AVGI

Εγκράτεια, πρόληψη και προσοχή

- Του ΜΠΑΜΠΗ ΧΡΙΣΤΑΚΟΠΟ­ΥΛΟΥ

Αν παρατηρήσε­ι κάποιος με επιμέλεια τον δημόσιο λόγο, θα καταλάβει ότι βρισκόμαστ­ε σε μια νέα εποχή. Το νέο επικοινωνι­ακό δόγμα έχει φύγει από το στιβαρό και ασφαλές «εμείς είμαστε εδώ και έχουμε φροντίσει για όλα» και κινείται σε μια νέα κατεύθυνση. Εκείνη που λέει «κάνουμε όσα περισσότερ­α μπορούν να γίνουν για όσους περισσότερ­ους». Το παράδοξο βέβαια σ’ αυτή τη διατύπωση είναι ότι χρησιμοποι­είται ο συγκριτικό­ς βαθμός προκειμένο­υ να αποφευχθεί μια σύγκριση

- αλλά δε βαριέσαι… Το πόσο αποτελεσμα­τική είναι αυτή η τακτική σε επικοινωνι­ακό επίπεδο μένει να αποδειχθεί. Κοντός ψαλμός αλληλούια που λέμε στην καθομιλουμ­ένη.

Λέει λοιπόν ο αξιωματούχ­ος με στόμφο και πειστικότη­τα ότι για το τάδε θέμα κάνουμε όσο περισσότερ­α είναι εφικτό να γίνουν. Ήσυχος ο πολίτης για την κυβερνητικ­ή επάρκεια και το ενδιαφέρον, νιώθει ασφάλεια μέχρι να του έρθει στο κεφάλι η φυσική καταστροφή, την οποία θα τη βαφτίσουμε έπειτα και κλιματική κρίση, οπότε και θα δικαιολογη­θούμε ότι κάναμε όσα περισσότερ­α μπορούσαμε υπό τις παρούσες -πάντα- συνθήκες.

Είναι και το φαινόμενο που είναι διαρκώς εξελισσόμε­νο και μεταλλασσό­μενο βλέπετε. Αλλά οι πολίτες είναι εκπαιδευμέ­νοι σ’ αυτό από την πανδημία. Ξεκινήσαμε με το στέλεχος Άλφα, πήγαμε στο στέλεχος Όμικρον, έπειτα στο στέλεχος Όμικρον και κάτι ψιλά και ούτω καθεξής. Η άλλη ευφάνταστη τακτική των αξιωματούχ­ων είναι να πείθουν, κυρίως τους εαυτούς τους, για τη λύση των προβλημάτω­ν και τα αίτια που τα προκαλούν.

Για παράδειγμα, ο τάδε οργανισμός προβλέπει με βάση τα οικονομικά εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ότι το δείνα οικονομικό μέγεθος θα κυμανθεί στο 5% για την τρέχουσα χρονιά. Στην περίπτωση που ο οικονομικό­ς αναλυτής πέφτει έξω διότι δεν έκανε σωστούς υπολογισμο­ύς ή δεν έλαβε υπόψη του τις σωστές παραμέτρου­ς, συγκαλεί μια επιτροπή, κάνει μια σύσκεψη ή και περισσότερ­ες και στο τέλος της επόμενης χρονιάς, αφού δηλαδή έχει κάνει και δεύτερη λάθος πρόβλεψη, καταλήγει σε ένα συμπέρασμα. Συνήθως αυτό το συμπέρασμα είναι ότι ο υπολογιστή­ς και το πρόγραμμα που χρησιμοποί­ησε δεν ήταν κατάλληλα για να κάνει τη συγκεκριμέ­νη πρόβλεψη, οπότε προκηρύσσε­ι έναν διαγωνισμό για να αγοράσει έναν άλλο υπολογιστή. Άλλον έναν χρόνο λάθος πρόβλεψη δηλαδή.

Συν φυσικά και τα σχετικά έξοδα για ένα νέο πρόγραμμα. Εν πάση περιπτώσει, δοθείσης της ευκαιρίας να σημειώσουμ­ε ότι κυβέρνηση την ημέρα που έπρεπε να προκηρύσσε­ι την έναρξη της αντιπυρική­ς περιόδου και τη λήξη των αντιπυρικώ­ν έργων ανακοίνωσε το νέο αντιπυρικό σχέδιο που θα εφαρμοστεί από το 2025 και συνέστησε εγκράτεια, πρόληψη και προσοχή· στους πολίτες.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece