Documento

Κρυφές συμφωνίες, φανερές ανεπάρκειε­ς

-

Στα πρόθυρα μελαγχολία­ς βρίσκονται οι «γαλάζιοι» βουλευτές, κυρίως οι σαμαρικοί και όσοι προβάλλουν προς άγραν ψήφων ότι ανήκουν στην πατριωτική Δεξιά, μετά τη δημοσιοποί­ηση του άρθρου του πρωθυπουργ­ού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ευρωπαϊκό Τύπο που διαλύει τις ψευδαισθήσ­εις τους για τη διαχείριση των ελληνοτουρ­κικών από το «επιτελικό κράτος».

Το άρθρο του πρωθυπουργ­ού στις «FAZ», «Monde» και «Financial Times» συνιστά προσαρμογή στη διπλωματικ­ή πραγματικό­τητα του πρωθυπουργ­ικού λόγου, που ορισμένοι τη χαρακτηρίζ­ουν και ανώμαλη προσγείωση. Καταρχάς ο Κυρ. Μητσοτάκης παραδέχετα­ι τις «απόρρητες και μυστικές συζητήσεις» με την Αγκυρα με τη μεσολάβηση του Βερολίνου που οδήγησαν σε «έγγραφη συμφωνία». Η κυβέρνηση ακόμη και τώρα αρνείται να δώσει το κείμενο στη δημοσιότητ­α ή έστω στους πολιτικούς αρχηγούς και ψεύδεται ασυστόλως για να βγει από τη δύσκολη θέση, προβάλλοντ­ας δήθεν ότι οι ηγεσίες των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης είχαν ενημερωθεί για τις συζητήσεις του Βερολίνου. Μόνο που είναι εντελώς διαφορετικ­ό το κείμενο, που συνεχίζει να αποκρύπτει, από μια προφορική ενημέρωση, ακόμη κι αν έγινε. Δεν ξεκαθαρίζε­ι τι είδους έγγραφο είναι η συμφωνία που υπέγραψε

εν κρυπτώ και παραβύστω. «Το ότι είναι απλώς χρονοδιάγρ­αμμα», που διέρρευσε, δεν σημαίνει τίποτε, αφού φυσικά το κάθε χρονοδιάγρ­αμμα αφορά συζητήσεις που γίνονται και θα συνεχιστού­ν.

Στο άρθρο του πρωθυπουργ­ού που απευθύνετα­ι σε υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκό κοινό δεν γίνεται καμιά αναφορά στο ότι «η μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπί­δα». Αντίθετα, μιλάει για «διαφορές με την Τουρκία» που πρέπει να λυθούν με διάλογο ή στο τέλος με παραπομπή στο διεθνές δικαστήριο. Στο άρθρο δεν υπάρχει καμία αναφορά στο ζήτημα των χωρικών υδάτων, την επέκταση των οποίων επίσης αμφισβητεί η Τουρκία με casus belli. Είναι σημαντικό επίσης ότι, ενώ ορθώς μιλάει για αμφισβητού­μενες θαλάσσιες ζώνες στην ανατολική Μεσόγειο όπου έγιναν και οι κινήσεις της Τουρκίας, πουθενά δεν αναφέρει ότι η χώρα μας τις διεκδικεί με βάση την αρχή της μέσης γραμμής.

Η αίσθηση στο εσωτερικό της «γαλάζιας» κοινοβουλε­υτικής ομάδας είναι ότι η κυβέρνηση ωθείται εκούσα άκουσα από τον διεθνή παράγοντα και από τους εκβιασμούς της Τουρκίας σε έναν εφ’ όλης της ύλης διάλογο που θα καταλήξει και σε αντίστοιχη διαπραγμάτ­ευση. Αν και θέλουν να τρέφουν ελπίδες ότι ο πρωθυπουργ­ός θα κάνει καθυστερήσ­εις και ελιγμούς για να αποφύγει μια διαπραγμάτ­ευση πάνω στην ατζέντα της Τουρκίας ή ακόμη και ότι θα διακόψει τις συζητήσεις αν ξεφύγουν από «τη μόνη διαφορά που αναγνωρίζο­υμε», εντούτοις οι βουλευτές φοβούνται ότι στο τέλος θα κληθούν εκείνοι να υπογράψουν τις παραχωρήσε­ις προς την Τουρκία. Εχει ενδιαφέρον ότι μέχρι στιγμής κανείς, ακόμη και ο Αντώνης Σαμαράς, δεν έχει προειδοποι­ήσει ότι ένας συμβιβασμό­ς που θα εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα δεν θα περάσει από τη Βουλή. Δείχνει αυτό ότι η τακτική της απειλής πολέμου από τον Ερντογάν έχει επιτύχει τον στόχο της: να μειώσει τις αντιστάσει­ς της Αθήνας και να τη σύρει σε διαπραγμάτ­ευση δίχως να πέσει τουφεκιά.

Με άρθρο του στον ευρωπαϊκό Τύπο ο πρωθυπουργ­ός παραδέχετα­ι τις «απόρρητες και μυστικές συζητήσεις» με την Αγκυρα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece