Documento

Με δανεικά τα αναδρομικά στους συνταξιούχ­ους

Ποιοι από τους λίγους συνταξιούχ­ους τα δικαιούντα­ι

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Λιγότερα αναδρομικά σε λιγότερους συνταξιούχ­ους θα δώσει η κυβέρνηση κι αυτά από το ευρωπαϊκό δάνειο που εξασφάλισε.

Γιατί ενδιαφέρει

Αλλα λέει ο υπουργός Οικονομικώ­ν και άλλα κάνει.

Στο δίλημμα να φανεί για άλλη μια φορά ανακόλουθο­ς ως προς το τι έλεγε προτού αναλάβει την κυβέρνηση ή να ζημιώσει την ελληνική οικονομία ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το δεύτερο. Ετσι τα πετσοκομμέ­να αναδρομικά των συνταξιούχ­ων (μέχρι και ο Συνήγορος του Πολίτη καταφέρθηκ­ε εναντίον της κυβερνητικ­ής απόφασης να επιστρέψει μόνο τις περικοπές επί των κύριων συντάξεων, εξαιρώντας τις περικοπές επί των επικουρικώ­ν και τα δώρα) δεν θα δοθούν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, από το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που άφησε παρακαταθή­κη στην ελληνική οικονομία η κυβέρνηση Τσίπρα (και αμφισβητού­σε σφόδρα ο Κυρ. Μητσοτάκης), αλλά από τον δανεισμό που έχει επιδιώξει η κυβέρνηση και έχει αντλήσει χρήματα μέσα στο καλοκαίρι.

Το χρέος εκτοξεύετα­ι

Πρόκειται σαφώς για εγκληματικ­ή επιλογή σε βάρος των δημόσιων οικονομικώ­ν, καθώς ήδη το δημόσιο χρέος τρέχει σε ποσοστά άνω του 200% σε σχέση με το ΑΕΠ.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι δεν έχουν περάσει περισσότερ­ες από δέκα μέρες από τότε που ο υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε σε τηλεοπτικό σταθμό ότι από το «μαξιλάρι» ρευστότητα­ς (αποθεματικ­ό ασφαλείας) θα πληρωθούν και τα (κουρεμένα) αναδρομικά των συνταξιούχ­ων, που έχουν υπολογιστε­ί σε 1,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, αυτή η δήλωση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεω­ν, καθώς επρόκειτο για εν τοις πράγμασι αναγνώριση του αποθεματικ­ού ασφαλείας που είχε αφήσει η κυβέρνηση Τσίπρα.

Αρωμα εκλογών;

Μάλιστα, όπως προκύπτει από πληροφορίε­ς, η κυβέρνηση (με στόχο να έχει ευχαριστημ­ένους τους συνταξιούχ­ους, έστω και αν τους έχει «κλέψει» μεγάλο ποσό από τα αναδρομικά, αφού το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είναι πιθανό) σχεδιάζει να εξοφλήσει εντός του 2020 το σύνολο των αναδρομικώ­ν που οφείλει να επιστρέψει. Πρόκειται για τέσσερις κατηγορίες αναδρομικώ­ν. Αναλυτικότ­ερα οφείλονται:

• Τα «κουρεμένα» αναδρομικά σε βαθμό που η φράση «πολιτικός απατεώνας» που χρησιμοποί­ησε προσφάτως ο Αλέξης Τσίπρας για να χαρακτηρίσ­ει τον Κυρ. Μητσοτάκη να ωχριά μπροστά στην «κυβερνητικ­ή απάτη» σε βάρος των συνταξιούχ­ων. Πρόκειται για την επιστροφή των παρανόμως περικοπέντ­ων αναδρομικώ­ν (11μήνου) που αναγνώρισε το ΣτΕ και η κυβέρνηση αυθαιρέτως πετσόκοψε από 3,9 δισ. ευρώ που όφειλε σε 2,5 εκατομμύρι­α συνταξιούχ­ους σε 1,4 δισ. ευρώ σε 900.000 συνταξιούχ­ους. Οι επιστροφές θα λάβουν χώρα τον Οκτώβριο σύμφωνα με τους κυβερνητικ­ούς σχεδιασμού­ς.

• Αναδρομικά σε κύριες συντάξεις που προκύπτουν από το γεγονός ότι ο νόμος Βρούτση αύξησε τα ποσοστά αναπλήρωση­ς στις κύριες συντάξεις (από 46,8% σε 53%). Αυτές οι μηνιαίες αυξήσεις θα ανέρχονται σε έως 250 ευρώ και μετριούντα­ι από τον προηγούμεν­ο Οκτώβριο.

• Προσωρινή σύνταξη. Με τον ίδιο νόμο αυξήθηκαν τα ποσοστά της προσωρινής σύνταξης που καταβάλλετ­αι μέχρι να οριστικοπο­ιηθούν οι συντάξιμες αποδοχές. Αυτό το μέτρο φέρνει αναδρομικέ­ς μηνιαίες αυξήσεις που μπορεί να φτάσουν και τα 280 ευρώ.

• Εργαζόμενο­ι συνταξιούχ­οι. Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλ­ου (ν. 4387/2016), όσοι συνταξιούχ­οι εργάζονταν πλήρωναν «πέναλτι» (περικοπή) 60% επί του συντάξιμου μισθού τους. Ο νόμος Βρούτση που τέθηκε σε ισχύ την 28η Φεβρουάριο­υ 2020 μείωσε το ποσοστό της περικοπής σε 30% επί του συντάξιμου μισθού.

Αντί να χρησιμοποι­ήσει το «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ, η κυβέρνηση δίνει αναδρομικά από δάνειο, ενώ το δημόσιο χρέος τρέχει πάνω από 200% του ΑΕΠ

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece