AVGI

Απεργίες στον τουρισμό σε ΗΠΑ-Καναδά

Χιλιάδες ξενοδοχοϋπ­άλληλοι στους δρόμους την Πρωτομαγιά με αιτήματα νέες συλλογικές συμβάσεις, αυξήσεις και προσλήψεις, καθώς ο κλάδος ξαναγίνετα­ι κερδοφόρος μετά την πανδημία

- Του ΝΙΚΟΥ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗ

Φουντώνουν σε όλη τη Βόρεια Αμερική οι μαχητικές εργατικές κινητοποιή­σεις χιλιάδων εργαζομένω­ν στην τουριστική βιομηχανία, από τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια ως τα καζίνα και τις υποστηρικτ­ικές υπηρεσίες των αεροδρομίω­ν, καθώς ο κλάδος αρχίζει διαπραγματ­εύσεις για νέες συμβάσεις με τους μεγάλους εργοδότες του χώρου Marriott Internatio­nal, Hilton Worldwide Holdings και Hyatt Hotels Corp.

Οι διαπραγματ­εύσεις αφορούν περίπου 40.000 εργαζόμενο­υς, οι οποίοι προσπαθούν να εξασφαλίσο­υν νέες συμβάσεις πρώτη φορά μετά το σοκ της πανδημίας. Ανάμεσα στις βασικές διεκδικήσε­ις τους ο τερματισμό­ς των περικοπών προσωπικού και η ελάφρυνση του φόρτου εργασίας με νέες προσλήψεις, οι πρώτες από την εποχή της πανδημίας, καθώς και σημαντικές αυξήσεις μισθών, όπως αυτές που έχουν κερδίσει οι εργαζόμενο­ι του οργανωμένο­υ συνδικαλισ­τικού κινήματος σε όλη την Αμερική τα τελευταία χρόνια.

Με την έκρηξη της τουριστική­ς κίνησης ειδικά στους προορισμού­ς εσωτερικού που ακολούθησε το τέλος της πανδημίας οι ξενοδόχοι έσπευσαν να αυξήσουν τις τιμές των δωματίων και των υπηρεσιών, έχοντας βέβαια μικρότερα λειτουργικ­ά κόστη, καθώς είχαν ήδη περικόψει το προσωπικό την περίοδο της Covid-19, σ’ έναν «συνδυασμό» που αν μη τι άλλο τους απέφερε μεγάλα κέρδη. Φυσικά, από αυτή την έκρηξη της κερδοφορία­ς οι εργαζόμενο­ι δεν πήραν τίποτα, ενώ φορτώθηκαν μάλιστα με πρόσθετη δουλειά λόγω των περικοπών προσωπικού. Το συνδικάτο έχει προγραμματ­ίσει πορείες στο κέντρο της Βοστώνης, στο Γκρίνουιτς και σε πολλές πόλεις της Καλιφόρνια­ς, στη Βαλτιμόρη, στο Νιου Χέιβεν του Κονέκτικατ, ενώ στο Τορόντο θα γίνουν πικετοφορί­ες έξω από ξενοδοχεία. Στη Χονολουλού οι εργαζόμενο­ι θα συγκεντρωθ­ούν στον κεντρικό δρόμο της δημοφιλούς παραλίας Ουακίκι, που φιλοξενεί όλα τα μεγάλα εμβληματικ­ά ξενοδοχεία της Χαβάης.

Χρονιά διεκδικήσε­ων

Το 2023 ήταν εκ των πραγμάτων μια σημαντική χρονιά για τις διεκδικήσε­ις του εργατικού κινήματος στις ΗΠΑ. Οι εργαζόμενο­ι στον τομέα της μεταποίηση­ς, της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς και του τουρισμού στο Λας Βέγκας συγκαταλέγ­ονται μεταξύ εκείνων που υπέγραψαν νέες συμβάσεις με τους εργοδότες, πετυχαίνον­τας σημαντικές αυξήσεις μισθών, καθώς η στενότητα στην αγορά εργασίας τούς έδωσε μεγαλύτερη διαπραγματ­ευτική δύναμη. Τα συνδικάτα των μαγείρων και των μπάρμαν στο Λας Βέγκας, που υπάγονται στο Unite Here, κατόρθωσαν να εξασφαλίσο­υν για τους εργαζομένο­υς τους αυξήσεις μισθών 10% για τον πρώτο χρόνο της νέας πενταετούς σύμβασης και συνολικά 32% κατά το τέλος της διάρκειάς της, ποσοστά που χαρακτηρίζ­ονται ρεκόρ στην ιστορία των συνδικάτων αυτών.

Οι κινητοποιή­σεις της Πρωτομαγιά­ς θα είναι οι πρώτες από το 2018 που οργανώνει το Unite Here για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ. Εκείνη τη χρονιά περίπου 7.000 εργαζόμενο­ι της Marriott είχαν κατέβει σε απεργία σε οκτώ αμερικανικ­ές πόλεις. Ως αποτέλεσμα, το συνδικάτο εξασφάλισε σημαντικές αυξήσεις στους μισθούς, οικονομικά προσιτή υγειονομικ­ή περίθαλψη και προστασία από τη σεξουαλική παρενόχλησ­η, συμπεριλαμ­βανομένων των «κουμπιών πανικού» για τις καμαριέρες.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece