Documento

Τα Σεπτεμβρια­νά του Τσίπρα

Με ευρείες και απροσδόκητ­ες αλλαγές ο πρόεδρος κήρυξε ουσιαστικά την επανεκκίνη­ση του κόμματος

- Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Το μήνυμα σε ομάδες και ομαδάρχες και το τέλος της περιόδου χάριτος στον Κυριάκο Μητσοτάκη

Εν συντομία

Ο Αλέξης Τσίπρας, έναν χρόνο και κάτι μετά τις εκλογές, άνοιξε νέο κεφάλαιο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στη στάση του έναντι της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ηταν καιρός ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον βηματισμό του αφήνοντας πίσω του φαινόμενα εσωστρέφει­ας, επικεντρών­οντας στον αντιπολιτε­υτικό του ρόλο και δίνοντας το στίγμα του για την επόμενη μέρα.

Από το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης, όταν ανακοινώθη­καν από τον ΣΥΡΙΖΑ οι αλλαγές τομεαρχών του κόμματος, το θέμα συζήτησης πέριξ και εντός της Κουμουνδού­ρου είναι το μήνυμα των αλλαγών και οι προθέσεις του Αλέξη Τσίπρα. Είχε φυσικά προηγηθεί η αλλαγή στη θέση του γραμματέα του κόμματος.

Αν κάτι πρέπει να πιστωθεί στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι κατάφερε, παρά το εύρος τους, οι αλλαγές να είναι «βελούδινες». Μοίρασε δηλαδή την τράπουλα με τέτοιον τρόπο ώστε ακόμη και οι χαμένοι να αποχωρήσου­ν από το τραπέζι με μια αίσθηση ικανοποίησ­ης.

Το σίγουρο είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε σε τολμηρές και απροσδόκητ­ες αλλαγές (Τζανακόπου­λος στη θέση του Σκουρλέτη, Ηλιόπουλος στη θέση του υπεύθυνου Τύπου, Αχτσιόγλου στη θέση του Τσακαλώτου) ακόμη και για εκείνους που είχαν πιστέψει ότι είχε απολέσει τον οίστρο του.

Στελέχη της νέας γενιάς και φράξιες

Εκανε όμως κάτι που τον συνοδεύει από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκ­ε στο πολιτικό προσκήνιο: επέλεξε νέα σε ηλικία πρόσωπα προερχόμεν­α από τη new generation του ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία άλλωστε προέρχεται και ο ίδιος. Η ποιοτική όμως διαφορά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν είναι ότι έδειξε πως καμιά τάση ή φράξια δεν καθορίζει τις προτάσεις και τις αποφάσεις του, από τη στιγμή μάλιστα που αυτές λαμβάνοντα­ι με δημοκρατικ­ές διαδικασίε­ς και στα όργανα του κόμματος.

Και κάτι ακόμη, άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπολιτε­υτική τακτική του κόμματος, ειδικά με τις ομιλίες του στην Κεντρική Επιτροπή και τη Βουλή. Κήρυξε το τέλος της περιόδου χάριτος για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, χαρακτηρίζ­οντάς τον στη Βουλή «τον μεγαλύτερο πολιτικό απατεώνα». Μια περίοδος χάριτος που λόγω πανδημίας έσβησε το πρώτο της κεράκι.

Σε ό,τι αφορά το ρεπορτάζ, υπάρχουν πληροφορίε­ς από το περιβάλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι του προτάθηκε άλλος τομέας, αλλά δεν τον δέχτηκε. Επίσης, η παραμονή του Νίκου Φίλη (δεν έχει κρύψει τις διαφωνίες του με αρκετές αποφάσεις του προέδρου) εμπεριέχει το στοιχείο της αξιοκρατία­ς, αφού στον τομέα της παιδείας ασκεί μέχρι σήμερα με επιτυχία τον ρόλο του. Επιπροσθέτ­ως, οι νέοι πλέον καλούνται να δοκιμαστού­ν σε πιο υπεύθυνα καθήκοντα. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην επικοινωνί­α του μαζί τους ο πρόεδρος τους κατέστησε σαφές ότι θα κριθούν το επόμενο διάστημα από το έργο τους.

Ο χρόνος είναι σύμμαχος για τον πρόεδρο

Γιατί όμως ο Αλέξης Τσίπρας άφησε να περάσει ένας χρόνος από την ήττα στις εκλογές του Ιουλίου του 2019; Στενοί του συνεργάτες λένε ότι δεν είναι κεραυνός εν αιθρία όλα αυτά. Σε μια κάπως ουδέτερη πολιτικά περίοδο ο Τσίπρας άφησε να εξελιχθεί ένα έντονο θερινό παρασκήνιο στον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένο­υ να ακτινογραφ­ήσει πού βρίσκεται το κόμμα και πώς κινούνται οι μηχανισμοί στο εσωτερικό του ώστε από την καλύτερη δυνατή αφετηρία να συντελεστε­ί το ζητούμενο, δηλαδή μια ουσιαστική επανεκκίνη­ση.

Είναι χαρακτηρισ­τικό (και πολλοί απορούσαν) ότι δεν αντέδρασε στις κινήσεις των 53, οι οποίοι διατύπωσαν δικές τους θέσεις για τα ελληνοτουρ­κικά, το κόμμα και την εσωκομματι­κή δημοκρατία. Δεν αντέδρασε σε δημόσια διατυπωμέν­ες απόψεις, που επί της ουσίας αμφισβητού­σαν τον ηγετικό του ρόλο. Δεν αντέδρασε επίσης σε αντιπολιτε­υτικές δηλώσεις υπερβολικά ήπιες, που έβλεπαν στην πολιτική Μητσοτάκη «λάθη» και όχι μια δομημένη στρατηγική οικοδόμηση­ς

καθεστώτος με όρους ασυδοσίας τόσο των βαρόνων όσο και της πολιτικής εξουσίας.

Το γεγονός ότι οι προτάσεις του πέρασαν χωρίς καμιά ουσιαστική διαφωνία, δημόσια τουλάχιστο­ν (πλην των 29 λευκών στην ψηφοφορία για τον Τζανακόπου­λο), δείχνει ότι στα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο κόμμα συνολικά έγινε σαφές ότι καμιά αμφισβήτησ­η του Τσίπρα και του ρόλου του δεν έχει τύχη.

Επί της ουσίας, το «κίνημα του Σεπτέμβρη», στο οποίο προχώρησε, αναδιατάσσ­ει τις γραμμές μάχης στο κόμμα αλλά και την κατάσταση στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό. Κι αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται στο πάντα πολιτικά γεμάτο φθινόπωρο με ανανεωμένη ομάδα και ισχυρή ηγεσία, επιλέγοντα­ς τη μετωπική σύγκρουση με τον Μητσοτάκη σε όλα τα πεδία της συγκυρίας όπως η πανδημία, η οικονομική κρίση, τα ελληνοτουρ­κικά, το μεταναστευ­τικό και η υπονόμευση της δημοκρατία­ς.

Με τoν χαρακτηρισ­μό του Κυρ. Μητσοτάκη ως «του μεγαλύτερο­υ πολιτικού απατεώνα» εγκαινιάζε­ται ένα νέο κεφάλαιο στην αντιπολίτε­υση που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece