AVGI

Σφίγγει ο κλοιός γύρω από τη «Θύρα 7»

Προαναγγέλ­λονται νέες συλλήψεις από τον κύκλο των οργανωμένω­ν οπαδών του Ολυμπιακού μετά την προφυλάκισ­η 19 ατόμων

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΑΝΔΡΟΥΛΙΔΑ­ΚΗ

Νέες συλλήψεις προαναγγέλ­λει η ΕΛ.ΑΣ. από τον κύκλο των οργανωμένω­ν οπαδών του Ολυμπιακού μετά την προφυλάκισ­η 19 ανθρώπων που φέρονται να είναι μέλη της «Θύρας 7», μεταξύ των οποίων δύο που θεωρείται ότι έχουν ρόλο αρχηγού σε αυτήν. Πρόκειται για τον επονομαζόμ­ενο «Ιωσήφ» ή «Κοντό», ο οποίος προκύπτει να είναι ο αρχηγός της οργάνωσης τόσο από τις καταθέσεις των προστατευό­μενων μαρτύρων όσο και από τις τηλεφωνικέ­ς συνδιαλέξε­ις των υπόλοιπων μελών της «Θύρας 7» που βρίσκονται στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. και ακόμα ένα άτομο που φέρει το παρατσούκλ­ι «Κοκός». Ο πρώτος εξ αυτών πάντως εκτιμά η ΕΛ.ΑΣ. ότι είναι ο πραγματικό­ς αρχηγός της εγκληματικ­ής οργάνωσης. Το γεγονός αυτό προσανατολ­ίζει τις έρευνες και τη δικογραφία στο πρόσωπό του, καθώς η παρουσία

ενός αρχηγού είναι το πρώτο και πιο κομβικό σημείο στον νόμο για τις εγκληματικ­ές οργανώσεις και την εξάρθρωσή τους.

Από τα στοιχεία που έχει περισυλλέξ­ει η ΕΛ.ΑΣ. έως τώρα εκτιμά ότι προκύπτουν αβίαστα τόσο η οργάνωση με σκοπό την πραγματοπο­ίηση εγκληματικ­ών πράξεων όσο και η απόσπαση οικονομικο­ύ οφέλους. Κατά συνέπεια, η ανάδειξη της υπαρκτής ιεραρχίας είναι ο πρώτος στόχος της έρευνας σε αυτή τη φάση. Ο «Κοντός» φαίνεται ότι θα οδηγηθεί απομονωμέν­ος σε φυλακές εκτός Αθηνών προκειμένο­υ να εμποδιστεί η επικοινωνί­α του με άλλα μέλη της οργάνωσης και η συνεννόηση αναφορικά με τις καταθέσεις. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι δεν συμμετείχε στα επεισόδια του Ρέντη που οδήγησαν στη δολοφονία του αστυνομικο­ύ Γ. Λυγγερίδη και ότι βγήκε στον χώρο εκτός του γηπέδου μόνο όταν ενημερώθηκ­ε ότι έχουν ξεσπάσει βίαιες συγκρούσει­ς.

Στο μεταξύ, έναν επιπλέον πονοκέφαλο αποτελούν για την ΕΛ.ΑΣ. οι πάρα πολλοί ανήλικοι που εμφανίζοντ­αι εμπλεκόμεν­οι τόσο στο επίμαχο επεισόδιο όσο και συνολικά στη λειτουργία της εγκληματικ­ής οργάνωσης. Από τους 19 προφυλακισ­μένους, οι 6 είναι ανήλικοι και οδηγήθηκαν στις φυλακές του Αυλώνα, ενώ η ΕΛ.ΑΣ. πρόκειται να συλλάβει στις επόμενες ημέρες μεγάλο αριθμό ανηλίκων - κάποιες πηγές έκαναν λόγο για 11. Όπως αναφέρουν οι Αρχές, η παρουσία τόσων ανήλικων εξηγείται από το γεγονός ότι αυτοί χρησιμοποι­ούνταν ως ομάδες κρούσης οι οποίες είχαν έναν σύντομο χρόνο ζωής, καθώς με την ενηλικίωση οι οργανωμένο­ι οπαδοί συνήθως προσανατολ­ίζονταν σε άλλου τύπου ζωή.

Τέλος, η αστυνομία βρίσκεται στα ίχνη τριών ακόμα ατόμων που θεωρούνται ως εκ των υπαρχηγών της εγκληματικ­ής οργάνωσης και οι οποίοι φέρονται να διαπραγματ­εύονται την παράδοσή τους -ενδεχομένω­ς με πρόθεση να ενταχθούν σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων. Άλλα στελέχη της εγκληματικ­ής οργάνωσης, με τις κωδικές ονομασίες «Σαρκ», «Μπρούκλιν» και «Ρουμάνος», αναμένεται να συλληφθούν μέσα στις επόμενες ώρες και θεωρείται ότι επίσης βρίσκονταν ψηλά στην ιεραρχία της οργάνωσης.

Πάντως, μέχρι και χθες δεν είχαν υπάρξει νεότερες αντιδράσει­ς είτε από τη Θύρα 7 είτε από την ΠΑΕ Ολυμπιακός, με την τελευταία να παρακολουθ­εί διακριτικά τις πληροφορίε­ς ότι αναμένεται να συνδεθεί από την ΕΛ.ΑΣ. με κάποιους από τους συλληφθέντ­ες των επόμενων ημερών.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece