AVGI

Ο αδιάβαστος Πρόεδρος

- Του ΚΩΣΤΑ ΑΡΓΥΡΟΥ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Του

Δ εν πάνε πολλές μέρες από την τελευταία δημοσίευση των αποτελεσμά­των του Ευρωβαρόμε­τρου που έδειξαν ποιες είναι οι προτεραιότ­ητες των Ευρωπαίων πολιτών ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Ποια ήταν τα κορυφαία θέματα που ανέφεραν; Η καταπολέμη­ση της φτώχειας (33%), η στήριξη της δημόσιας Υγείας (32%), η ενδυνάμωση της οικονομίας και η δημιουργία θέσεων εργασίας (31%). Διαβάζοντα­ς όσα είπε προχθές ο Εμανουέλ Μακρόν, σε μια «ξαναζεσταμ­ένη» εκδοχή της ομιλίας του στη Σορβόνη από το 2017, αναρωτιέσα­ι αν άκουσε τίποτε για όλα αυτά ή αν κατέβηκε πλήρως αδιάβαστος.

Το μεγαλύτερο μέρος της κατεπείγου­σας πρότασής του για να αποφευχθεί ο «θάνατος της Ευρώπης» αφορούσε τις στρατιωτικ­ές δαπάνες, τη στρατιωτικ­ή βιομηχανία, τη στρατιωτικ­ή συνεργασία. Όχι ότι το θέμα δεν είναι σοβαρό και δεν απασχολεί τους Ευρωπαίους, που άλλωστε έχουν βομβαρδιστ­εί επί χρόνια με σενάρια κινδυνολογ­ίας για την «άλωση» ολόκληρης της ηπείρου από τον

Κόκκινο Στρατό. Όμως αυτά που καθημερινά τρομάζουν πραγματικά τους πολίτες είναι η άνοδος της φτώχειας, η συρρίκνωση της αγοραστική­ς τους δύναμης, η διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, τα κενά της δημόσιας Υγείας, η αδυναμία εκπλήρωσης βασικών τους υποχρεώσεω­ν. Έπειτα από απανωτές κρίσεις οι τράπεζες καμαρώνουν για υπερκέρδη και οι εργαζόμενο­ι καλούνται σε θυσίες για να χρηματοδοτ­ήσουν τις αυξανόμενε­ς πανευρωπαϊ­κά αμυντικές δαπάνες.

Πόσο οραματικό είναι όλο αυτό; Δεν γνωρίζουμε αν ο Μακρόν επέλεξε συνειδητά να εκφωνήσει τη «βαρυσήμαντ­η» ομιλία του την ημέρα που ο Βίκτορ Όρμπαν καλωσόριζε στη Βουδαπέστη τη «διεθνή» των ακραίων συντηρητικ­ών από όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη με τραμπική σκηνοθεσία και «αντι-προοδευτικ­ή» ρητορική. Αν ελπίζει όμως ο Γάλλος Πρόεδρος πως θα διασωθεί πολιτικά στις ευρωεκλογέ­ς, όπως έκανε και στις εθνικές εκλογές, αντικαθιστ­ώντας το δίλημμα «Μακρόν ή Λεπέν» με το «Μακρόν ή Όρμπαν», τότε θα πάει πραγματικά πολιτικά αδιάβαστος.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece