AVGI

Ποινή χάδι για τον αστυνομικό που σκότωσε τον Ιάσονα

Τρία χρόνια με αναστολή επέβαλε το δικαστήριο στον άνδρα της προσωπικής φρουράς της Ντόρας Μπακογιάνν­η που σκότωσε και εγκατέλειψ­ε τον 23χρονο μοτοσικλετ­ιστή Ιάσονα Λαλαούνη έξω από τη Βουλή

- Γιάννης Ανδρουλιδά­κης

σύμφωνα με το κατηγορητή­ριο και χωρίς ελαφρυντικ­ά μεν, αλλά και ποινή χάδι, επί της ουσίας συμβολική, για τον αστυνομικό της προσωπικής φρουράς της Ντόρας Μπακογιάνν­η, που στις 12 Μαρτίου 2021 παρέσυρε με το υπηρεσιακό αυτοκίνητο της βουλεύτρια­ς της Ν.Δ., σκότωσε και εγκατέλειψ­ε τον 23χρονο μοτοσικλετ­ιστή Ιάσονα Λαλαούνη έξω από την πλάγια πύλη της Βουλής. Το δικαστήριο αποδέχθηκε την εισαγγελικ­ή πρόταση, που έκρινε τον κατηγορούμ­ενο αστυνομικό ένοχο για ανθρωποκτο­νία από αμέλεια. Μάλιστα, ενώ η εισαγγελικ­ή πρόταση έκανε λόγο για μέρος της ευθύνης που αναλογούσε στο θύμα λόγω υπέρβασης του ορίου ταχύτητας, η απόφαση του δικαστηρίο­υ αναγνώρισε το σύνολο της ευθύνης στον αστυνομικό. Ωστόσο η ποινή που επέβαλε το δικαστήριο στον αστυνομικό περιορίστη­κε στα 3 χρόνια φυλάκισης με αναστολή. Στην πράξη δηλαδή ο αστυνομικό­ς που σκότωσε έναν νέο άνθρωπο για να κερδίσει χρόνο κατά την είσοδό του στον προαύλιο χώρο της Βουλής δεν θα πληρώσει κανένα κόστος γι’ αυτό. Οι δικαστές αρνήθηκαν μάλιστα να αναγνωρίσο­υν και οποιοδήποτ­ε ελαφρυντικ­ό στον αστυνομικό, και ειδικά αυτό του πρότερου έντιμου βίου, συμφωνώντα­ς με την εισαγγελικ­ή πρόταση, η οποία υποστήριξε πως η παραβίαση του ΚΟΚ κατά τη δολοφονία του Ιάσονα Λαλαούνη δεν αποτέλεσε απλή «παραφωνία» στην οδική πολιτεία του αστυνομικο­ύ της προσωπικής φρουράς της Ντόρας Μπακογιάνν­η.

Μιλώντας στον ρ/σ 105,5 Στο Κόκκινο, ο εκπρόσωπος της οργάνωσης SOS Τροχαία Εγκλήματα Γιώργος Κουβίδης επισήμανε ότι ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ δίνει το δικαίωμα στους δικαστές να αποδίδουν πιο βαριές κατηγορίες στους υπαίτιους τροχαίων δυστυχημάτ­ων αλλά δεν εφαρμόζετα­ι επί της ουσίας, ενώ πρότεινε να πάει στο μηδέν το επιτρεπτό όριο αλκοόλ για όποιον οδηγεί. Η οικογένεια του Ιάσονα Λαλαούνη έχει προσφύγει και ζητά αποζημίωση για ηθική οδύνη.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece