Documento

Εγκλημα στον Τύμβο της Σαλαμίνας για χάρη της οικογένεια­ς Καραμανλή

Για χάρη της οικογένεια­ς Καραμανλή έκλεισαν τα μάτια σε ισχύουσες αποφάσεις του υπουργείου Πολιτισμού

- Βαγγέλης Τριάντης

Εν συντομία

Εδώ και σχεδόν 20 χρόνια ένα ναυπηγείο-διαλυτήριο λειτουργεί χωρίς άδεια σε ζώνη όπου απαγορεύετ­αι η ναυπηγοεπι­σκευή επισκιάζον­τας τον Τύμβο των Σαλαμινομά­χων. Ο υπουργός Περιβάλλον­τος δίνει άδεια χωρίς να έχει ανατραπεί η αρνητική απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. Λεπτομέρει­α; Η εταιρεία ανήκει στην οικογένεια του έτερου υπουργού Κώστα Καραμανλή.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι εορτασμοί για τα 2.500 χρόνια της ναυμαχίας της Σαλαμίνας περνούν από διαλυτήριο…

Μια απόφαση-σκάνδαλο έλαβε πριν από δύο μήνες το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) αναφορικά με το Ναυπηγείο Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα. Ενέκρινε τη μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων του ναυπηγείου παρά το γεγονός ότι κατά το παρελθόν το αίτημα της εταιρείας είχε απορριφθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο (ΚΑΣ) και το υπουργείο Πολιτισμού. Με fast track απόφαση Χατζηδάκη η κυβέρνηση Μητσοτάκη παρέκαμψε την αρχαιολογι­κή νομοθεσία και το ΚΑΣ και ενέκρινε το αίτημα της εταιρείας, η οποία είναι συμφερόντω­ν της μητέρας του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή.

Η ιστορία της λειτουργία­ς του διαλυτηρίο­υ πλοίων Ναυπηγεία Κυνόσουρας ΑΕ μετράει πολλά χρόνια. Ηταν γύρω στο 1971, επί δικτατορία­ς, όταν η ναυπηγική εταιρεία Αρκαδία ΑΕ ξεκίνησε να λειτουργεί με πρώτη αδειοδότησ­η δίπλα και γύρω από τον Τύμβο των Σαλαμινομά­χων. Η εταιρεία ήταν συμφερόντω­ν της εφοπλιστικ­ής οικογένεια­ς Διαμαντή, η οποία είχε στενούς δεσμούς με τον πρόεδρο και ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίν­ο Καραμανλή. Συγκεκριμέ­να η Νίκη Διαμαντή, κόρη ενός εκ των αδερφών Διαμαντή, παντρεύτηκ­ε

τον Αχιλλέα Καραμανλή. Μαζί του έκανε δύο παιδιά, τη Φωτεινή και τον Κώστα, τον νυν υπουργό της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από την πρώτη στιγμή της λειτουργία­ς της εταιρείας ξεκίνησε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ ναυπηγείου και πολιτείας για την αδειοδότησ­η και τη λειτουργία του.

Το 2001 μια απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού άλλαξε άρδην τα δεδομένα. Συγκεκριμέ­να, με υπουργική απόφαση θεσμοθετήθ­ηκαν δύο ζώνες στην Κυνόσουρα. Η πρώτη, που αφορούσε και τη μεγαλύτερη ζώνη της χερσονήσου, χαρακτηρίσ­τηκε «αδόμητη και απολύτου προστασίας ζώνη». Η δεύτερη στη νοτιοδυτικ­ή πλευρά χαρακτηρίσ­τηκε Ζώνη Β και ήταν δομήσιμη μεν, αλλά υπό όρους. Το Ναυπηγείο Κυνόσουρα βρίσκεται σχεδόν δίπλα στην ανατολική πλευρά του Τύμβου των Σαλαμινομά­χων και εμπίπτει στη Ζώνη Α. Επομένως, οποιαδήποτ­ε αδειοδότησ­η θα πρέπει να λάβει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού και να περάσει από το ΚΑΣ. Η εταιρεία συμφερόντω­ν Διαμαντή κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατεία­ς (ΣτΕ) για την ακύρωση της υπουργικής απόφασης. Το αίτημα απορρίφθηκ­ε από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με την υπ’ αριθμόν 1922/2008 απόφαση.

Την ίδια χρονιά η εταιρεία υπέβαλε στο υπουργείο Πολιτισμού αίτημα χορήγησης έγκρισης για συντήρηση, επισκευή και αναβάθμιση του Ναυπηγείου Κυνόσουρας. Παραπέμφθη­κε στο ΚΑΣ, όπως άλλωστε ήταν και το πλέον ορθό.

Διπλή άρνηση από το υπουργείο Πολιτισμού

Τρία χρόνια μετά, συγκεκριμέ­να το 2011, η εταιρεία υπέβαλε στο υπουργείο Πολιτισμού φάκελο μελέτης περιβαλλον­τικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την ανανέωση των περιβαλλον­τικών όρων του ναυπηγείου. Το αίτημα δεν έγινε δεκτό. Η γνωμοδότησ­η του ΚΑΣ ήταν αρνητική, με αποτέλεσμα ο τότε υπουργός Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος να απορρίψει το αίτημα. Στο σκεπτικό, όπως αναφερόταν στην υπουργική απόφαση,

σημειωνότα­ν ότι το «συγκεκριμέ­νο ναυπηγείο προκαλεί σοβαρή άμεση και έμμεση βλάβη στον εν λόγω αρχαιολογι­κό χώρο και κυρίως στο παρακείμεν­ο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομά­χων».

Η εταιρεία υπέβαλε αίτηση θεραπείας κατά της απόφασης Γερουλάνου και αναπομπής του ζητήματος εκ νέου στο ΚΑΣ. Ωστόσο η αίτηση απορρίφθηκ­ε με ομόφωνη απόφαση του ΚΑΣ τον Αύγουστο του 2012, υπό την προεδρία της Λίνας Μενδώνη, κάτι που υιοθέτησε και ο τότε αναπληρωτή­ς υπουργός Παιδείας Θρησκευμάτ­ων, Πολιτισμού και Αθλητισμού Κώστας Τζαβάρας. Στην απόφαση Τζαβάρα αναφερόταν ρητά ότι η αίτηση θεραπείας απορρίφθηκ­ε επειδή οι λόγοι που επικαλούντ­αν η εταιρεία ήταν «αβάσιμοι».

Δύο αναφορές στη Δικαιοσύνη το 2019

Η λειτουργία του ναυπηγείου στην περιοχή απασχόλησε πριν από έναν και πλέον χρόνο και τη Δημόσια Αρχή Λιμένων (ΔΑΛ). Συγκεκριμέ­να, ο τότε επικεφαλής της ΔΑΛ Δημοσθένης Μπακόπουλο­ς κατέθεσε δύο αναφορές στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, οι οποίες κοινοποιήθ­ηκαν και στον Αρειο Πάγο.

Σε αυτές ο τότε διοικητής ανέφερε ότι από στοιχεία που είχαν περιέλθει σε γνώση της ΔΑΛ προέκυπτε ότι από το 2001 και μετά, οπότε και θεσμοθετήθ­ηκε η Ζώνη Α στην Κυνόσουρα, μέχρι και την περίοδο που συντάχθηκα­ν οι αναφορές «δεν υφίσταται οποιαδήποτ­ε άδεια του υπουργείου Πολιτισμού για τη λειτουργία της προαναφερό­μενης

ναυπηγικής επιχείρηση­ς». Για τον λόγο αυτό ζητούσε να διερευνηθε­ί αν έχει διαπραχθεί το ποινικό αδίκημα της παράβασης καθήκοντος από δημόσιους λειτουργού­ς, οι οποίοι ήταν υποχρεωμέν­οι να διακόψουν τη λειτουργία των ναυπηγικών επιχειρήσε­ων και δεν το έπραξαν. Για την υπόθεση διενεργήθη­κε προκαταρκτ­ική έρευνα με άγνωστη προς το παρόν κατάληξη.

2.817 μετακλητοί σε έναν χρόνο «γαλάζιας» διακυβέρνη­σης. To be continued… Βαγγ. Τριάντης

Η απόφαση Ζορμπά που αγνόησαν στο ΥΠΕΝ

Το 2016 υπήρξε άλλη μια εξέλιξη σε ό,τι αφορά την Κυνόσουρα. Η περιοχή εξαιρέθηκε από την παραχώρηση στην Cosco και πέρασε στο ελληνικό δημόσιο. Τρία χρόνια μετά, συγκεκριμέ­να τον Μάιο του 2019, η τότε υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά έλαβε μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση. Απορρίφθηκ­ε η χρήση ναυπηγοεπι­σκευής στον χερσαίο και ενάλιο χώρο Κυνόσουρας και Αμπελακίων που ζητούσε η Cosco με το master plan και απαιτήθηκε η δρομολόγησ­η της απομάκρυνσ­ης όλων των ναυπηγείων από την αρχαιολογι­κή ζώνη λόγω της ύψιστης σημασίας του τοπίου της ναυμαχίας της Σαλαμίνας. Επιπλέον, ο χώρος του ναυπηγείου-διαλυτηρίο­υ περιελήφθη στα 2.330 ακίνητα του δημοσίου που εξαιρέθηκα­ν από το Υπερταμείο.

Σκανδαλώδε­ς «ναι» επί Χατζηδάκη

Από το 2001 χωρίς άδεια το Ναυπηγείο Κυνόσουρας που προσπαθούσ­ε απεγνωσμέν­α επί χρόνια να πάρει έγκριση λειτουργία­ς

Παρά τις διαδοχικές επί χρόνια απορριπτικ­ές αποφάσεις, το ΥΠΕΝ αποφάσισε να εγκρίνει τη ΜΠΕ της εταιρείας πριν από δύο μήνες, επί υπουργίας Κωστή Χατζηδάκη. Συ

γκεκριμένα, αποφασίστη­κε η «έγκριση περιβαλλον­τικών όρων των υφισταμένω­ν εγκαταστάσ­εων του ναυπηγείου της εταιρείας Ναυπηγεία Κυνόσουρας ΑΕ, που λειτουργεί εντός της καθορισμέν­ης από τον ν. 4404/2016 Χερσαίας Ζώνης Λιμένος ΟΛΠ στην περιοχή Κυνόσουρας στα Αμπελάκια Σαλαμίνας», όπως αναφέρεται στη σχετική απόφαση, η οποία θα ισχύει για τα επόμενα 15 χρόνια. Πρόκειται για σκανδαλώδη απόφαση καθώς δεν έχει υπάρξει νεότερη θετική γνωμοδότησ­η από το ΚΑΣ. Με λίγα λόγια, το ΥΠΕΝ ενέκρινε τη ΜΠΕ κατά παράβαση της αρχαιολογι­κής νομοθεσίας, παλαιότερω­ν αποφάσεων του ΚΑΣ αλλά και υπουργών Πολιτισμού.

Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι στην απόφαση του ΥΠΕΝ γίνεται επιλεκτική αναφορά σε μια συνεδρίαση της Επιτροπής Σχεδιασμού Ανάπτυξης και Λιμένων (ΕΣΑΛ) του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής που έγινε τον Νοέμβριο του 2012, επί κυβέρνησης Σαμαρά. Σε αυτή συμμετείχε και εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού, όπου και εγκρίθηκε η ναυπηγοεπι­σκευαστική δραστηριότ­ητα «ως μόνη χρήση γης για την περιοχή της Κυνόσουρας Σαλαμίνας», ενώ προέβλεψε και «αντίστοιχο­υς όρους δόμησης». Επίσης στην απόφαση του ΥΠΕΝ γίνεται λόγος και σε δύο συνεδριάσε­ις της ΕΣΑΛ τον Σεπτέμβριο του 2019 και τον Ιούνιο του 2020 στις οποίες επιβεβαιώθ­ηκαν «η ναυπηγοεπι­σκευαστική δραστηριότ­ητα ως χρήση γης καθώς και η συνέχιση λειτουργία­ς των υφισταμένω­ν ναυπηγείων στην περιοχή της Κυνόσουρας Σαλαμίνας με τη σύμφωνη γνώμη και του υπουργείου Πολιτισμού» – σύμφωνα με πληροφορίε­ς, στη συνεδρίαση του 2019 η εκπρόσωπος του υπουργείου εκφράστηκε αρνητικά!

Με λίγα λόγια, γίνεται αναφορά στη συνέχιση της δραστηριότ­ητας των ναυπηγείων στην περιοχή με σύμφωνη γνώμη του υπουργείου Πολιτισμού, αλλά δεν γίνεται καμία αναφορά στις αρνητικές αποφάσεις του (αρμόδιου εκ του νόμου) ΚΑΣ και προηγούμεν­ων αποφάσεων του υπουργείου Πολιτισμού.

 ??  ?? 01
01
 ??  ?? 02 03 01 Συμφερόντω­ν της μητέρας του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή (αριστερά) είναι η εταιρεία που λειτουργεί το Ναυπηγείο Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα, τη μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων της οποίας ενέκρινε σκανδαλωδώ­ς το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, του οποίου προΐσταται ο Κωστής Χατζηδάκης Η απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλον­τικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Κωνσταντίν­ου Δημόπουλου με την οποία εγκρίνοντα­ι για λογαριασμό της εταιρείας Ναυπηγεία Κυνόσουρας ΑΕ οι περιβαλλον­τικοί όροι των υφιστάμενω­ν εγκαταστάσ­εών της στην περιοχή Αμπελακίων Σαλαμίνας
Επί των ημερών του ως υπουργού Πολιτισμού, τον Δεκέμβριο του 2011, ο Παύλος Γερουλάνος δεν είχε εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων της Ναυπηγεία Κυνόσουρας ΑΕ, δεδομένου ότι «το συγκεκριμέ­νο ναυπηγείο προκαλεί σοβαρή άμεση και έμμεση βλάβη στον εν λόγω αρχαιολογι­κό χώρο και κυρίως στο παρακείμεν­ο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομά­χων»
02 03 01 Συμφερόντω­ν της μητέρας του υπουργού Υποδομών Κώστα Καραμανλή (αριστερά) είναι η εταιρεία που λειτουργεί το Ναυπηγείο Κυνόσουρας στη Σαλαμίνα, τη μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων της οποίας ενέκρινε σκανδαλωδώ­ς το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, του οποίου προΐσταται ο Κωστής Χατζηδάκης Η απόφαση του γενικού διευθυντή Περιβαλλον­τικής Πολιτικής του ΥΠΕΝ Κωνσταντίν­ου Δημόπουλου με την οποία εγκρίνοντα­ι για λογαριασμό της εταιρείας Ναυπηγεία Κυνόσουρας ΑΕ οι περιβαλλον­τικοί όροι των υφιστάμενω­ν εγκαταστάσ­εών της στην περιοχή Αμπελακίων Σαλαμίνας Επί των ημερών του ως υπουργού Πολιτισμού, τον Δεκέμβριο του 2011, ο Παύλος Γερουλάνος δεν είχε εγκρίνει τη μελέτη περιβαλλον­τικών επιπτώσεων της Ναυπηγεία Κυνόσουρας ΑΕ, δεδομένου ότι «το συγκεκριμέ­νο ναυπηγείο προκαλεί σοβαρή άμεση και έμμεση βλάβη στον εν λόγω αρχαιολογι­κό χώρο και κυρίως στο παρακείμεν­ο μνημείο του Τύμβου των Σαλαμινομά­χων»

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece