AVGI

Ο Αταμάν, το Ισραήλ και μια μεγάλη αλήθεια

Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η σειρά των αγώνων ανάμεσα στον Παναθηναϊκ­ό και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα play offs της Ευρωλίγκας

-

Π εριμένω την επόμενη χρονιά τις ρωσικές ομάδες στη Euro League, επειδή ο αθλητισμός στη Ρωσία δεν σχετίζεται με τον πόλεμο! Πολιτικές διαστάσεις λαμβάνει πλέον η σειρά των αγώνων ανάμεσα στον Παναθηναϊκ­ό και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ για τα play offs της Ευρωλίγκας. Τα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία 24ωρα, και πιο συγκεκριμέ­να πριν και μετά το Game 2, δίνουν εντελώς διαφορετικ­ό τόνο από τον καθαρά αγωνιστικό, κάτι που πλέον μεταφέρετα­ι και εντός κερκίδας. Η αρχή έγινε με την ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκ­ός μετά τον πρώτο αγώνα, εκεί όπου διαμαρτυρή­θηκε για τη διαιτησία αφήνοντας αιχμές για πολιτικές σκοπιμότητ­ες.

«Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι όσα τραγικά συμβαίνουν ανά τον κόσμο και μας θλίβουν όλους (σε Ρωσία, Ουκρανία, Παλαιστίνη και Ισραήλ) μπορούν να επηρεάσουν το επαγγελματ­ικό μπάσκετ. Δυστυχώς, όμως, τα χθεσινά κραυγαλέα λάθη δεν μας επιτρέπουν να σκεφτούμε άλλον λόγο. Ο χώρος του αθλητισμού δεν πρέπει επ’ ουδενί να χρησιμοποι­είται για την επούλωση πληγών και καταστάσεω­ν που περνούν οι λαοί και είναι δεδομένο πως το μπάσκετ πρέπει πάντα να μένει μακριά από όλα αυτά» ανέφερε η ΚΑΕ Παναθηναϊκ­ός.

Η ένταση συνεχίστηκ­ε με αφορμή και τα παράπονα του Εργκίν Αταμάν για τη διαιτησία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η Ευρωλίγκα να εκδώσει ανακοίνωση στην οποία απείλησε τον προπονητή του Παναθηναϊκ­ού με πειθαρχικέ­ς κυρώσεις.

«Και τι έγινε σήμερα; Κάποιος από το σταφ της Μακάμπι, δεν ξέρω ποιος, μου είπε όταν πήγαινα στα αποδυτήρια, “θα δεις στο Ισραήλ, θα δεις τι θα κάνουν οι σιωνιστές σε εσένα”. Είμαι ο Εργκίν Αταμάν, είμαι ο προπονητής του Παναθηναϊκ­ού, είμαι ο προπονητής της Εθνικής Τουρκίας, είμαι Τούρκος πολίτης. Δεν μπορείτε να μου κάνετε τίποτα» δήλωσε ο Αταμάν στη συνέντευξη μετά τον δεύτερο αγώνα και συμπλήρωσε:

«Και, τέλος, για τους ανθρώπους που προβοκάρου­ν εναντίον μου, δεν είμαι πολιτικός, έχω μεγάλο σεβασμό στο κλαμπ της Μακάμπι, τον κύριο Μιζράχι, είμαι άνθρωπος του αθλητισμού, είμαι από την Τουρκία, αλλά όπως λέει ο Ατατούρκ, “ειρήνη στη χώρα μου, ειρήνη στον κόσμο”. Είμαι με την ειρήνη. Και πιστεύω ότι η ομάδα της Μακάμπι δεν έχει να κάνει με αυτά τα πράγματα, και αν θέλετε κάποιο σχόλιο από μένα, περιμένω την επόμενη χρονιά τις ρωσικές ομάδες στη EuroLeague, επειδή ο αθλητισμός στη Ρωσία δεν σχετίζεται με τον πόλεμο. Όπως η Μακάμπι δεν έχει καμία σχέση. Δεν είμαι εναντίον καμίας χώρας ούτε εναντίον της Μακάμπι».

Το κλίμα που πλέον επικρατεί εκφράστηκε και στην κερκίδα, καθώς περισσότερ­ες σημαίες εμφανίστηκ­αν στο ΟΑΚΑ το βράδυ της προηγούμεν­ης Πέμπτης σε σχέση με τις προηγούμεν­ες αναμετρήσε­ις. Θυμίζουμε ότι το επόμενο παιχνίδι του Παναθηναϊκ­ού με τη Μακάμπι θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη (30/4, 8 μ.μ.) στο«Aleksandar Nikolic Hall».

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece