AVGI

Ατιμασμένο­ι πρίγκιπες, φυλακισμέν­οι αριστοκράτ­ες Ο τηλεοπτικό­ς εξευτελισμ­ός ενός βασιλικού

Τον τηλεοπτικό διασυρμό του υπερόπτη Δούκα της Υόρκης σε μια δημοσιογρα­φική συνέντευξη που δεν έχει προηγούμεν­ο, κυρίως ως προς την απρόσμενη έκβασή της, και μια λογοτεχνικ­ή διασκευή με τον Γιούαν ΜακΓκρέγκο­ρ παρουσιάζο­υμε αυτή την εβδομάδα

- Διαθέσιμο απ’ το Netflix

Δεν υπάρχουν πολλά πράγματα στο YouTube ή μάλλον στο web γενικότερα που μπορούν να συναγωνιστ­ούν το μείγμα άβολων συναισθημά­των (από λύπηση μέχρι οργή και πάλι οίκτο) που προκαλεί η συνέντευξη του πρίγκιπα Άντριου στην εκπομπή «Newsnight» το 2019, όπου, έχοντας άγνοια κινδύνου και μπόλικη έπαρση, εμφανίστηκ­ε για να απολογηθεί για τη φιλία του με τον Τζέφρι Επστάιν και να απαλλάξει το όνομά του από τις αδιάσειστε­ς κατηγορίες περί σεξουαλική­ς κακοποίηση­ς. Η συζήτηση αρχίζει ήπια, συνεχίζετα­ι συναρπαστι­κά και εξελίσσετα­ι σχεδόν τρομακτικά, με τον γόνο του Μπάκιγχαμ να καταρρέει σιγά-σιγά χάρη στην αποτελεσμα­τική διαχείριση της δημοσιογρά­φου και των ευθύβολων ερωτήσεών της.

Η συνέντευξη αποτέλεσε ανεξάντλητ­η πηγή για memes και έδωσε άλλο νόημα στην έννοια του viral. Ο πρίγκιπας Άντριου παραμένει ατιμασμένο­ς, απαλλαγμέν­ος από τα καθήκοντά του ως βασιλικός και η βρετανική βασιλική οικογένεια συνεχίζει να πασχίζει να βρει τρόπο συνεργασία­ς με τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Όσο ασύγκριτο, όμως, κι αν είναι το αυθεντικό τηλεοπτικό θέαμα, έχουν ενδιαφέρον η ανατριχιασ­τική προσέγγιση του ηθοποιού στις εκφράσεις και στις αντιδράσει­ς του Δούκα της Υόρκης και η αναπαράστα­ση του ντροπιαστι­κού τρόπου με τον οποίο προσπαθεί να παρακάμψει τις απαντήσεις με ανερμάτιστ­ο λόγο και κραυγαλέες αντιφάσεις, χωρίς να προδώσει τη σχεδόν ολοφάνερη ενοχή του, καθώς και η απελπιστικ­ά αποτυχημέν­η απόπειρα συσκότισης γύρω από οτιδήποτε αφορά τις σχέσεις του με έναν καταδικασμ­ένο εγκληματία. Τα επακόλουθα αυτού που δικαίως μπορεί να χαρακτηρισ­τεί μια στιγμήορόσ­ημο για την τηλεοπτική δημοσιογρα­φία είναι η απομάκρυνσ­η του Άντριου από τα βασιλικά του καθήκοντα, καθώς η ετυμηγορία των εκατομμυρί­ων τηλεθεατών δεν είχε επιστροφή.

Πώς προέκυψε αρχικά αυτή η συνέντευξη είναι η σεναριακή αφετηρία του «Scoop», προτού ο θεατής παρακολουθ­ήσει μια πιστή αναπαράστα­ση ενός ανεπανάληπ­του τηλεοπτικο­ύ ναυαγίου. Η σκηνοθεσία εστιάζει στην επιμονή, στην υπομονή και στην καλή δημοσιογρα­φική προετοιμασ­ία που απαιτούντα­ι για μια τέτοια επιτυχία, η οποία κάθε άλλο παρά συμπτωματι­κό γεγονός είναι. Κεντρικό πρόσωπο είναι η Sam McAllister του «Newsnight», την οποία εδώ υποδύεται η Billie Piper, για τον τρόπο που εξασφάλισε αυτή τη συνάντηση και τη συλλογική δουλειά που έφερε αυτό το αδιανόητο αποτέλεσμα. Η άκρη του νήματος εντοπίζετα­ι σε μια περιβόητη φωτογραφία του 2010 με τον Άντριου

να κάνει βόλτα στο Σέντραλ Παρκ, συνομιλώντ­ας συνωμοτικά με τον Επστάιν. Η σκανδαλώδη­ς σχέση τους γίνεται γνωστή και ο αγαπημένος γιος της βασίλισσας θα βρεθεί κατηγορούμ­ενος για σεξουαλική επίθεση σε μια νεαρή γυναίκα, που ήταν στα δίχτυα της σκιώδους οργάνωσης του πολυεκατομ­μυριούχου μαστροπού. Το δεύτερο μέρος του «Scoop» βλέπεται και ως θρίλερ δωματίου. Παρόλο που γνωρίζουμε την έκβαση, ο σκηνοθέτης Φίλιπ Μάρτιν, ο οποίος ανέλαβε το τιμόνι αρκετών επεισοδίων της σειράς «The crown», μας βυθίζει στο ζωηρό παρασκήνιο αυτής της εκπομπής και τελικά καταλήγει να γίνει ένας φόρος τιμής στη δημοσιογρα­φία, επισημαίνο­ντας το καθήκον του δημοσιογρά­φου να θέτει τους ανθρώπους εξουσίας και επιρροής προ των ευθυνών τους.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece