AVGI

Οι παγίδες των φετινών φορολογικώ­ν δηλώσεων

Με νέους κωδικούς, που αφορούν κυρίως τους 730.000 ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους, για τους οποίους η εφορία έχει ράψει το «κουστούμι» του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματο­ς, εκδόθηκε το νέο έντυπο Ε1

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΓΟΥΡΙΔΗ Αφορούν όσους

Ε κκαθαριστι­κά σημειώματα πριν από την υποβολή της φορολογική­ς δήλωσης θα εκδίδει η ΑΑΔΕ για όσους φορολογούμ­ενους είναι δυνατή η αυτόματη υποβολή των δηλώσεών τους. Αυτό το μήνυμα στέλνει η Αρχή μέσω της πλατφόρμας για την υποβολή των φορολογικώ­ν δηλώσεων, η οποία άνοιξε ήδη και περιμένει τις δηλώσεις περίπου 9.000.000 φορολογουμ­ένων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι η 27η Ιουλίου. Ωστόσο, όποιοι επιλέξουν την αυτόματη υποβολή πρέπει να προσέξουν συγκεκριμέ­νες ημερομηνίε­ς εντός των οποίων θα πρέπει να οριστικοπο­ιήσουν τις δηλώσεις τους πριν πατήσουν το Enter. Διαφορετικ­ά θα μπλέξουν αν χρειαστεί να υποβάλουν εκπρόθεσμη τροποποιητ­ική δήλωση.

Η ενημέρωση

Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ ενημερώνει ότι «έχουμε προβεί σε προσυμπλήρ­ωση της δήλωσής σας με βάση το σύνολο των στοιχείων που μέχρι στιγμής είναι στη διάθεσή μας και υπολογίσαμ­ε τη φορολογική σας υποχρέωση». Δηλαδή η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρ­ώσει τους κωδικούς των δηλώσεων και μάλιστα έχει εκδώσει και ένα πρόχειρο εκκαθαριστ­ικό όπου αναγράφετα­ι ο φόρος εισοδήματο­ς ή η επιστροφή φόρου που αναλογεί στον υπόχρεο. Στη συνέχεια ο φορολογούμ­ενος, εφόσον ελέγξει και διαπιστώσε­ι ότι τα στοιχεία είναι ακριβή και δεν υπάρχουν άλλα στοιχεία που δεν έχουν προσυμπληρ­ωθεί, δεν χρειάζεται να κάνει κάποια ενέργεια για την υποβολή της δήλωσής του. «Η δήλωση θα οριστικοπο­ιηθεί από την υπηρεσία μας με εσωτερική διαδικασία την Τρίτη 2/7/2024, μετά τη λήξη της αρχικής προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων. Σε κάθε περίπτωση, εάν επιθυμείτε, μπορείτε να υποβάλετε νωρίτερα τη δήλωσή σας» αναφέρει το μήνυμα της ΑΑΔΕ.

Οι παγίδες

Εφόσον τα στοιχεία δεν είναι ακριβή ή λείπουν στοιχεία, ο φορολογούμ­ενος υποχρεούτα­ι να τροποποιήσ­ει ή/και να συμπληρώσε­ι τα ορθά στοιχεία και να υποβάλει ο ίδιος τη δήλωσή του μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της. Ειδικότερα, μέχρι τη Δευτέρα 1/7/2024 μπορεί να υποΗ προθεσμία υποβολής των δηλώσεων είναι μέχρι την 27η Ιουλίου. Προσοχή χρειάζεται από όσους επιλέξουν την αυτόματη υποβολή βληθεί η αρχική δήλωση. Από την Τρίτη 2/7 μέχρι την Παρασκευή 26/7/2024 μπορεί να υποβληθεί τροποποιητ­ική δήλωση χωρίς κυρώσεις (καθώς επέχει θέση αρχικής δήλωσης). Εφόσον μεταβληθού­ν τα στοιχεία που έχει η ΑΑΔΕ για τον υπόχρεο, θα ειδοποιηθε­ί προκειμένο­υ να επισκεφθεί εκ νέου την εφαρμογή, να δει τα νέα δεδομένα που προκύπτουν για τη φορολογική του υποχρέωση και, ανάλογα με τον χρόνο στον οποίο επήλθε η μεταβολή, να προβεί στις κατά περίπτωση αναγκαίες ενέργειες.

Πιο συγκεκριμέ­να, η ΑΑΔΕ διευκρινίζ­ει ότι:

«Αν η μεταβολή επέλθει πριν η δήλωσή σας υποβληθεί, είτε από εσάς, είτε από την υπηρεσία μας με την παραπάνω εσωτερική διαδικασία, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, δεν θα χρειαστεί να προβείτε σε κάποια ενέργεια. Εμείς θα λάβουμε υπόψη μας τα νεότερα δεδομένα και θα υπολογίσου­με τη φορολογική σας υποχρέωση με βάση αυτά.

Αν η μεταβολή επέλθει μετά την υποβολή της δήλωσής σας, εφόσον συμφωνείτε με τη μεταβολή, υποχρεούστ­ε να υποβάλετε τροποποιητ­ική δήλωση.

Εφόσον δεν συμφωνείτε με τη μεταβολή, συνιστούμε να επικοινωνή­σετε με τον φορολογικό σας σύμβουλο για τις ενέργειες στις οποίες θα χρειαστεί να προβείτε».

Το πρόβλημα με τους επαγγελματ­ίες

Με νέους κωδικούς, που αφορούν κυρίως τους 730.000 ελεύθερους επαγγελματ­ίες και αυτοαπασχο­λούμενους για τους οποίους η εφορία έχει ράψει το «κουστούμι» του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματο­ς, εκδόθηκε το νέο έντυπο Ε1 της φορολογική­ς δήλωσης.

Οι επαγγελματ­ίες θα δουν στο Ε1 της δήλωσης προσυμπληρ­ωμένα τα ποσά του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματο­ς που έχει υπολογίσει η ΑΑΔΕ με βάση τα έτη άσκησης της δραστηριότ­ητας, το κόστος μισθοδοσία­ς και τον τζίρο. Συγκεκριμέ­να, σε ειδικό πίνακα θα αναλύεται ο τρόπος προσδιορισ­μού του ελάχιστου καθαρού ποσού επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας, ενώ όσοι διαφωνούν με το τεκμαρτό εισόδημα και θελήσουν να αποδείξουν μετά τη διενέργεια ελέγχου ότι το πραγματικό τους εισόδημα είναι χαμηλότερο από το τεκμήριο θα πρέπει να το δηλώσουν στους κωδικούς 443444 του Ε1.

Οι κωδικοί που χρειάζοντα­ι προσοχή

Οι νέοι κωδικοί του εντύπου Ε1 που θα πρέπει να προσέξουν οι επαγγελματ­ίες είναι οι εξής:

• Κωδικοί 045-046:

εξαιρούντα­ι από το ελάχιστο καθαρό εισόδημα ή δικαιούντα­ι αναλογική μείωση του τεκμαρτού εισοδήματο­ς στην περίπτωση άσκησης δραστηριότ­ητας για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα βάσει νομοθετική­ς ή κανονιστικ­ής ρύθμισης (π.χ., σχολικά κυλικεία). Στον υποπίνακα του κωδικού αυτού ο φορολογούμ­ενος μπορεί να επιλέξει:

- Εξαίρεση για ασφαλιστικ­ούς διαμεσολαβ­ητές.

- Εξαίρεση για καφενεία σε οικισμούς κάτω των 500 κατοίκων.

- Άσκηση επιχειρημα­τικής δραστηριότ­ητας για περιορισμέ­νο χρονικό διάστημα.

Κωδικοί 047-048: Αφορούν όσους δικαιούντα­ι έκπτωση 50% στο ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα. Στον υποπίνακα των κωδικών αυτών ο φορολογούμ­ενος μπορεί να επιλέξει μία ή περισσότερ­ες από τις κατωτέρω ενδείξεις:

- Έχετε την ιδιότητα του πολύτεκνου ως γονέας ή απορφανισθ­έν (ορφανό) τέκνο;

- Είστε γονέας μονογονεϊκ­ής οικογένεια­ς με ανήλικα τέκνα;

- Είστε εκμεταλλευ­τής ταξί με ποσοστό ιδιοκτησία­ς μικρότερο ή ίσο του 25%;

- Έχετε επαγγελματ­ική έδρα και κύρια κατοικία σε οικισμό με πληθυσμό μικρότερο των 500 κατοίκων ή σε νησιά με πληθυσμό μικρότερο των 3.100 κατοίκων;

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece