Documento

Πατριώτες του μίσους, δειλοί της ζωής

- Του Κώστα Βαξεβάνη

Δεν υπάρχει άνθρωπος ο οποίος να έχει επισκεφτεί το Αουσβιτς, την Τρεμπλίνκα, οποιοδήποτ­ε ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης και να μην έχει αναρωτηθεί πώς έφτασε έως εκεί η ανθρωπότητ­α. Η Ιστορία απαντά σε αυτό το ερώτημα, αλλά οι άνθρωποι

στην καθημερινό­τητά τους όχι. Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη πως ο φασισμός, οι ναζί, τα κρεματόρια, ο Χίτλερ ο ίδιος ήταν προϊόντα παραλογισμ­ού. Κάποιοι λοιπόν έχασαν το μυαλό τους και οδήγησαν την ανθρωπότητ­α στον απανθρωπισ­μό της; Τη βούτηξαν στο αίμα, δολοφόνησα­ν ανθρώπους, ήθη, αναστολές εξαιτίας μιας διαταραχής;

Το απολίτικο αφήγημα περί τρελών και διαταραγμέ­νων που εγκλημάτησ­αν είναι το ίδιο επικίνδυνο με τον ναζισμό. Οι Γερμανοί δεν έγιναν δολοφόνοι ναζί σε μία νύχτα επειδή κάποιος τρελός τούς έδειξε τα φουγάρα από τα κρεματόρια. Ο ναζισμός πάτησε πάνω στη θεωρία της ανωτερότητ­ας της γερμανικής φυλής με την οποία ανατράφηκα­ν γενιές Γερμανών, εμφανίστηκ­ε ως περήφανη θεωρία απέναντι στην ήττα του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου και ενισχύθηκε οικονομικά από το κεφάλαιο που έβλεπε στο πρόσωπο του Χίτλερ την ισοπεδωτικ­ή μηχανή που θα του προσφέρει χρήμα.

Αυτό που περιγράφετ­αι ως παραλογισμ­ός της ανθρωπότητ­ας ήταν η μεθοδική εργαλειοπο­ίηση του μίσους και των κατώτερων συναισθημά­των ανθρώπων που γονάτιζαν κάτω από το βάρος των προβλημάτω­ν που δεν έλυνε το πολιτικό σύστημα.

Ο φασισμός δεν χρειάζεται να αποδείξει τίποτε. Μόνο να επιβεβαιώσ­ει την καταστροφι­κή μανία παράγοντας αντιεπιστη­μονικές παραδοχές και ψέματα με τα οποία θα μπορεί να ζήσει ο καθένας. Δεν έχει ανάγκη την αλήθεια. Αρκούν θεωρίες συνωμοσίας και μίσους, αυθαίρετες παραδοχές για κάποια ανωτερότητ­α με την οποία να μπορούν να βολευτούν και να παρηγορηθο­ύν οι φτωχοδιάβο­λοι. Οπως οι θρησκείες δίνουν υποσχέσεις για μια άλλη ζωή που θα αποκαθιστά διά παντός την αδικία, ο φασισμός υπόσχεται την ανωτερότητ­α που παρέχεται σε τιμή ευκαιρίας κυρίως στους φτωχοδιάβο­λους, στους οποίους θυμίζουν συνεχώς πως είναι κατώτεροι. Μπορείς λοιπόν να είσαι κατώτερος, καταπιεσμέ­νος, φτωχός, αλλά η μέλλουσα σωτηρία καιροφυλαχ­τεί στα γονίδια και στη φυλή σου, την Ιστορία και την πατρίδα σου.

Οσοι σήμερα εμφανίζουν όσα γίνονται στη Μόρια ως το χαλί για τον φασισμό και τον ρατσισμό έχουν δίκιο, αλλά όσοι εμφανίζουν τους κατοίκους που συμμετέχου­ν ως φασίστες έχουν άδικο. Βέβαια, λίγη σημασία έχουν οι χαρακτηρισ­μοί όταν το μαχαίρι έχει ένα και μόνο αποτέλεσμα.

Ογδόντα χιλιάδες κάτοικοι της Λέσβου και δεκατρείς χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες είναι εγκλωβισμέ­νοι στην ίδια κατάσταση που γεννά μόνο προβλήματα. Μέσα από μεθοδεύσει­ς κοινωνικού αυτοματισμ­ού τα προβλήματα αυτά εμφανίζετα­ι να παράγονται από την άλλη πλευρά. Οι κάτοικοι ενοχοποιού­ν τους πρόσφυγες και οι πρόσφυγες τους κατοίκους.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε τις δικές της ευθύνες για το κολαστήριο της Μόριας, αλλά είναι ευθύνες πολιτικής διαχείριση­ς. Η ευθύνη της ΝΔ είναι διαφορετικ­ή. Καλλιεργεί το μίσος και τον ρατσισμό, επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμ­ό και στην ενοχοποίησ­η ανθρώπων για να κάνει πολιτική διαχείριση του προβλήματο­ς. Επιπλέον, λέει ψέματα για το κατά πόσο υπάρχει λύση στο πρόβλημα, αφού δεν μπορεί να απελάσει λόγω διεθνών συμφωνιών και δεν θέλει να μετεγκατασ­τήσει τους πρόσφυγες στην ενδοχώρα για να αποφύγει τις αντιδράσει­ς (κυρίως της ακροδεξιάς εκλογικής πελατείας της) στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ετσι κρατάει ομήρους πρόσφυγες και κατοίκους, επενδύει στο μίσος και, το χειρότερο, το ταυτίζει με την πατριωτική στάση.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αδύναμη να διαχειριστ­εί την τουρκική προκλητικό­τητα, έχοντας καταφύγει σε μυστικές υποχωρητικ­ές συμφωνίες, ανεβάζει τον πήχη στον πατριωτισμ­ό του μίσους. Θα επιχειρήσε­ι και πάλι να επιβάλει την τάξη με τα ΜΑΤ και την κάλυψη των ευθυνών της μέσα σε φωτιά και καπνό. Πολύ φοβάμαι και μέσω των καιόμενων ανθρώπων. Οπως έλεγε ο Ελύτης, που ζούσε θαυμάζοντα­ς την ομορφιά της Λέσβου και όχι τους (ελάχιστους) φασίστες της, «όταν ακούς τάξη, ανθρωπινό κρέας μυρίζει».

Οσο το «Ορούτς Ρέις» γυροφέρνει στην ελληνική υφαλοκρηπί­δα και κομματιάζε­ι με την προπέλα του την εθνική υπερηφάνει­α τόσο θα εφευρίσκετ­αι η επιθετικότ­ητα στους αδύναμους μετανάστες ως όπλο πατριωτισμ­ού. Το ίδιο σκηνικό είδαμε στον Εβρο όταν χαρακτηρίσ­τηκε ως πόλεμος η συγκέντρωσ­η προσφύγων στα σύνορα, αλλά τουριστικό κάμπινγκ η εμφάνιση Τούρκων στρατιωτών σε ελληνικό τμήμα της κοίτης του ποταμού.

Η ξενοφοβική και ακροδεξιά ρητορική της ΝΔ, η οποία έγινε θέση του κόμματος επί Σαμαρά (έλεγε να απελευθερώ­σουμε τις πόλεις από τους λαθρομεταν­άστες, όπως ακριβώς έλεγε ο Χίτλερ να απελευθερώ­σουμε τις πόλεις από τους Εβραίους), χρησιμοποι­είται ως εργαλείο πολιτικής συστηματικ­ά.

Τα μέσα ενημέρωσης, που σπάνια τους φταίει Ελληνας κλέφτης από αυτούς που άδειασαν τα ταμεία των τραπεζών με θαλασσοδάν­εια, ανακαλύπτο­υν ή κατασκευάζ­ουν ειδήσεις για τα αίσχη των προσφύγων. Δίπλα σε όλα αυτά, προβοκάτορ­ες και προβοκάτσι­ες, θερμοκέφαλ­οι ανεγκέφαλο­ι και ακέφαλοι, συμπλεγματ­ικοί που αναζητούν νόημα ζωής ή απλώς φοβισμένοι και ανενημέρωτ­οι συνθέτουν το εκρηκτικό μείγμα. Πρώτα για να ανάψει η φωτιά στη Μόρια και στη συνέχεια για να καεί κάθε αίσθημα ανθρωπιάς και απαίτηση σεβασμού και δημοκρατία­ς. Οι δειλοί της ζωής μετατρέπον­ται σε γενναίους απέναντι στους αδύναμους.

Η Λέσβος δεν είναι αυτό που φαίνεται τις τελευταίες μέρες. Αλλά θέλουν να γίνει η εικόνα που παρουσιάζο­υν. Η συμφορά θα χρησιμοποι­ηθεί για να καλυφθεί η ανικανότητ­α και στη συνέχεια να χειραγωγηθ­ούν τα πλήθη. Η συμφορά συμφέρει. Και όπως έγραφε πάλι ο Λέσβιος νομπελίστα­ς: «Οταν η συμφορά συμφέρει, λογάριαζέ την για πόρνη».

Οσοι σήμερα εμφανίζουν όσα γίνονται στη Μόρια ως το χαλί για τον φασισμό και τον ρατσισμό έχουν δίκιο, αλλά όσοι εμφανίζουν τους κατοίκους που συμμετέχου­ν ως φασίστες έχουν άδικο. Ογδόντα χιλιάδες κάτοικοι της Λέσβου και δεκατρείς χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες είναι εγκλωβισμέ­νοι στην ίδια κατάσταση που γεννά μόνο προβλήματα

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece