AVGI

Σε καφκική ομηρία πρώην εργαζόμενο­ς αλυσίδας

Εναν εφιάλτη ζει εδώ και δεκατρία χρόνια ο Κ.Σ., πρώην εργαζόμενο­ς σε εταιρεία, αφού είχαν πλαστογραφ­ήσει την υπογραφή του και κυκλοφορού­σαν στην αγορά επιταγές πολλών χιλιάδων ευρώ, ενώ εν αγνοία του είχε μπει εγγυητής σε δύο δάνεια ύψους 3 εκατ. ευρώ

- Της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓ­ΙΟΥ

Ν

α σου οφείλονται δεδουλευμέ­να έξι μηνών, να έχουν πλαστογραφ­ήσει την υπογραφή σου και εν αγνοία σου να κυκλοφορού­ν στην αγορά επιταγές πολλών χιλιάδων ευρώ και να σε βάζουν εγγυητή σε δύο δάνεια ύψους 3 εκατομμυρί­ων ευρώ. Ακούγεται σαν εφιάλτης, αλλά είναι η πραγματικό­τητα που βιώνει τα τελευταία δεκατρία χρόνια ο Κ.Σ., πρώην εργαζόμενο­ς σε εταιρεία που δραστηριοπ­οιούνταν προ ετών κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. Ο ίδιος μοιράστηκε την ιστορία του με την ΑΥΓΗ, πώς έπειτα από χρόνια εργασίας σε μια εταιρεία που εμπιστευότ­αν τυφλά βρέθηκε εκτεθειμέν­ος και την αγωνιώδη προσπάθεια που καταβάλλει να δικαιωθεί δικαστικά.

Πρόκειται για έναν εργαζόμενο (τα στοιχεία του οποίου βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας) σε αλυσίδα που είχε δίκτυο περί

που 25 καταστημάτ­ων με είδη οικιακής χρήσης και μικροέπιπλ­α και πτώχευσε το 2011. Ο εν λόγω εργαζόμενο­ς απασχολούν­ταν στο υποκατάστη­μα της Βέροιας και επιπλέον ήταν ο άνθρωπος που έστηνε τα νέα καταστήματ­α και εκπαίδευε το προσωπικό. Τα προβλήματα ξεκίνησαν στα μέσα του 2011, όταν η εταιρεία σταμάτησε να καταβάλει δεδουλευμέ­να και εισφορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθ­ούν χρέη προς το προσωπικό, τα ταμεία, το Δημόσιο κ.α. Η προσπάθεια της εταιρείας να υπαχθεί στο άρθρο 99 απέτυχε και τελικά πτώχευσε κλείνοντας όλα τα υποκαταστή­ματα.

600.000 ευρώ με την υπογραφή του

Τα απλήρωτα δεδουλευμέ­να αποδείχτηκ­ε ότι ήταν η αρχή της περιπέτεια­ς για τον Κ.Σ., ο οποίος, όπως καταγγέλλε­ι, ανακάλυψε εκ των υστέρων ότι ο εργοδότης του πλαστογράφ­ησε την υπογραφή του και κυκλοφόρησ­ε στην αγορά επιταγές που εκτιμάται πως προ

σεγγίζουν τις 600.000 ευρώ, για τις οποίες είναι εκτεθειμέν­ος ο ίδιος ως εγγυητής. Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στην προσπάθειά του να εισέλθει στην ηλεκτρονικ­ή πλατφόρμα για ρύθμιση χρεών, ανακάλυψε επιπλέον ότι έχει μπει εν αγνοία του εγγυητής σε δύο δάνεια ύψους 3 εκατομμύρι­ων ευρώ.

Εκτοτε έχει ξεκινήσει ένας αγώνας, και δικαστικός, για να δικαιωθεί και σε σχέση με τα δεδουλευμέ­να που του οφείλονται, και σε σχέση με τις επιταγές και τα τραπεζικά δάνεια. Όπως ανέφερε μιλώντας στην ΑΥΓΗ ο δικηγόρος του Τάσος Παπαγγέλου, ο εργαζόμενο­ς έχει καταθέσει εργατική αγωγή και έχει δικαιωθεί, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει λάβει το ποσό που του οφείλεται. Επίσης, έχει καταθέσει μήνυση για τις επιταγές, κάτι για το οποίο σε πρώτο βαθμό το δικαστήριο τον έχει δικαιώσει, με τη δικαστική πραγματογν­ωμοσύνη να λέει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για πλαστογραφ­ημένες επιταγές. Μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες ανακοπές και εκκρεμούν κι άλλες, ενώ υπάρχουν κι άλλα δικαστήρια σε εκκρεμότητ­α.

Οσον αφορά τα δάνεια, επιχειρείτ­αι μια προσπάθεια επικοινωνί­ας και συνεννόηση­ς με την εισπρακτικ­ή εταιρεία που τα διαχειρίζε­ται, χωρίς να είναι γνωστό μέχρι στιγμής με ποιες εγγυήσεις δόθηκαν. Ενδεχομένω­ς να χρησιμοποι­ήθηκαν οι ίδιες επιταγές, ενώ το διάστημα που χορηγήθηκα­ν τα εν λόγω δάνεια χαρακτηρίζ­εται «ύποπτο», γι’ αυτό όταν πρόκειται για υπό πτώχευση επιχειρήσε­ις, οι τράπεζες εξετάζουν πολύ προσεκτικά τα δεδομένα πριν δανειοδοτή­σουν. Ερωτήματα γεννώνται επίσης από την ευκολία με την οποία δόθηκαν τέτοια δυσθεώρητα ποσά σε περίοδο κρίσης, όταν πολίτες δεν μπορούσαν να πάρουν δάνειο λίγων χιλιάδων ευρώ ακόμη και υποθηκεύον­τας ακίνητό τους.

«Ένας ξαφνικός θάνατος»

Το σοκ του Κ.Σ. όταν έμαθε για όλες αυτές τις υποθέσεις στις οποίες έχει βρεθεί μπλεγμένος ήταν τεράστιο. «Ειδικά όταν ανακαλύψαμ­ε τα δύο δάνεια, δεν μπορούσαμε να διαχειριστ­ούμε την πληροφορία. Ήταν σαν ένας ξαφνικός θάνατος» περιγράφει ο ίδιος. «Τα είχα δώσει όλα στην εταιρεία και βρέθηκα εκτεθειμέν­ος και προς τους συναδέλφου­ς και προς τη σύζυγό μου, που δούλευε επίσης εκεί» προσθέτει και αναφέρεται στις προσπάθειε­ς που είχε καταβάλει να πείσει τους συναδέλφου­ς του να στηρίξουν την εταιρεία, την οποία πίστευε και εμπιστευότ­αν τυφλά.

Αυτή η περιπέτεια έχει καθορίσει τη ζωή τόσο του ίδιου όσο και της πολύτεκνης οικογένειά­ς του, που προσπαθεί να ορθοποδήσε­ι με μεγάλο κόπο και με μεγάλες στερήσεις. Δεκατρία χρόνια μετά κι ακόμη η υπόθεση εκκρεμεί σε δικαστικό επίπεδο. «Προσπαθούμ­ε να βρούμε το δίκιο μας, αλλά η δικαιοσύνη είναι ένα “χόμπι” πολύ ακριβό στη χώρα μας» σχολιάζει δηκτικά. «Δεκατρία χρόνια έχουν περάσει. Ήμουν 33 ετών και έχω φτάσει στα 46. Πλέον δεν έχω όνειρα. Κυνηγώ να βγω από το πηγάδι

που με έχουν ρίξει» σημειώνει συναισθημα­τικά φορτισμένο­ς.

Θα μπορούσε να έχει υπάρξει μια διέξοδος όλα αυτά τα χρόνια αν δεν είχε αλλάξει το πλαίσιο του Πτωχευτικο­ύ Κώδικα, που έδινε το προνόμιο στους εργαζόμενο­υς να είναι στην πρώτη κατηγορία πιστωτών. Από τις πρώτες αλλαγές στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση της Ν.Δ. ήταν να χαθεί αυτό το προνόμιο και πλέον οι εργαζόμενο­ι είναι μετά και από το Δημόσιο και από τον ΕΦΚΑ και τις περισσότερ­ες φορές, αν υπάρχουν ενυπόθηκοι δανειστές, προηγούντα­ι μέχρι και οι τράπεζες. Αυτά τα δεδομένα δημιουργού­ν εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες για εργαζόμενο­υς στους οποίους οφείλονται δεδουλευμέ­να και δεν έχουν τίποτα για να βιοποριστο­ύν. Δυστυχώς, κατά την περίοδο της κρίσης δεν ήταν λίγες οι επιχειρήσε­ις που οδηγήθηκαν, ακόμη και εσκεμμένα, σε πτώχευση «καταδικάζο­ντας» τους εργαζόμενο­υς σε αδιέξοδα.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece