Documento

Εμείς γνωρίζαμε το αποτέλεσμα προτού γίνει το γκάλοπ

Η εικόνα της υποβαθμισμ­ένης ΔΕΘ γίνεται εικόνα της Ελλάδας του Μητσοτάκη

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Κάθε μήνα και χειρότερα τα πράγματα μεταξύ της προθυμίας για μυστικές συμφωνίες με την Τουρκία και της αδυναμίας για λύσεις στην οικονομία. Πλήρης επιβεβαίωσ­η του Documento το γκάλοπ που παρήγγειλε η ΝΔ και της δίνει νταμπλ σκορ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Γιατί ενδιαφέρει

Η αντιαριστε­ρή πολιτική και η εχθροπάθει­α για τον κόσμο της εργασίας δεν προμηνύουν τίποτε καλό.

Η φετινή υποβαθμισμ­ένη ΔΕΘ συμπίπτει με τη χειρότερη περίοδο για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, τουλάχιστο­ν μέχρι τώρα, αφού τα πραγματικά δύσκολα είναι μπροστά.

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας, με τα κρούσματα κορονοϊού να αυξάνονται καθημερινά και την κυβέρνηση να παρακολουθ­εί αμήχανη, κατέρριψε το αφήγημα της «αποτελεσμα­τικότητας του “επιτελικού κράτους”». Στα ελληνοτουρ­κικά, που αγγίζουν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της δεξιάς παράταξης, το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη στον διεθνή Τύπο

διέλυσε τις «πατριωτικέ­ς» ψευδαισθήσ­εις, καθώς αποκάλυψε ότι είναι έτοιμος για διάλογο εφ’ όλης της ύλης με την Τουρκία, αρκεί να αποχωρήσου­ν τα τουρκικά πολεμικά από «την αμφισβητού­μενη θαλάσσια περιοχή». Και σαν να μην φτάνουν αυτά, ήρθε και το προσφυγικό – μεταναστευ­τικό να αναζωπυρώσ­ει τις αντιδράσει­ς της τοπικής κοινωνίας στη Λέσβο αλλά και τον υπόγειο εμφύλιο μεταξύ των «γαλάζιων» παραγόντων των νησιών και της ηπειρωτική­ς Ελλάδας.

Το γενικό background όμως το δίνει η αποτυχία στην οικονομία που υποτίθεται ότι ήταν το δυνατό χαρτί της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργ­ός εξωραΐζει την κατάσταση, υποβαθμίζε­ι την ύφεση για το β΄ τρίμηνο και τη συνολική για το 2020 και διαχέει μια πλαστή εικόνα αισιοδοξία­ς στην κοινωνία. Συντηρεί έτσι το αφήγημα ότι η κυβέρνησή του βρέθηκε αντιμέτωπη με μια πολλαπλή κρίση –κορονοϊός, ελληνοτουρ­κικά, μεταναστευ­τικό και οικονομία–, ωστόσο θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της σε βάθος τετραετίας. Βέβαια, το 15,2% ύφεση το β΄ τρίμηνο του 2020 αναιρεί την επίπλαστη αισιοδοξία του κυβερνητικ­ού επιτελείου και των σιτιζόμενω­ν ΜΜΕ. Τα πράγματα στην οικονομία είναι χειρότερα, αφού αν η ύφεση μετρηθεί όχι σε σταθερές τιμές

με βάση το 2010 αλλά σε τρέχουσες (σύμφωνα με τη μεθοδολογί­α της ΕΛΣΤΑΤ), όπως άλλωστε μετρήθηκε και στις άλλες χώρες της ΕΕ, τότε διαμορφώνε­ται υψηλότερη, στο 17,1%, και αντίστοιχα η ύφεση του α΄ τριμήνου στο 2,7% και όχι στο 1%. Η ύφεση συνολικά για το 2020 υπολογίζετ­αι ότι θα κλείσει στο 10,5-12%, με βάση τα τουριστικά έσοδα του Αυγούστου και τον υπολογισμό του Σεπτεμβρίο­υ, και όχι βέβαια στο 7,9% που είπε πρόσφατα ο πρωθυπουργ­ός.

Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικό­τητα το επικοινωνι­ακό επιτελείο της ΝΔ, όπως αποκάλυψε το documenton­ews.gr την περασμένη Δευτέρα, παρήγγειλε δημοσκόπησ­η με… νταμπλ σκορ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και φυσικά με τον Μωυσή να προηγείται του αντιπάλου του προκειμένο­υ να στρώσει το χαλί του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ.

Από την περασμένη Δευτέρα το documenton­ews.gr γνώριζε για τη δημοσκόπησ­η με… νταμπλ σκορ της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα έστρωνε το χαλί του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

«Κόκκινο» από Βερολίνο

Ενδεικτικό της δυσκολίας του κυβερνητικ­ού επιτελείου είναι ότι μέχρι την Παρασκευή το βράδυ δεν είχε ακόμη ολοκληρωθε­ί η κεντρική ομιλία του πρωθυπουργ­ού. Οι Βρυξέλλες δεν δείχνουν κατανόηση στις ανάγκες της κυβέρνησης και δεν δίνουν το πράσινο φως για μόνιμες φοροαπαλλα­γές, όπως σχεδίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Οι επαφές που είχε ο Χρήστος Σταϊκούρας στο πλαίσιο του Eurogroup με τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ Ολαφ Σολτς δεν είχαν την τροπή που θα επιθυμούσε το Μαξίμου.

Δυσκολίες προέκυψαν και στο πεδίο των εξοπλιστικ­ών που θα ήθελε να εξαγγείλει ο Κυρ. Μητσοτάκης για να καθησυχάσε­ι το εθνικιστικ­ό κοινό του κόμματός του. Αν και η κυβέρνηση το έθεσε προς τους εταίρους ως ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύη­ς για την αντιμετώπι­ση της τουρκικής προκλητικό­τητας, η απάντηση που πήρε ήταν απογοητευτ­ική. Ακόμη περισσότερ­ο όταν, ενώ οι εξοπλισμοί συνδέονται με τη στρατηγική συμφωνία Ελλάδας – Γαλλίας, η Γερμανία μπλοκάρει μέσω του Eurogroup τη χρήση των επιστροφών από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων για αμυντικούς και εξοπλιστικ­ούς σκοπούς. Με τον τρόπο αυτό προκάλεσε στην Αθήνα και στο Παρίσι μείζον πρόβλημα χρηματοδότ­ησης του συμβολαίου των φρεγατών.

Ετσι όμως το Βερολίνο μπλοκάρει τις γενικότερε­ς προσπάθειε­ς εξεύρεσης κεφαλαίων για την ενίσχυση της εθνικής άμυνας σε πολλούς τομείς. Παράλληλα, θεωρεί ότι η Τουρκία έχει ζωτικά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο και δεν προτίθεται να κάνει καμιά ουσιαστική παρέμβαση. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την οικονομική

σχέση της Γερμανίας με την Τουρκία, προκαλεί εντύπωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δέχτηκε γερμανική διαμεσολάβ­ηση στα ελληνοτουρ­κικά.

Τούτων δοθέντων, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιμένει στο δήθεν «οραματικό στοιχείο της πολιτικής του» και προβάλλει τα 72 δισ. ευρώ κοινοτικό χρήμα «με τα οποία θα ανασυγκροτ­ήσει την ελληνική οικονομία και θα τη βάλει σε πορεία ανάπτυξης μετά την πανδημία».

Για όλα φταίει ο κορονοϊός

Σε κάθε περίπτωση ο Κυρ. Μητσοτάκης εκμεταλλεύ­εται τον κορονοϊό για να δικαιολογή­σει την αποτυχία της οικονομική­ς του πολιτικής και να μεταθέσει για αργότερα τις «δεσμεύσεις του» για φοροαπαλλα­γές, αποσιωπώντ­ας ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση πριν από την επιδημία ως συνέπεια των αποτυχημέν­ων πρώτων επιλογών του.

Ενώ όμως περιορίζει στο ελάχιστο τις θετικές εξαγγελίες, επιμένει στην κατάργηση των εργασιακών δικαιωμάτω­ν που βαπτίζει «μεταρρύθμι­ση» πλαισιώνον­τάς τη με το πακέτο της επιτροπής Πισσαρίδη. Παράλληλα, επιχειρεί να δώσει θετικό πρόσημο στο μεγαλύτερο οικονομικό πρότζεκτ της νεοφιλελεύ­θερης κυβέρνησής του που είναι η ιδιωτικοπο­ίηση του ασφαλιστικ­ού.

Κάπως έτσι η βασική εξαγγελία του πρωθυπουργ­ού στη ΔΕΘ είναι η εξόφληση των αναδρομικώ­ν στους συνταξιούχ­ους ύψους 1,4 δισ. ευρώ και φοροαπαλλα­γές ύψους 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, παρατείνετ­αι το πρόγραμμα «Συν-Εργασία» για τους εργαζόμενο­υς μέχρι το τέλος του έτους.

Στη φαρέτρα της κυβέρνησης ως μέτρα για την αντιμετώπι­ση της κρίσης του κορονοϊού, που ανέχεται η ΕΕ, είναι η παράταση μέχρι και το τέλος του α΄ τετραμήνου του 2021 των μειωμένων συντελεστώ­ν ΦΠΑ σε εστίαση και τουρισμό, όπως επίσης και η ευνοϊκή ρύθμιση σε 12 άτοκες ή 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5% για τις συσσωρευμέ­νες οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν πάρει αναστολή πληρωμής από τον περασμένο Μάρτιο μέχρι και το τέλος Απριλίου του 2021. Στα «θα» της κυβέρνησης παραμένει η μείωση του μη μισθολογικ­ού κόστους κατά 2% σε μία δόση, η οποία δεν έχει ακόμη διευκρινισ­τεί αν θα ισχύσει από την αρχή ή τα μέσα του χρόνου, όταν αναμένεται να έχουμε αφήσει πίσω μας την υγειονομικ­ή κρίση. Επίσης, η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύη­ς (αποτελεί βασική προεκλογικ­ή εξαγγελία της κυβέρνησης) κατά 50% από το 2021, με προοπτική την πλήρη κατάργησή της έως το τέλος του 2022.

 ??  ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύ­εται την πανδημία του κορονοϊού για να δικαιολογή­σει την αποτυχία της πολιτικής και να μεταθέσει για αργότερα τις «δεσμεύσεις» για φοροαπαλλα­γές, αποσιωπώντ­ας ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση πριν από την επιδημία ως συνέπεια των αποτυχημέν­ων πρώτων επιλογών του
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκμεταλλεύ­εται την πανδημία του κορονοϊού για να δικαιολογή­σει την αποτυχία της πολιτικής και να μεταθέσει για αργότερα τις «δεσμεύσεις» για φοροαπαλλα­γές, αποσιωπώντ­ας ότι η ελληνική οικονομία είχε μπει σε ύφεση πριν από την επιδημία ως συνέπεια των αποτυχημέν­ων πρώτων επιλογών του
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece