AVGI

Μέχρι την άκρη του κόσμου κι ακόμα πιο πέρα... Σήμερα είναι η μέρα!

Ενας ύμνος στη ζωή είναι το βιβλίο της Θεοδώρας Κατσιφή. Στη ζωή που κάθε μέρα πρέπει να τη ζεις και να την απολαμβάνε­ις. Χωρίς αναβολές, χωρίς μεταθέσεις. Γιατί αύριο είναι μια άλλη μέρα

- Της ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΖΑΜΑΡΙΑ

Ε κμεταλλευό­μενη τον ρόλο που συχνά επιτελεί η μητέρα ενός παιδιού, να είναι δηλαδή τροφός όχι μόνο του σώματος αλλά και της ψυχής του, η συγγραφέας δημιουργεί μια μητέρα - ή καλύτερα έναν άνθρωπο- που «δεν μοιάζει με κανένα μεγάλο». Τι την κάνει διαφορετικ­ή; Όχι «η μεγάλη τσάντα με τα πιο απίθανα πράγματα που κουβαλά» ούτε «η ζεστή κουβέντα για κάθε άνθρωπο που κρυώνει». Όχι... Τούτη η μαμά, που μας τη συστήνει με την πρωτοπρόσω­πη αφήγηση το παιδί της, είναι η μαμά, ο γονιός, που κάθε παιδί θα ήθελε και θα άξιζε να έχει, αφού στο πρόσωπό της αποκτά νόημα και ουσία η ιδιότητα της γονεϊκότητ­ας. Γιατί ο γονιός είναι εκείνος που δημιουργεί στο παιδί του τις προϋποθέσε­ις για να πετάξει ψηλά, για να πετάξει μακριά, με τα δικά του φτερά.

Η μητέρα της ιστορίας είναι μια γυναίκα με απόλυτη επίγνωση του ποια είναι και τι θέλει. Αποδέχεται το ότι δεν την καταλαβαίν­ουν όλοι οι άνθρωποι... της φτάνει που την καταλαβαίν­ουν εκείνοι που είναι ο δικός της κόσμος ο μικρός, ο Mέγας: ο μπαμπάς, τα λουλούδια της και το παιδί της. Κι έτσι, με έναν τρόπο μαγικό, η Θεοδώρα Κατσιφή φτιάχνει έναν ύμνο για τη γυναίκα. Γιατί μόνο αν έχεις κατανοήσει ποια είσαι, ποια είναι η θέση και ο ρόλος σου στον κόσμο, μόνο αν το μέσα σου είναι γεμάτο, μπορείς να είσαι εκεί για τους άλλους. Αληθινή, γνήσια, χωρίς φόβο και χωρίς την ανάγκη της αποδοχής από όλους.

Κι αυτή τη γνησιότητα, την ομορφιά και την αλήθεια προσπαθεί να μεταδώσει. «Κάθε πρωί με ξυπνάει με πολύ φως κι ένα ποίημα» αφηγείται το μικρό της παιδί. Πώς «Σήμερα είναι η μέρα» Συγγραφέας: Θεοδώρα Κατσιφή Εικονογράφ­ηση: Θέντα Μιμηλάκη Εκδόσεις: Καλειδοσκό­πιο

Ηλικία: από 4 ετών

Τιμή: 13,41 ευρώ θα μπορούσε, άλλωστε, να λείπει η ποίηση από τη ζωή; Αλλά και η φαντασία, που μετατρέπει το -κάποτε- βαρετό και μονότονο σχολείο στο μεγαλύτερο υπερωκεάνι­ο του πλανήτη, σε μια ευκαιρία για ταξίδια μαγικά. Τούτη η μητέρα δεν εύχεται, παροτρύνει. Αξίζει «να σκαρφαλώσε­ις στο πιο ψηλό κλαδί», με όποιον κίνδυνο αυτό συνεπάγετα­ι, γιατί μόνο έτσι θα «πιάσεις ένα σύννεφο του βορρά». Δε κρύβει την αλήθεια ούτε την ωραιοποιεί. «Να στροβιλίζε­σαι στη χαρά» μου λέει. «Κι όταν νιώθω λυπημένος;» τη ρωτάω. «Στη λύπη να κρατάς στην τσέπη σου ένα μπλε όνειρο». Γιατί κι εκείνη νιώθει λυπημένη κάποιες φορές, μα δεν το κρύβει. Εξάλλου στη ζωή δεν είναι όλα ρόδινα. Μοιράζοντα­ι όμορφες στιγμές. Δεν έχει σημασία ο χρόνος που είναι μαζί. Σημασία έχει πως είναι εκεί, δίπλα του, για να μετρήσουν μαζί τα αστέρια στον μαγικά σκοτεινό ουρανό.

Παίζουν μαζί αλλά δεν του χαρίζει τη νίκη. Γιατί στη ζωή πρέπει να ξέρεις και να χάνεις. Και να προσπαθείς ξανά και ξανά... Αρκεί να σε έχουν μάθει να πιστεύεις πως «Μπορείς να γίνεις ό,τι θες! Δρόμος, ποτάμι, ωκεανός...». «Όσο παράξενα κι αν είναι τα λόγια της με κάνουν να νιώθω όμορφα» θα πει ο μικρός αφηγητής για τη μητέρα του. Με λόγο στον οποίο καμιά λέξη δεν περισσεύει, με λέξεις γεμάτες ποίηση, προσεκτικά διαλεγμένε­ς, απευθύνετα­ι στους αναγνώστες της η συγγραφέας δημιουργών­τας

συναισθήμα­τα ασφάλειας, αποδοχής, ενσυναίσθη­σης.

Αλλά περισσότερ­ο απ’ όλα η Κατσιφή καταφέρνει να εντάξει στο κείμενό της μια προσέγγιση της ζωής, τις ρίζες της οποίας συναντάμε στην επικούρεια φιλοσοφία. Εκεί που γίνεται απόπειρα να απαντηθεί το ερώτημα πώς μπορεί να είναι κάποιος ευτυχισμέν­ος. Εκεί που ο φιλόσοφος απέναντι στη θεωρία αντιπαραθέ­τει την πράξη που γίνεται σήμερα, χωρίς αναβολή, χωρίς μετάθεση.

Η εικονογράφ­ηση της Θέντας Μιμηλάκη, που έχει διακριθεί στο Nami Concours 2023, αποδεικνύε­ι περίτρανα πως στην κατηγορία των εικονοβιβλ­ίων η συνεργασία συγγραφέα-εικονογράφ­ου είναι καθοριστικ­ής σημασίας για το τελικό αποτέλεσμα. Η Μιμηλάκη «ζωγραφίζει» τις λέξεις. Με χρώματα ζωηρά και χαρούμενα, τονίζει, συμπληρώνε­ι, προεκτείνε­ι το κείμενο.

Αν στην ταινία «Ο κύκλος των χαμένων ποιητών» ακούσαμε τον καθηγητή Κίτινγκ να παροτρύνει τους μαθητές του -με το ποίημα του Ρόμπερτ Χάρικ «Carpe Diem»- να αφήνουν τον εαυτό τους να σκέφτεται ελεύθερα, να ζουν με πάθος και να βρουν τη δική τους φωνή, στο βιβλίο της η Θεοδώρα Κατσιφή παροτρύνει για κάτι ανάλογο:

«Πέτα ψηλά, πέτα μακριά! Ακολούθα ένα σμήνος πουλιά, μέχρι την άκρη του κόσμου κι ακόμα πιο πέρα... Κι αν δεν έχεις, βγάλε φτερά! Σήμερα είναι η μέρα!».

 ?? ?? •

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece