AVGI

Νέο χαστούκι στην κυβέρνηση για την ελευθερία του Τύπου

Προβληματι­κή η κατάσταση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα στις χώρες με τη χειρότερη θέση

-

Ε

πικίνδυνα κοντά σε οριακό σημείο» βρίσκεται η ελευθερία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με έκθεση-κόλαφο που πραγματοπο­ίησε η Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών για την Ευρώπη (Liberties) με έδρα το Βερολίνο σε 19 χώρες της Ε.Ε., υπογραμμίζ­οντας τις εκτεταμένε­ς απειλές που δέχονται δημοσιογρά­φοι και τις επιθέσεις κατά της ανεξαρτησί­ας των δημόσιων ραδιοτηλεο­πτικών φορέων.

Η χώρα μας με κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει το «παρών», καταγράφον­τας προβληματι­κές στάσεις σε όλα σχεδόν τα πεδία που ερευνά η έκθεση και συχνά μαζί με την Ουγγαρία και την Πολωνία, χώρες με αυταρχικά καθεστώτα.

Σύμφωνα με την Έβα Σάιμον από το δίκτυο Liberties, η ελευθερία των ΜΜΕ βρίσκεται σε σταθερή πτώση σε ολόκληρη την Ε.Ε. - σε πολλές χώρες ως αποτέλεσμα εσκεμμένης βλάβης ή παραμέληση­ς από τις εθνικές κυβερνήσει­ς. Η εξέλιξη αυτή «συμβαδίζει με την παρακμή του Κράτους Δικαίου», σημειώνει επίσης. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, το τοπίο των μέσων στην Ευρώπη χαρακτηρίσ­τηκε και πέρυσι από μεγάλη συγκέντρωσ­η ιδιοκτησία­ς,

ανεπαρκείς κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια της ιδιοκτησία­ς και πολυάριθμε­ς απειλές για την ανεξαρτησί­α και τα οικονομικά των δημόσιων μέσων ενημέρωσης. Καταγράφηκ­αν επίσης πολλαπλές περιπτώσει­ς απειλών, εκφοβισμού, παρακολούθ­ησης και βίας κατά δημοσιογρά­φων σε πολλά κράτη-μέλη, καθώς και περιορισμο­ί στην ελευθερία της έκφρασης και στην πρόσβαση στην πληροφόρησ­η σε όλο το μπλοκ.

Η Ελλάδα είναι ελεγχόμενη στις περισσότερ­ες κατηγορίες: Στην χρηματοδότ­ηση και στην κρατική διαφήμιση, στην εμπι

στοσύνη του κοινού στα ΜΜΕ, στην ασφάλεια των δημοσιογρά­φων από σωματικές επιθέσεις, απειλές, εκφοβισμό, στις καταχρηστι­κές αγωγές γνωστές ως στρατηγικέ­ς αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού (SLAPP), στη χρήση κατασκοπευ­τικού εξοπλισμού Pegasus και Predator συχνά με το πρόσχημα της εθνικής ασφάλειας, από λογοκρισία, καθώς αναφέροντα­ι απόπειρες να λογοκριθού­ν δημοσιογρά­φοι ή να περιοριστε­ί η ελευθερία της έκφρασης σε αρθρογράφο­υς, καθώς και στην παραπληροφ­όρηση.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece