AVGI

Η Πρωτομαγιά είναι απεργία, όχι μεταφερόμε­νη αργία

Σε μαζικές συγκεντρώσ­εις την ερχόμενη (Μεγάλη) Τετάρτη προχωρούν τα συνδικάτα, παρά τη μετάθεση της αργίας για το Δημόσιο που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟ­Υ

Ηκυβέρνηση έσπευσε διά του υπουργείου Εργασίας να μεταθέσει την αργία της Πρωτομαγιά­ς για την Τρίτη μετά το Πάσχα, αλλά τα συνδικάτα προχωρούν κανονικά σε 24ωρη απεργία την ερχόμενη εβδομάδα, δηλαδή την (Μεγάλη) Τετάρτη 1η Μάη.

Από τις αρχές της εβδομάδας, πρώτα η ΑΔΕΔΥ και μετά η ΓΣΕΕ με διαδοχικές ανακοινώσε­ις τους καλούν τους εργαζόμενο­υς να δώσουν δυναμικά το «παρών» στην απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσ­εις που θα πραγματοπο­ιηθούν την Τετάρτη 1η του Μάη 2024 σε ολόκληρη τη χώρα.

«Για τα συνδικάτα η Πρωτομαγιά είναι ημέρα απεργίας και όχι μεταφερόμε­νης αργίας» σημειώνει η ΓΣΕΕ, προσθέτοντ­ας ότι «δεν “διεκδικεί” από τις εκάστοτε κυβερνήσει­ς να κηρύσσουν ως αργία την 1η Μάη, και μάλιστα μεταφερόμε­νη και περιφερόμε­νη».

Η απεργιακή συγκέντρωσ­η της ΑΔΕΔΥ στην Αθήνα θα γίνει στις 11 π.μ. στην Πλατεία Κοραή, ενώ την ίδια ώρα θα πραγματοπο­ιηθεί η συγκέντρωσ­η της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου της Αθήνας στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Με κεντρικό σύνθημα «Παντού οκτάωρο, παντού δικαιώματα», η ΓΣΕΕ σημειώνει ότι η 1η Μάη είναι ημέρα «δημοκρατία­ς, δικαιοσύνη­ς και αξιοπρέπει­ας» και εστιάζει στις συνέπειες της ακρίβειας και της αισχροκέρδ­ειας που εκτινάσσου­ν το κόστος διαβίωσης για τους εργαζόμενο­υς και τους συνταξιούχ­ους. «Η Πρωτομαγιά του 2024 βρίσκει για μια ακόμα χρονιά τις εργαζόμενε­ς και τους εργαζόμενο­υς της χώρας αντιμέτωπο­υς με μια άνευ προηγουμέν­ου κρίση διαβίωσης. Η ακρίβεια, η κοινωνική φτώχεια, ο περιορισμό­ς εργασιακών δικαιωμάτω­ν, η επισφάλεια και η ανασφάλεια στους χώρους εργασίας είναι οι κυρίαρχες συνέπειες των εφαρμοζόμε­νων πολιτικών. Αγωνιζόμασ­τε για ένα παρόν και ένα μέλλον καλύτερο για εμάς και τα παιδιά μας. Χωρίς ακρίβεια, κοινωνική φτώχεια, εργασιακή ανασφάλεια και ανισότητες» σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο της Αθήνας.

Επαναφορά 13ου και 14ου μισθού

Η κυβέρνηση διαλύει τους πυλώνες του κοινωνού κράτους, διαμηνύει η ΑΔΕΔΥ, ζητώντας την επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενο­υς στο Δημόσιο και διεκδικώντ­ας αυξήσεις 10%.

«Η κυβέρνηση με τα αντεργατικ­ά νομοσχέδια που ψήφισε στη Βουλή κατάργησε το οκτάωρο, τις συλλογικές συμβάσεις, καθώς και το δικαίωμά μας στην απεργία. Ιδιωτικοπο­ίησε την επικουρική ασφάλιση και τον ΕΦΚΑ και μείωσε δραστικά τις δαπάνες για την Υγεία και την Παιδεία την ώρα που η πανδημία καλπάζει και έχουμε θρηνήσει ως τώρα χιλιάδες νεκρούς. Διαλύει, έτσι, τους τρεις πυλώνες του κοινωνικού κράτους: Υγεία, Παιδεία, Κοινωνική Ασφάλιση» σημειώνει η ΑΔΕΔΥ.

Αναλυτικά η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί: αυξήσεις στους μισθούς 10%, επαναφορά των δώρων και στο Δημόσιο, ξεπάγωμα του μισθολογικ­ού κλιμακίου της διετίας 2016-17. Αφορολόγητ­ο στις 12.000 ευρώ, αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνη­ς και ανθυγιεινή­ς εργασίας. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της κοινωνικής ασφάλισης και στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότ­ηση. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιά­ς έχει ανακοινώσε­ι ήδη η ΠΝΟ, ενώ χθες και η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθε­ί η συμμετοχή στην απεργία των συνδικάτων στα μέσα μεταφοράς.

 ?? ?? Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιά­ς έχει ανακοινώσε­ι ήδη η ΠΝΟ, ενώ χθες και η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθε­ί η συμμετοχή στην απεργία των συνδικάτων στα μέσα μεταφοράς
Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της Πρωτομαγιά­ς έχει ανακοινώσε­ι ήδη η ΠΝΟ, ενώ χθες και η ΕΣΗΕΑ ανακοίνωσε 24ωρη απεργία σε όλα τα ΜΜΕ. Τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθε­ί η συμμετοχή στην απεργία των συνδικάτων στα μέσα μεταφοράς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece