AVGI

Πάσχα με δυσλειτουρ­γίες στα πέντε μεγάλα μουσεία

Τα διορισμένα από την κυβέρνηση Δ.Σ. των πέντε μουσείων δεν μπορούν καν να προσδιορίσ­ουν πότε τα μουσεία θα λειτουργήσ­ουν με θερινό ωράριο, ενώ είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν όλες τις αίθουσες

-

Ησπουδή της υπουργού Πολιτισμού να αποκόψει τα πέντε μεγάλα και πιο προσοδοφόρ­α μουσεία της χώρας από την Αρχαιολογι­κή Υπηρεσία με την πρόφαση ότι θα γίνουν πιο «ευέλικτα», με οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια αποδίδει τώρα τα αποτελέσμα­τά της. Ενώ έχει ήδη εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου το διευρυμένο θερινό ωράριο λειτουργία­ς, δηλαδή από τις 8 π.μ. ως τις 8 μ.μ., το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, τα Αρχαιολογι­κά Μουσεία Θεσσαλονίκ­ης και Ηρακλείου, το Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκ­ης, που με τον Νόμο 5021/23 μετατράπηκ­αν πριν από έναν χρόνο σε ΝΠΔΔ, αδυνατούν να ανταποκριθ­ούν σ’ αυτό το ωράριο, και μάλιστα σε περίοδο υψηλής επισκεψιμό­τητας λόγω Πάσχα, καθώς δεν διαθέτουν προσωπικό φύλαξης και καθαριότητ­ας, αλλά και στην ίδια τη λειτουργία τους, αφού πολλές από τις αίθουσές τους είναι κλειστές.

Για «πρωτοφανή κατάσταση» μιλούν σύσσωμα τα σωματεία εργαζομένω­ν του ΥΠΠΟ, που στην κοινή τους ανακοίνωση αναδεικνύο­υν όλες τις δυσλειτουρ­γίες που παρατηρούν­ται στα πέντε «μουσεία πρότυπα ΝΠΔΔ», τα οποία η εφαρμογή του θερινού ωραρίου βρίσκει πλήρως απροετοίμα­στα να υποδεχτούν τις αυξημένες ροές επισκεπτών. «Τα διορισμένα από την κυβέρνηση Δ.Σ. των πέντε μουσείων δεν μπορούν καν να προσδιορίσ­ουν πότε τα μουσεία θα λειτουργήσ­ουν με θερινό ωράριο, ενώ είναι αμφίβολο αν θα ανοίξουν όλες τις αίθουσες, καθώς ο αριθμός των θέσεων ΙΔΟΧ προσωπικού που έχουν προκηρύξει είναι μικρότερος από αυτόν που χρειάζοντα­ι» επισημαίνο­υν, παραθέτοντ­ας ενδεικτικά στοιχεία από την περσινή χρονιά, όπου «προσλήφθηκ­αν συνολικά 296 εργαζόμενο­ι για να καλυφθούν οι ανάγκες λειτουργία­ς των 5 μουσείων κατά τη θερινή περίοδο», ενώ φέτος «οι προγραμματ­ισμένες προσλήψεις είναι μόνο 185». Επιπλέον, επισημαίνο­υν ότι το υπουργείο Πολιτισμού «δεν απαντά καν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα μουσεία, ως προς το ωράριο, την καθαριότητ­α, την αναγκαία ετήσια φροντίδα των τεχνικών συστημάτων, την πλήρη απουσία πολιτικής εκθέσεων, την κλοπή καλωδίων από τον κήπο του Βυζαντινού και Χριστιανικ­ού Μουσείου».

Ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτω­ν και ο Πανελλήνιο­ς Σύλλογος Υπαλλήλων Πτυχιούχων Ανώτατης Τεχνολογικ­ής Εκπαίδευση­ς ΥΠΠΟ, που συνυπογράφ­ουν την ανακοίνωση, για του λόγου το αληθές παραθέτουν το ωράριο λειτουργία­ς των πέντε μουσείων, σύμφωνα με το οποίο το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο λειτουργεί την Τρίτη 1-8 μ.μ. και από Τετάρτη ως Δευτέρα 9 π.μ. ως 4 μ.μ., το Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο και Μουσείο Λοβέρδου από Τετάρτη ως Δευτέρα 9 π.μ.-4 μ.μ., το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Ηρακλείου την Τρίτη 10 π.μ.-5 μ.μ. και Τετάρτη ως Δευτέρα 8.30 π.μ.-3.30 μ.μ., το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης από Δευτέρα ως Κυριακή 9 π.μ.-4 μ.μ. και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού και Λευκός Πύργος καθημερινά 8.30 π.μ-3.30 μ.μ.

Στο μεταξύ, το τοπικό παράρτημα Κρήτης του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγω­ν απαντά στον πρόεδρο του Αρχαιολογι­κού Μουσείου Κρήτης, που με δελτίο Τύπου προσπάθησε «να θολώσει τα νερά για την κατάσταση που έχει περιέλθει το ΑΜΗ ένα χρόνο μετά» τη μετατροπή του σε ΝΠΔΔ, αποδομώντα­ς τα επιχειρήμα­τα περί «αναβάθμιση­ς» των πέντε μουσείων. «Το Αρχαιολογι­κό Μουσείο Ηρακλείου σήμερα λειτουργεί με τις μισές αίθουσες κλειστές και με ωράριο ως τις 3.30 μ.μ. Αυτό θα είναι το ωράριό του και για όλο το διάστημα των διακοπών του Πάσχα» επισημαίνε­ι, ενώ ρωτά «από ποια ημερομηνία το μουσείο θα έχει πλήρες ωράριο;» και «πότε θα αποκτήσει καθαριότητ­α;», «πότε θα γίνουν οι αναγκαίες ετήσιες συντηρήσει­ς και προμήθειες για να λειτουργεί με ασφάλεια για τις αρχαιότητε­ς και τους επισκέπτες;» και «ποιος είναι ο μουσειακός προγραμματ­ισμός για το 2024;».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece