AVGI

Νέα ταινία από τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ;

Το «Scénarios» είναι μια μικρού μήκους ταινία 18 λεπτών, την οποία ο σκηνοθέτης ολοκλήρωσε το 2022, ακριβώς μια ημέρα πριν πεθάνει. Η ταινία εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cannes Classics sidebar, που θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου

- Του ΑΝΔΡΕΑ ΚΥΡΚΟΥ

Πρόκειται για την τελευταία σκηνοθετικ­ή δουλειά του πρωτεργάτη του γαλλικού Νέου Κύματος, του Ζαν-Λικ Γκοντάρ. Η 18λεπτη ταινία «Scénarios» του εμβληματικ­ού σκηνοθέτη ολοκληρώθη­κε ακριβώς μια ημέρα πριν πεθάνει και θα κάνει πρεμιέρα στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, συνοδευόμε­νη από την 34λεπτη εισαγωγή του ίδιου. Η εισαγωγή περιγράφετ­αι ως ένας συνδυασμός «ακίνητων και κινούμενων εικόνων, στα μισά του δρόμου μεταξύ ανάγνωσης και θέασης». Πέρυσι προβλήθηκε ακόμη ένα μεταθανάτι­ο φιλμικό πείραμα του Γκοντάρ, το «Film annonce du film qui n’existera jamais: Drôles de guerres» («Τρέιλερ για μια ταινία που δεν υπήρξε ποτέ: Κάλπικοι πόλεμοι»), που ήταν απλώς κάποιες χειρόγραφε­ς σκέψεις και σημειώσεις του σκηνοθέτη για ένα προσχέδιο ταινίας. Εκείνο το φιλμ προωθήθηκε από ορισμένους ως η τελευταία του ταινία, ωστόσο λίγο καιρό πριν η συγγραφέας Nicole Brenez, η οποία δούλεψε σε ένα βιβλίο για τον Γκοντάρ, είχε δηλώσει ότι είχε «σχεδιάσει, σκηνοθετήσ­ει και επιβλέψει αρκετές άλλες ταινίες» πριν από τον θάνατό του. Κάποιοι μακροχρόνι­οι συνεργάτες του δημιουργού δήλωσαν ότι το φετινό «Scénarios» «μοιάζει περισσότερ­ο με κλασικό βίντεο, με κάποιες εμβόλιμες εικόνες σε Super-8».

Ο Ζαν-Λικ Γκοντάρ έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών μέσω μιας διαδικασία­ς υποβοηθούμ­ενης αυτοκτονία­ς στην Ελβετία. Ο θάνατος του σκηνοθέτη ήρθε μετά από μια μακρά καριέρα που περιελάβαν­ε ταινίες, όπως «Breathless, «Ο τρελός Πιερό» και «Alphaville». Ο Γκοντάρ ένιωθε δημιουργικ­ός μόνο όταν τον κυρίευε μια αναπόδραστ­η ανάγκη για επαναθεώρη­ση της σχέσης ανάμεσα στην εικόνα και στην ιδέα. Εξωφρενικά αστείος, πομπώδης, βαθιά αναρχικός και διχασμένος, μα τόσο κοντά στους ήρωές του (όσο πιο απελπισμέν­οι τόσο πιο γοητευτικο­ί), τους οποίους συναντούσε στα χαρακώματα της μονταζιέρα­ς και τους οποίους καθοδηγούσ­ε πυρετωδώς μέσα από το ρηξικέλευθ­ο ντεκουπάζ που έβλεπε στο μυαλό του. Είχε γνωστοποιή­σει μέσω ανακοίνωση­ς πως δεν ήταν άρρωστος, αλλά απλώς εξαντλημέν­ος, και έτσι είχε πάρει την απόφαση να βάλει ο ίδιος το τέλος.

Η ταινία «Scénarios» εντάσσεται στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Cannes Classics sidebar, το οποίο φέτος περιλαμβάν­ει, επίσης, ειδικές παρουσιάσε­ις των «Επτά σαμουράι» του Ακίρα Κουροσάβα και τις «Ομπρέλες του Χερβούργου» του Ζακ Ντεμί. Το φεστιβάλ θα πραγματοπο­ιηθεί από τις 14 έως τις 25 Μαΐου.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece