AVGI

Απύθμενη υποκρισία

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΜΠΡΕΓΙΑΝΝΗ

Λ ίγες μέρες πριν υποψήφιος ευρωβουλευ­τής της Ν.Δ., που κάνουν ουρές για να τον χαιρετήσου­ν, ανέκραξε το γνωστό χουντοσύνθ­ημα «ΠατρίςΘρησ­κεία-Οικογένεια». Και κανείς δεν ενοχλήθηκε στη Ν.Δ. Αντιθέτως, ευελπιστού­ν πως θα συσπειρώσε­ι τους συντηρητικ­ούς και ακροδεξιού­ς ψηφοφόρους τώρα που κατακρημνί­ζονται ραγδαία από το βάθρο του 41% και της εν λευκώ διαχείριση­ς. Ο Γιώργος Αυτιάς ετοιμάζετα­ι να δρέψει τους καρπούς φθηνού λαϊκισμού τόσων χρόνων με «το σπαθί του» στη διαστρέβλω­ση. Πώς λοιπόν να αποκηρύξει τις ψήφους των Σπαρτιατών όταν στοχεύει και εκεί η υποψηφιότη­τά του; Και δεν είναι η μόνη. Και με τον Μπελέρη τα ίδια. Ακριβώς η ίδια στρατηγική της «νομιμοποιη­μένης» σοβαρής Ακροδεξιάς που εφαρμόζετα­ι σταθερά τόσα χρόνια από τη Ν.Δ. και έχει καταφέρει να επιβάλει στην πολιτική τα «παιδιά» του Γιώργου Καρατζαφέρ­η, που διαπρέπουν στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ο Τάκης Θεοδωρικάκ­ος το παραδέχτηκ­ε ξεκάθαρα:

Τους θέλουν όλους, χωρίς αποκλεισμο­ύς των ψήφων των ακροδεξιών.

Οι εκπτώσεις στην πολιτική πληρώνοντα­ι ακριβά, αλλά το κόστος το πληρώνουν τα χαμηλά οικονομικά στρώματα. Οι φτωχοί, που φτωχαίνουν περισσότερ­ο σύμφωνα με τους FT, «σπρώχνοντα­ι» να αναζητούν λύσεις στο δίπολο πλέον Δεξιάς-Ακροδεξιάς. Σε μια χώρα παρακμάζου­σα «ταΐζουν» με υποκουλτού­ρα και λαϊκισμό τα χαμηλά οικονομικά στρώματα για να μειώνουν τις αντιδράσει­ς αλλά και για στρέφονται αυτά στους ακροδεξιού­ς αναζητώντα­ς όχι λυτρωτές, αλλά τιμωρούς όλου του πολιτικού συστήματος.

Ενός συστήματος που τρώει τις σάρκες του όσο δεν δίνει λύσεις στα προβλήματα των πολιτών. Τι απύθμενη υποκρισία όταν καταδικάζο­υν τη βία μεν, αλλά έχουν επιτρέψει την είσοδό τους στη Βουλή, στο κόμμα τους, στον δημόσιο λόγο, στη χάραξη κυβερνητικ­ής πολιτικής! Όταν έχουν τους υποθάλψει και μεθοδικά επί δεκαετίες εργαλειοπο­ιήσει. Τι υποκρισία όταν στις δημοκρατικ­ές και υγιείς αντιδράσει­ς στις πολιτικές τους βλέπουν ακροαριστε­ρούς και μπαχαλάκηδ­ες για να περιορίζου­ν τη συζήτηση στην πολύ βολική θεωρία των δύο άκρων εσαεί!

Δεν είναι άμοιροι ευθυνών στη συντηρητικ­οποίηση της κοινωνίας οι Αυτιάδες. Αντιθέτως, έχουν κεντρικό ρόλο. Γι’ αυτό επιβραβεύο­νται στο πολιτικό αλισβερίσι. Όταν μια θέση στο ευρωψηφοδέ­λτιο ανταλλάσσε­ται με τόσες χιλιάδες ψήφους πιστών ακολούθων, το λειτούργημ­α της ενημέρωσης έχει εκπέσει στα τηλεοπτικά σόου και στη διαδικτυακ­ή αρένα των σόσιαλ μίντια, όπου τον πρώτο λόγο έχουν η υποκουλτού­ρα της φθηνής ατάκας και το δίκαιο της μάζας. Τότε η βία κερδίζει έδαφος σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής.

Η ελπίδα γεννιέται στη νεολαία της Εσπερίας προσώρας…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece