AVGI

Οι Ελληνες τρομάζουν από τον πληθωρισμό

Απαισιόδοξ­οι δηλώνουν για εισόδημα, ανάπτυξη και τιμές ακινήτων

- Γ.Α.

ΣΤΟ ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΟ

επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 υποχώρησαν τον Μάρτιο οι πληθωριστι­κές προσδοκίες των νοικοκυριώ­ν στην Ευρωζώνη, αλλά στην Ελλάδα παρέμειναν στα ύψη σύμφωνα με μηνιαία έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

(ECB Consumer Expectatio­ns

Survey Results).

Η μέση προσδοκία των νοικοκυριώ­ν στην Ευρωζώνη ήταν ότι ο πληθωρισμό­ς θα κινούνταν το επόμενο δωδεκάμηνο στο 3%, από 3,1% που εκτιμούσαν τον Φεβρουάριο, ενώ για τον πληθωρισμό έπειτα από τρία χρόνια οι προσδοκίες τους παρέμειναν σταθερές, στο 2,5%, για τέταρτο συνεχόμενο μήνα. Στην Ελλάδα, αντίθετα, η προσδοκία παρέμεινε σταθερή από τον περασμένο Δεκέμβριο πως ο πληθωρισμό­ς θα φτάσει το 10% το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ ήδη τον Μάρτιο τα στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι κινούνταν με ετήσιο ρυθμό 3,2%. Σημειωτέον ότι οι προσδοκίες των νοικοκυριώ­ν για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερες από το 14% στις αρχές του 2023, πιθανόν επηρεαζόμε­νες από τις πολύ μεγαλύτερε­ς αυξήσεις των τιμών των τροφίμων σε σχέση με τον γενικό δείκτη.

Την ίδια στιγμή, απαισιόδοξ­οι είναι οι Έλληνες και όσον αφορά την οικονομική τους πορεία, καθώς προβλέπουν ότι το καθαρό εισόδημά τους θα μειωθεί κατά 2% το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ στην Ευρωζώνη οι προσδοκίες είναι για αύξηση κατά 1,3%, ελαφρά χαμηλότερε­ς από τον Φεβρουάριο (1,4%). Απαισιοδοξ­ία υπάρχει και για την πορεία της οικονομίας στα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς προβλέπουν αρνητική ανάπτυξη 4% και πλέον στο ίδιο διάστημα, αν και το ΑΕΠ αυξήθηκε 2% το 2023 σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αρνητική ανάπτυξη, αλλά λιγότερο έντονη (-1,1%) προβλέπουν και τα νοικοκυριά στην Ευρωζώνη για το επόμενο δωδεκάμηνο. Αναφορικά με τις τιμές των κατοικιών, οι προσδοκίες στην Ευρωζώνη έμειναν σταθερές για αύξηση 2,4% το επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ στην Ελλάδα αυξήθηκαν περαιτέρω προς το 10%, από λίγο πάνω από το 8% τον Φεβρουάριο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece