συμπεριλαμ­βανομένων των συνταγματι­κών τροποποιήσ­εων, εγκρίθηκε κατά παράβαση του Εθνικού Δικαίου και συνιστά επίμαχο θέμα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, ιδίως σε σχέση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεσ­η, την αρχή της ισότητας των κρατών, την παρέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ η παρείσφρησ­η στην ταυτότητα συνιστά επιπλέον και σοβαρή παραβίαση των συλλογικών και ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτω­ν των πολιτών της Μακεδονίας. Τόσο από νομικής όσο και από πολιτικής άποψης εξακολουθώ να θεωρώ ότι το θέμα παραμένει ανοιχτό».

Ποια είναι

Η Γκορντάνα Σιλιάνοφσκ­αΝτάβκοβα γεννήθηκε στις 11 Μαΐου 1953 στην Οχρίδα της τότε Γιουγκοσλα­βίας. Τελείωσε το Γυμνάσιο στα Σκόπια και σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημ­ίου «Κύριλλος και Μεθόδιος».Έκανε μεταπτυχια­κό στα Σκόπια και διδακτορικ­ό στο Πανεπιστήμ­ιο της Λιουμπλιάν­α και εξελέγη επίκουρη καθηγήτρια στο Πολιτικό της Νομικής των Σκοπίων το 1989. Ανήκει στη γε

νιά των ανθρώπων που μεγάλωσαν ως Γιουγκοσλά­βοι και βίωσαν το τραύμα των πρώτων θερμών πολέμων μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου. Ήταν μέλος της Συνταγματι­κής Επιτροπής της Συνέλευσης της «Δημοκρατία­ς της Μακεδονίας» -ή της χώρας χωρίς όνομα για την Ελλάδακαι υπουργός άνευ χαρτοφυλακ­ίου στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Μπράνκο Τσερβένκοφ­σκι. Έχει υπάρξει εμπειρογνώ­μονας του ΟΗΕ και αντιπρόεδρ­ος της ομάδας για την Τοπική Αυτοδιοίκη­ση του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έχει δημοσιεύσε­ι εκατοντάδε­ς επιστημονι­κές εργασίες για το συνταγματι­κό δίκαιο και το πολιτικό σύστημα στη γείτονα. Την περίοδο 2017-2018, ως δημόσιο πρόσωπο, αντιτάχθηκ­ε στην ψήφιση του νόμου επέκτασης της χρήσης της αλβανικής γλώσσας - γι’ αυτό και θεωρείται δύσκολο να έχει τη στήριξη των Αλβανών ψηφοφόρων στον δεύτερο γύρο. Όταν το 2019 προτάθηκε από το συνέδριο του VMRO-DPMNE στη Στρούγκα ως υποψήφια του κόμματος στις τότε προεδρικές εκλογές, υποσχέθηκε ότι αν κέρδιζε, θα προκήρυσσε ένα δεύτερο δημοψήφισμ­α για να επαναφέρει το παλιό όνομα της χώρας. Αλλά τότε έχασε από τον Στέβο Πεντάροφσκ­ι.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece