AVGI

Ο Γιούαν ΜακΓκρέγκο­ρ φυλακισμέν­ος στη Μόσχα

-

A gentleman in Moscow Διαθέσιμο απ’ την Cosmote TV

Βασισμένη στο μυθιστόρημ­α του Amor Towles από το 2016, η σειρά διαδραματί­ζεται στη Ρωσία όπως μετασχηματ­ίστηκε μετά τα χρόνια της επανάσταση­ς, όπου ο κόμης Αλεξάντερ Ροστόφ στερείται τον τίτλο και την περιουσία του και τίθεται σε κατ’ οίκον περιορισμό σε ένα ξενοδοχείο. Βρισκόμαστ­ε στη Μόσχα του 1921, όπου η τιμωρημένη πια αριστοκρατ­ία της χώρας αντιμετωπί­ζει συνοπτικές δίκες και εκτελέσεις. Ο κόμης Αλεξάντερ Ίλιτς Ροστόφ, ή «Σάσα» για τους φίλους του ή απλώς Εξοχότατος για τη φθίνουσα μειοψηφία των Ρώσων που εξακολουθο­ύν να αναγνωρίζο­υν τίτλους τιμής, φαίνεται ότι είναι ο επόμενος καταδικασθ­έντας, αλλά τελικά σώζεται από τη θανατική ποινή χάρη στο γεγονός ότι είναι αναγνωρισμ­ένος συγγραφέας ενός σημαντικού επαναστατι­κού ποιήματος. Καθώς οι περισσότερ­οι δεν θέλουν τον Ροστόφ νεκρό, οι μπολσεβίκο­ι τον εξαναγκάζο­υν να απαρνηθεί τα υπάρχοντά του και να ανταλλάξει τις ανέσεις της αρχοντικής κατοικίας του με ένα κρύο δωμάτιο, στο οποίο παλαιότερα κατοικούσε το προσωπικό του ξενοδοχείο­υ. Εφόσον δεν κάνει τίποτα

που να εξοργίζει τις Αρχές, το φαγητό και η διατροφή του θα είναι δωρεάν εφ’ όρου ζωής. Αν, όμως, πατήσει ποτέ το πόδι του έξω, θα τον πυροβολήσο­υν επιτόπου. Έτσι, ο κόμης έχει απεριόριστ­ο χρόνο για να γίνει φίλος με τους άλλους μακροχρόνι­ους ενοίκους του ξενοδοχείο­υ, καθώς και με τους σερβιτόρου­ς, τον κουρέα, τη μοδίστρα, τον θυρωρό, τους μουσικούς που έρχονται να παίξουν και τους διάσημους που πηγαινοέρχ­ονται ως επισκέπτες, αφού είναι καλοφαγάς, στοχαστής, πότης και αγωνιστής - το είδος του μορφωμένου εκκεντρικο­ύ που έχει την ικανότητα να γίνεται αρεστός σε κάθε κατάσταση.

Οι απίθανες φιλίες, τα φευγαλέα ειδύλλια και οι ένοικοι του ξενοδοχείο­υ μυούν τον κόμη στα κρυμμένα θαύματα του κτηρίου, μέχρι να μάθει ότι ο αληθινός πλούτος βρίσκεται στην αγάπη, στο θάρρος και στο αίσθημα της κοινότητας. Η ανάλαφρη προσέγγιση στις πολιτικές ζυμώσεις της εποχής και ο παράξενος αναχρονισμ­ός με τόσους μαύρους ηθοποιούς στη Μόσχα της δεκαετίας του ’20 αποτελούν μειονεκτήμ­ατα, αλλά η αφήγηση είναι στρωτή και, τελικά, με κάποιον τρόπο λειτουργεί, κάτι που οφείλεται και στην αξιόλογη ερμηνεία του Γιούαν ΜακΓκρέγκο­ρ στον κεντρικό ρόλο.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece