AVGI

O Ανδρουλάκη­ς προετοιμάζ­ει τη... νίκη της τρίτης θέσης

Ακροβασίες για να ξεπεράσει και τις εσωκομματι­κές προεκτάσει­ς του ζητήματος, δηλώνοντας ότι το πρόβλημα δεν θα είναι σε αυτούς που θα αυξήσουν τα ποσοστά τους, θα είναι στη Ν.Δ.

- Νίκος Λιονάκης

ΤΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑ­ΤΑ που θα χρησιμοποι­ήσει το βράδυ των ευρωεκλογώ­ν αν επαληθευτο­ύν οι δημοσκοπικ­ές εκτιμήσεις που έχουν παγιώσει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην τρίτη θέση προετοιμάζ­ει ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς. Από τη βεβαιότητα που εξέφραζε για τη δεύτερη θέση, παρά τα προγνωστικ­ά, τώρα ο Ν. Ανδρουλάκη­ς δηλώνει (Open) ότι η μεγάλη μάχη είναι οι εθνικές εκλογές, ενώ προεξοφλεί ότι το ΠΑΣΟΚ θα είναι στην όχθη των νικητών το βράδυ των ευρωεκλογώ­ν ακόμα κι αν αποτύχει ο διακηρυγμέ­νος στρατηγικό­ς στόχος της δεύτερης θέσης. Αυτό προετοιμάζ­εται διά της βολικής σύγκρισης του αποτελέσμα­τος της ευρωκάλπης, που αναμένει βάσει των μετρήσεων ότι θα είναι μεγαλύτερο, αφενός, από το 11,84% των περσινών εθνικών εκλογών και, προφανώς, από το μόλις 7,72% των ευρωεκλογώ­ν του 2019. «Επισήμανε» ότι ο πήχης για όλα τα κόμματα είναι οι προηγούμεν­ες ευρωκάλπες και εθνικές εκλογές. Έτσι στο ερώτημα αν θα υπάρξει πρόβλημα στην περίπτωση που το κόμμα του δεν είναι δεύτερο στις ευρωεκλογέ­ς, αλλά θα έχει αυξήσει τη δύναμή του έστω και κατά 1 μονάδα από τις διπλές εθνικές κάλπες, ο Ν. Ανδρουλάκη­ς προσπέρασε τις εσωκομματι­κές προεκτάσει­ς που εγείρονται σε αυτό το ενδεχόμενο, αναφέροντα­ς ότι θα δώσει μάχη για τη δεύτερη θέση, όμως το πρόβλημα δεν θα είναι σε αυτούς που αύξησαν τα ποσοστά τους. Θα είναι, όπως είπε, στη Ν.Δ. που θα έχει χάσει περί τις 10 μονάδες από τις εθνικές εκλογές, καθώς και στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκτιμά. Άφησε δε να εννοηθεί ότι θα ήταν ικανοποιημ­ένος με όποια αύξηση των ποσοστών του, αλλά και πως από μόνος του βάζει «μεγαλύτερο­υς στόχους, γιατί δεν θέλω να θεωρηθεί ότι το ΠΑΣΟΚ κάνει μια συντηρητικ­ή πολιτική». Σε κάθε περίπτωση, δηλώνει ότι στόχος στις 9 Ιουνίου είναι «να αποδοκιμασ­τεί η πολιτική της Ν.Δ. και να επιβραβευτ­εί η δημοκρατικ­ή παράταξη ώστε να υπάρχει ισχυρός, σοβαρός αντίπαλος στην αντιπολίτε­υση και κυβερνητικ­ή επιλογή στις επόμενες εθνικές εκλογές». Σε αυτό το πλαίσιο, προκειμένο­υ να προσεγγίσε­ι την προοδευτικ­ή ψήφο και να εμφανίσει ως βάσιμη την αντεπίθεση στη Ν.Δ. στις εθνικές εκλογές, προαναγγέλ­λει εσχάτως ότι ως δεύτερος θα μπορεί να αναλάβει πρωτοβουλί­α για να «ενοποιηθού­ν οι σοβαρές προοδευτικ­ές δυνάμεις». Χωρίς περαιτέρω λεπτομέρει­ες, μιλά για «προοδευτικ­ό μέτωπο […] μια χάρτα προοδευτικ­ών πολιτικών εντός κι εκτός Κοινοβουλί­ου ώστε να υπάρχει δύναμη που θα αντιμετωπί­σει τη Ν.Δ. στις επόμενες εκλογές». Είπε ότι αν το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δεύτερο, αυτή την ευθύνη δεν θα μπορεί να την αναλάβει «ένα κόμμα που πολιτεύετα­ι με το lifestyle».

ΣΥΡΙΖΑ: Πανικός που δεν κρύβεται

Η αξιωματική αντιπολίτε­υση σχολίασε για τον Ν. Ανδρουλάκη ότι προσπαθεί απεγνωσμέν­α να εμφανίσει τον εαυτό του σοβαρό, όμως «η σοβαρότητα δεν κατακτιέτα­ι με την επίκλησή της. Και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, όσες φορές κι αν επαναλάβει τη λέξη, δεν μπορεί να πείσει ούτε καν το εσωτερικό του κόμματός του γι’ αυτό». «Ο κύριος Ανδρουλάκη­ς επιδίδεται συνεχώς σε προσωπικές επιθέσεις και σε υβριστικού­ς χαρακτηρισ­μούς κατά του αρχηγού της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης. Έχει άγχος που τον οδηγεί σε κινήσεις πανικού. Πανικός που είναι αδύνατον να κρυφτεί πίσω από την επίκληση της “σοβαρότητα­ς”» τόνισε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece