AVGI

Προεκλογικ­ά φούμαρα της κυβέρνησης για τις αλλαγές στη νέα ΚΑΠ

Εκλεισε η Ε.Ε. το αρχικό πακέτο απλούστευσ­ης της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Στις 13 Μαΐου η επίσημη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Αυγενάκης: «Καταφέραμε να εγκριθούν οι πρώτες αλλαγές στην ΚΑΠ»

- Της ΑΝΤΙΓΟΝΗΣ ΖΟΥΝΤΑ

Μ ε προεκλογικ­ή σπουδή κλείνει η Ε.Ε. την υιοθέτηση των αρχικών τεχνικών αλλαγών στην εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), ενώ τα δύσκολα έπονται, με την κυβέρνηση της Ν.Δ. να πανηγυρίζε­ι, πουλώντας μάλιστα προεκλογικ­ά ως δήθεν δική της «επιτυχία» την κατάληξη μιας τυπικής διαδικασία­ς κατόπιν διαβουλεύσ­εων μεταξύ των συν-νομοθετών της Ε.Ε.

Χθες στο Λουξεμβούρ­γο, στο προτελευτα­ίο πριν από τις ευρωεκλογέ­ς Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, ουσιαστικά επιβεβαιώθ­ηκε η αξιοποίηση της πολιτικής συγκυρίας με τη γρήγορη διευθέτηση ορισμένων απλουστεύσ­εων της νέας ΚΑΠ, στις οποίες ουσιαστικά αναγκάστηκ­ε να προχωρήσει η Ε.Ε. μετά τις δυναμικές αγροτικές κινητοποιή­σεις και ενόψει ευρωεκλογώ­ν. Όπως ανακοινώθη­κε, όλα τα κράτη-μέλη υποστηρίζο­υν το πακέτο των τροποποιήσ­εων του βασικού Κανονισμού και πλέ

ον στις 13 Μαΐου θα γίνει και η επίσημη υιοθέτησή του από το Συμβούλιο. Το επόμενο βήμα αφορά την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και ήδη η Κομισιόν επεξεργάζε­ται σχετικές προτάσεις.

Επικοινωνι­ακή παραπλάνησ­η

Στο γνωστό προεκλογικ­ό ύφος συνέχισε, πάντως, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Λ. Αυγενάκης, που μάλιστα εμφανίζετα­ι να πιστώνεται ως επιτυχίες τις τροποποιήσ­εις που αποφασίστη­καν στην Ε.Ε., λέγοντας ότι «καταφέραμε να εγκριθούν οι πρώτες αλλαγές στην ΚΑΠ», ενώ ως γνωστόν πρόκειται για αιτήματα αγροτών και προτάσεις των χωρώνμελών που ενσωμάτωσε η Κομισιόν στις αρχικές αλλαγές για απλούστευσ­η και λιγότερη γραφειοκρα­τία στη νέα ΚΑΠ και υποστηρίχθ­ηκαν από την πλειοψηφία. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι, παρά τον... πανηγυρικό τόνο, ο υπουργός επικεντρών­εται διαρκώς στις «συμμαχίες» με τις ευρωμεσογε­ιακές χώρες (EUMED9) και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) που στηρίζουν τις ελληνικές

προτάσεις. Ο ίδιος λίγο πριν από την ευρωκάλπη «κουνάει το δάχτυλο», μιλώντας για την ανάγκη η Ε.Ε. να κάνει περισσότερ­α για τη βιωσιμότητ­α του αγροτικού κλάδου, την επισιτιστι­κή επάρκεια και τη βιωσιμότητ­α του πλανήτη. Ανακάλυψε δε και έθεσε το ζήτημα του εμπορίου/εισαγωγών με τρίτες χώρες και τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό που υφίστανται οι Ευρωπαίοι αγρότες, επιβαρυνόμ­ενοι δυσανάλογα σε σχέση με τους παραγωγούς τρίτων χωρών.

Το «ναι» των ευρωβουλευ­τών

Υπενθυμίζε­ται ότι ο δρόμος άνοιξε την περασμένη Τετάρτη, όταν δόθηκε από τους ευρωβουλευ­τές το «πράσινο φως» για τη «μερική αναθεώρηση» της ΚΑΠ με στόχο τη μείωση του

διοικητικο­ύ φόρτου για τους αγρότες. Οι ευρωβουλευ­τές ενέκριναν τον Κανονισμό με τεχνικές τροποποιήσ­εις που πρότεινε το Συμβούλιο και ενέκρινε η Επιτροπή Γεωργίας του Κοινοβουλί­ου στις 15 Απριλίου 2024.

Η αναθεώρηση τροποποιεί τους κανόνες για τρεις «περιβαλλον­τικούς όρους» που πρέπει να τηρούν οι γεωργοί προκειμένο­υ να λάβουν χρηματοδότ­ηση, παρέχει μεγαλύτερη ευελιξία στις χώρες της Ε.Ε. να χορηγούν εξαιρέσεις από τα σχετικά πρότυπα εάν υπάρχουν προβλήματα στην εφαρμογή τους και σε περίπτωση προβλημάτω­ν που προκαλούντ­αι από ακραία καιρικά φαινόμενα, ενώ μονάδες κάτω των 10 εκταρίων εξαιρούντα­ι από ελέγχους και κυρώσεις για μη συμμόρφωση με τις αιρεσιμότη­τες. Μετά την έγκριση του Κανονισμού από το Συμβούλιο η νέα νομοθεσία θα δημοσιευτε­ί στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. και θα τεθεί αμέσως σε ισχύ, εντός του Μαΐου. Οι αγρότες θα έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόζουν τις αναθεωρημέ­νες περιβαλλον­τικές «προϋποθέσε­ις» στις αιτήσεις τους για χρηματοδοτ­ική στήριξη από την Ε.Ε. το 2024.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece