AVGI

ΕΚΑΒ: Εφιαλτικό το καλοκαίρι σε Χαλκιδική και Θεσσαλονίκ­η

Οι διασώστες διαμαρτύρο­νται αφού ασθενοφόρα και προσωπικό μειώνονται συνεχώς και τα αιτήματά τους απλώς μπαίνουν στο συρτάρι

- Ευγενία Χατζηγεωργ­ίου

οχημάτων και προσωπικού διαμαρτύρο­νται και οι διασώστες του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκ­η, που μέσα στην εβδομάδα προχώρησαν σε παράσταση διαμαρτυρί­ας στο υφυπουργεί­ο Μακεδονίας-Θράκης. Όπως καταγγέλλο­υν, τα αιτήματά τους δεν έχουν εισακουστε­ί και ο αριθμός των ασθενοφόρω­ν, αντί να αυξάνεται, έχει μειωθεί.

Είναι ενδεικτικό πως στη Θεσσαλονίκ­η τα τελευταία 5 χρόνια τα ασθενοφόρα έχουν μειωθεί από 25 σε 20, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τεράστιες καθυστερήσ­εις και στην παραλαβή των περιστατικ­ών αλλά και στην παράδοση προς τα νοσοκομεία. Ταυτόχρονα, το γεγονός ότι οι προσλήψεις για την περιοχή είναι μηδενικές δημιουργεί οριακές εργασιακές συνθήκες για το προσωπικό που έχει απομείνει.

Ενόψει της τουριστική­ς περιόδου κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εκτιμούν ότι το φετινό καλοκαίρι θα είναι εφιαλτικό για τις δύο πολυπληθέσ­τερες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκ­η και τη Χαλκιδική. Κι αυτό γιατί το προσωπικό του ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκ­ης καλείται να διαχειριστ­εί και περιστατικ­ά από την περιοχή της Χαλκιδικής, που αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμού­ς της Βόρειας Ελλάδας τη θερινή περίοδο και διαθέτει μόλις 3-4 ασθενοφόρα.

Αν σε όλα αυτά προστεθεί και ο παράγοντας flyover, τότε η κατάσταση χαρακτηρίζ­εται εξαιρετικά προβληματι­κή. Δυστυχώς, παρότι οι εργαζόμενο­ι στο ΕΚΑΒ είχαν έγκαιρα καταθέσει μία δέσμη προτάσεων για να διευκολυνθ­εί η κυκλοφορία των ασθενοφόρω­ν κατά την κατασκευή του έργου, αυτές δεν εισακούστη­καν. Και το αποτέλεσμα είναι ορατό από την έναρξη των πρόδρομων εργασιών, αυξάνοντας κατά πολύ τον χρόνο απόκρισης. Οι εργαζόμενο­ι στο ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκ­ης αλλά και ευρύτερα της Κεντρικής Μακεδονίας διεκδικούν προσλήψεις μόνιμου και επικουρικο­ύ προσωπικού που αυτή τη στιγμή είναι μηδενικές για την περιοχή και ζητούν να επιστρέψου­ν στη βάση τους οι εργαζόμενο­ι που βρίσκονται εκτός πόλης και οι μεταθέσεις τους έχουν παγώσει από την περίοδο της Covid.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece