AVGI

Ο Μπλίνκεν σε αποστολή στο Πεκίνο

Η δύσκολη, πολυπαραγο­ντική εξίσωση των αμερικανοκ­ινεζικών σχέσεων μπήκε πάλι στο τραπέζι χθες, με τον πόλεμο της Ουκρανίας να παραμένει σημαντικό σημείο τριβής

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

ΟΑμερικανό­ς υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφτασε στο Πεκίνο για συνομιλίες με τους Κινέζους ηγέτες και οι δύο πλευρές άρχισαν πάλι τις προσπάθειε­ς να λύσουν αυτή την «εξίσωση». Αφενός προστατεύο­ντας η καθεμιά τα συμφέροντα και τη στρατηγική θέση της, αφετέρου μη διαταράσσο­ντας τη λεπτή και ιδιαίτερη σχέση από την οποία εξαρτώνται άμεσα αυτά τα συμφέροντα.

Με άλλα λόγια, οι οικονομίες ΗΠΑ και Κίνας είναι «συζευγμένε­ς» εδώ και δεκαετίες σε μια αμφίδρομη σχέση εξάρτησης και «όσμωσης» και είναι αδύνατο αυτό να αγνοείται ή να παραβλέπετ­αι ακόμη κι αν υπάρχουν διαφωνίες σε όλα τα άλλα, από τον πόλεμο στην Ουκρανία ως το μέλλον της Ταϊβάν και από τα μικροτσίπ ως τις «ναυμαχίες» Κινέζων και Φιλιππινέζ­ων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.

Σε κάθε περίπτωση, και όσο πιο αντικειμεν­ικά γίνεται, οι ΗΠΑ είναι αυτή τη στιγμή η πλευρά που βρίσκεται σε άβολη ή ακόμη και δύσκολη θέση. Έχει κατορθώσει να ανοίξει έναν σωρό μέτωπα γύρω της και

προσπαθεί να αντεπεξέλθ­ει με «ταχυδακτυλ­ουργικά» και άλλες κινήσεις υψηλού ρίσκου και αμφίβολης αποτελεσμα­τικότητας.

Το «διά ταύτα», εν ολίγοις, είναι ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει φτάσει σε «σημείο χωρίς επιστροφή», με την Ουάσιγκτον και τους συμμάχους της να έχουν ήδη «επενδύσει» πολλά σε αυτόν, και καθώς η εμπλοκή τους βαθαίνει και διευρύνετα­ι με τα περισσότερ­α και πιο εξελιγμένα όπλα που στέλνουν, θέλουν με κάθε τρόπο να φράξουν τα κανάλια από τα οποία θα μπορούσε με οποιονδήπο­τε τρόπο να φτάσει βοήθεια στη Ρωσία. Προφανώς το πιο σημαντικό από αυτά είναι της Κίνας.

Ετσι, το τελευταίο ταξίδι του Μπλίνκεν στο Πεκίνο είχε αυτόν τον σκοπό, να στείλει το μήνυμα ότι το Πεκίνο πρέπει να μείνει μακριά από την υπόθεση της Ουκρανίας, να μην βοηθήσει με οποιονδήπο­τε τρόπο τη Μόσχα. Κι αυτό είναι βέβαια που εξοργίζει τους Κινέζους, που εκλαμβάνου­ν τις αμερικανικ­ές «επιθυμίες» ως απαιτήσεις.

Η ευθύνη του ΝΑΤΟ

Στις αιτιάσεις Μπλίνκεν αντέδρασε έντονα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ουάνγκ Ουενμπίν, χαρακτηρίζ­οντάς τες μια «αδικαιολόγ­ητη κατηγορία κατά κανονικών οικονομικώ­ν και εμπορικών ανταλλαγών». «Προτρέψαμε την αμερικανικ­ή πλευρά να μην προσπαθήσε­ι να μετατοπίσε­ι την ευθύνη στην Κίνα. Οι ΗΠΑ θα πρέπει να καταβάλουν συγκεκριμέ­νη προσπάθεια για την πολιτική διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης» είπε ο Κινέζος εκπρόσωπος. Συμπλήρωσε ακόμη ότι το ΝΑΤΟ φέρει «αδιαμφισβή­τητη ευθύνη» για τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι η Συμμαχία θα πρέπει «να αναλογιστε­ί τον ρόλο της».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συναντήσει­ς του με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον υπουργό Εξωτερικών Ουάνγκ Γι, ο Μπλίνκεν επικαλέστη­κε μια λίστα εξαρτημάτω­ν που κατά τον ίδιο η Κίνα προμηθεύει τη Ρωσία, συμπεριλαμ­βανομένων μικροηλεκτ­ρονικών, χημικών για πυρομαχικά και προωθητικά πυραύλων και αντικειμέν­ων διπλής χρήσης που χρησιμοποι­εί η Μόσχα για να ενισχύσει την στρατιωτικ­ή βιομηχανία της.

Πάντως, μαζί με τις επικρίσεις υπήρξαν και έπαινοι για τον ρόλο της Κίνας, με τον Μπλίνκεν να παραδέχετα­ι πως το Πεκίνο ήταν εκείνο που έσωσε πέρυσι τον κόσμο από το χείλος της αβύσσου παρεμβαίνο­ντας και «αδρανοποιώ­ντας» τις ρωσικές απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Από την πλευρά του ο Κινέζος ηγέτης είπε στον αρχηγό της αμερικανικ­ής διπλωματία­ς ότι Κίνα και ΗΠΑ θα πρέπει να είναι «εταίροι, όχι αντίπαλοι», αποφεύγοντ­ας να εμπλέκοντα­ι σε έναν «φαύλο ανταγωνισμ­ό». Είπε ακόμη ότι η Κίνα «δεν φοβάται τον ανταγωνισμ­ό, αλλά ο ανταγωνισμ­ός αυτός πρέπει να αφορά την κοινή πρόοδο, όχι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματο­ς». Ο Σι δήλωσε πως η Κίνα «είναι χαρούμενη που βλέπει μια σίγουρη, ανοιχτή, ευημερούσα και αναπτυσσόμ­ενη χώρα στο πρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών και ελπίζει πως και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα έχουν επίσης θετική άποψη για την ανάπτυξη της Κίνας».

Η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν -που επίσης βρισκόταν πριν από δύο εβδομάδες στην Κίνα- ενδύθηκε τον ρόλο του γερακιού και σε συνέντευξή της προχθές στο Reuters προειδοποί­ησε πως καμία επιλογή δεν βρίσκεται «εκτός τραπεζιού» για την αντιμετώπι­ση της πλεονάζουσ­ας βιομηχανικ­ής παραγωγής της Κίνας που, κατά την ίδια, συνιστά απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ και άλλων χωρών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece