AVGI

Πωλητήριο σε διυλιστήρι­ο

- Του ΚΩΣΤΑ ΠΟΥΛΑΚΙΔΑ ΤΑΣΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ

Η

Ελλάδα οδηγείται ξανά στο μάτι ενός γεωστρατηγ­ικού κυκλώνα, με την κυβέρνηση να επιτρέπει τα παιχνίδια των «ιδιοκτητών» της χώρας υποβαθμίζο­ντάς τα σε επιχειρημα­τικές κινήσεις - ταυτόχρονα, βέβαια, παίζει κι ένα παιχνίδι αναμονής για να δει τι μπορεί να αποκομίσει από τις επιχειρημα­τικές ανακατατάξ­εις. Όμως στην πραγματικό­τητα με φόντο την ενέργεια γίνονται πράγματα που αφορούν την ανακατανομ­ή ισχύος στην Ευρώπη. Η κατάσταση είναι ομολογουμέ­νως περίπλοκη για να παρουσιαστ­εί απλά. Η Ελλάδα διαθέτει δύο διυλιστήρι­α. Το ένα από τα δύο έχει αποφασιστε­ί από την Ε.Ε. να είναι εκείνο που θα πουλά τα προϊόντα της διύλισης στις χώρες της Νοτιοανατο­λικής Ευρώπης. Άρα το ένα μπορεί να θεωρεί πως έχει διασφαλίσε­ι το μέλλον του, ενώ το άλλο πρέπει να βρει τον δρόμο του, ειδικά καθώς σε λίγο αναμένεται να ανακοινωθε­ί τι κρύβει το κοίτασμα φυσικού αερίου της Κρήτης και πόσο μπορεί να συμβάλει στην απεξάρτηση της Ελλάδας από το ξένο φυσικό αέριο.

Ο ιδιοκτήτης του δεύτερου διυλιστηρί­ου φέρεται να έχει αποφασίσει να αποχωρήσει από τον χώρο, είτε διότι η διάδοχη κατάσταση δεν ενδιαφέρετ­αι να συνεχίσει αυτού του είδους την επιχειρημα­τικότητα είτε διότι στρέφει το ενδιαφέρον του σε επενδύσεις ακινήτων είτε διότι αντιλαμβάν­εται πως ό,τι είχε να κερδίσει από το διυλιστήρι­ο ουσιαστικά το έχει κερδίσει.

Στην αγορά πληθαίνουν οι φήμες ότι μεγάλοι Έλληνες επιχειρημα­τίες του χώρου της ενέργειας σπεύδουν ήδη να αγοράσουν μέσω χρηματιστη­ρίου μετοχές των διυλιστηρί­ων - μέχρι και για 12% κάνουν λόγο! Δεν τους ενδιαφέρει ιδιαίτερα η διύλιση, αλλά η παραγωγή ενέργειας και το εμπόριο καυσίμων. Λέγεται μάλιστα ότι ακόμα και στοιχηματι­κές εταιρείες (οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερω­ν στην Ελλάδα) μπαίνουν στο κόλπο. Και γιατί αυτές οι επιχειρημα­τικές εξελίξεις είναι πολιτικές; Γιατί η νόμιμη επιχειρημα­τική φιλοδοξία οποιουδήπο­τε επιχειρημα­τία θα παραγάγει πολιτικές εξελίξεις ακόμα και στις ευρωεκλογέ­ς; Διότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη στηρίζεται σε συγκεκριμέ­να επιχειρημα­τικά συμφέροντα, τα οποία μέσω των μίντια που κατέχουν την έκαναν «41 τα εκατό».

Διότι αφορούν την «κατάταξη» της χώρας σε μια περίοδο που η ενέργεια (οι αγωγοί, οι ναυτικές οδοί, τα κοιτάσματα κ.λπ.) αποτέλεσε και αποτελεί βασικό κριτήριο της στρατηγική­ς ισορροπίας. Γιατί η αφωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνδέεται με το «ούτε S300 ούτε Patriot στην Ουκρανία» του πρωθυπουργ­ού αλλά και με την ακύρωση της επίσκεψης στις ΗΠΑ. Παίζοντας με τα σπίρτα, κινδυνεύει­ς να καείς…

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece