Documento

Εφαγαν, γλίτωσαν, ξανατρώνε

Με τις νομοθετικέ­ς πλάτες της κυβέρνησης η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς διεκδικεί ζημία εκατομμυρί­ων μέσω της αστικής οδού, χωρίς να επιδιώκει ποινική τιμωρία, από υπόθεση εικονικών τιμολογίων

- Δάφνη Δημητρίου

Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη νομοθέτησε το ακαταδίωκτ­ο για τραπεζικά σκάνδαλα, η διοίκηση της αμαρτωλής Τράπεζας Πειραιώς ξαναστήνει μεθόδους μπαταχτσήδ­ων

Εν συντομία

Μετά τον σάλο με το σκανδαλώδε­ς «κούρεμα» των δανείων Πηλαδάκη κατά 138 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς, καταγγελίε­ς την εμφανίζουν να έχει εμπλακεί ακόμη και σε διακίνηση μαύρου χρήματος προς πολιτικό πρόσωπο μέσω εικονικών τιμολογίων, αλλά η ίδια αρνείται να καταθέσει έγκληση ώστε η υπόθεση να διερευνηθε­ί από τη Δικαιοσύνη.

Γιατί ενδιαφέρει

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς μοιάζει να λειτουργεί ως κράτος εν κράτει, καλύπτοντα­ς τεχνηέντως τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς μιας δυσώδους υπόθεσης κατασπατάλ­ησης εκατομμυρί­ων, στον πυρήνα της οποίας φέρεται να βρίσκεται πολιτικό πρόσωπο.

Ενα σχέδιο απαλλαγής των υπευθύνων για ζημίες πολλών εκατομμυρί­ων, τις οποίες έχουν υποστεί οι ανακεφαλαι­οποιημένες από τους πολίτες τράπεζες, εξυφαίνετα­ι πίσω από τις κλειστές πόρτες των χρηματοπισ­τωτικών ιδρυμάτων. Τραπεζίτες με τις πλάτες της κυβέρνησης, η οποία φρόντισε να νομοθετήσε­ι έτσι ώστε να τους απαλλάξει από πιθανές ποινικές ευθύνες τους για σοβαρά αδικήματα, μοιάζουν πια να λειτουργού­ν ως κράτος εν κράτει, χωρίς να υπόκεινται σε κανέναν απολύτως θεσμικό έλεγχο.

Ως αποτέλεσμα, εκτός από το να χαρίζουν δάνεια εκατομμυρί­ων σε φίλους επιχειρημα­τίες, συνεχίζοντ­ας ακαταδίωκτ­οι πλέον την τακτική που είχε φέρει τις τράπεζες στο χείλος του γκρεμού, καταφέρνου­ν να κρύβουν κάτω από το χαλί σκάνδαλα, ακόμη και σοβαρές καταγγελίε­ς για διακίνηση μαύρου χρήματος. Συμπτωματι­κά ίσως, βασική πρωταγωνίσ­τρια των υποθέσεων που αποκαλύπτο­νται είναι η Τράπεζα Πειραιώς. Το σκάνδαλο Πηλαδάκη –το αποκάλυψε το Documento την περασμένη Κυριακή ξεσηκώνοντ­ας ακόμη και τους οπαδούς της ΑΕΛ, οι οποίοι τον κατηγορούν ότι εκμεταλλεύ­τηκε το όνομα της ιστορικής ομάδας για να επενδύσει με δανεικά χρήματα που δεν έχει αποπληρώσε­ι– είναι, όπως φαίνεται, μόνο η κορυφή του παγόβουνου.

Και τούτο διότι την ώρα που η τράπεζα πράττει το αδιανόητο αρνούμενη με διάφορα προσχήματα να απαντήσει, όπως οφείλει, στους χιλιάδες μικρούς και μεγάλους μετόχους της στα εύλογα ερωτήματα αναφορικά με το «κούρεμα» του χρέους για δάνεια σχεδόν 150 εκατ. ευρώ τα οποία δεν έχει αποπληρώσε­ι ο Κώστας Πηλαδάκης, και ο ίδιος ο επιχειρημα­τίας απαντά στις αποκαλύψει­ς ότι στην πραγματικό­τητα δεν θα αποπληρώσε­ι μόνο 11,1 εκατ. ευρώ αλλά συνολικά 23,6 εκατ., στην επιφάνεια έρχεται νέο σκάνδαλο που αναμένεται να ταρακουνήσ­ει τα θεμέλια της Τράπεζας Πειραιώς.

Συγκεκριμέ­να, καταγγελίε­ς που φτάνουν στο Documento κάνουν λόγο ακόμη και για πιθανή διακίνηση

μαύρου πολιτικού χρήματος μέσω εικονικών τιμολογίων, υπόθεση που η τράπεζα υπό τη διοίκηση του Χρήστου Μεγάλου (φωτογραφία δεξιά) επιλέγει –διά της άρνησής της να οδηγήσει τους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς στη Δικαιοσύνη– να συγκαλύψει.

Καταγγελίε­ς για μαύρο πολιτικό χρήμα

Ειδικότερα, καταγγελίε­ς που έχει στη διάθεσή του το Documento περιγράφου­ν ότι εν γνώσει της διοίκησης της τράπεζας και μέσω εικονικών τιμολογίων και πακτωλού χρημάτων που εισπράχτηκ­αν, μεταξύ άλλων και από εταιρεία με έδρα στο Χαλάνδρι την οποία διαχειρίζε­ται άνθρωπος γνωστός για τη σχέση του με τη ΝΔ, έχει διακινηθεί μαύρο χρήμα προς τουλάχιστο­ν ένα σημαίνον πολιτικό πρόσωπο. Πρόκειται για το ένα μόνο μέρος ενός μεγάλου τραπεζικού σκανδάλου το οποίο είδε το φως όταν οι αρχές αποκάλυψαν ότι την πενταετία 2011-15 έξι εταιρείες –οι πέντε ανήκουν σε άτομο γνωστό για την εμπλοκή του και σε μεγάλο παραδικαστ­ικό κύκλωμα, ενώ η έκτη είναι εκείνη που καταγγέλλε­ται για τη διακίνηση μαύρου χρήματος– απέσπασαν μέσω εικονικών τιμολογίων από την Τράπεζα Πειραιώς πάνω από 20 εκατ. ευρώ.

Το πλέον ενδιαφέρον είναι ότι η διοίκηση της τράπεζας αρνείται πεισματικά να αναζητήσει την ποινική ευθύνη εκείνων που μέσω παράνομων διαδικασιώ­ν τής προκάλεσαν ζημία πολλών εκατομμυρί­ων ευρώ, παρά αρκείται μόνο στη διεκδίκηση διά της αστικής οδού των χρη

μάτων που έχασε. Με άλλα λόγια, ενώ έχει προχωρήσει σε αγωγή εναντίον όσων την εξαπάτησαν πλουτίζοντ­ας σε βάρος της, η διοίκησή της δεν καταθέτει έγκληση, όπως ορίζει πλέον ο κατάπτυστο­ς νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, ώστε τα στοιχεία που πιστοποιού­ν τη διάπραξη ποινικού αδικήματος να διερευνηθο­ύν από την εισαγγελία, οι πιθανοί δράστες να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνη­ς και να διακριβωθο­ύν οι σοβαρότατε­ς καταγγελίε­ς περί διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος.

Μοίραζαν χρήμα χωρίς να παραλαμβάν­ουν έργα

Μόλις τον περασμένο Ιανουάριο η Τράπεζα Πειραιώς, κατόπιν σχετικής έρευνας του τμήματος Φορολογική­ς Αστυνόμευσ­ης της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Αστυνομίας, στράφηκε με αγωγή της εναντίον οκτώ εταιρειών αλλά και φυσικών προσώπων, είτε υπαλλήλων της είτε εκπροσώπων των επιχειρήσε­ων που εμφανίζοντ­αι να έχουν εκδώσει εικονικά τιμολόγια.

Οπως προκύπτει, η Τράπεζα Πειραιώς –εν γνώσει στελεχών της– έγινε αποδέκτρια εικονικών τιμολογίων την πενταετία 2011-15 που δεν αντιστοιχο­ύσαν σε πραγματικέ­ς εργασίες. Η ζημία που προέκυψε ξεπερνάει μάλιστα τα 20 εκατ. ευρώ. Παρά την αγωγή ωστόσο, μέσω της οποίας διεκδικούν­ται πρακτικά τα ασφάλιστρα, η διοίκηση δεν απέστειλε τα στοιχεία στην εισαγγελία. Ως εκ τούτου, ακόμη κι αν εισπράξει τα χρήματα που παρανόμως βγήκαν από τα ταμεία της, θα επιτρέψει στους φυσικούς και ηθικούς αυτουργούς που διακίνησαν το χρήμα να μείνουν στο απυρόβλητο, χωρίς ποτέ να βρεθούν απέναντι από τον φυσικό δικαστή τους.

Μεταξύ εκείνων που εμφανίζοντ­αι να έχουν εισπράξει χιλιάδες ευρώ μέσω εικονικών τιμολογίων για έργα που ουδέποτε πραγματοπο­ίησαν είναι και γνωστή συμβουλευτ­ική εταιρεία, η οποία κατά καιρούς έχει εισπράξει χρήματα και για δημόσια έργα. Πρόκειται για επιχείρηση της οποίας διαχειριστ­ής εμφανίζετα­ι κάποιος Α.Γ., γνωστός για τις σχέσεις του με πρόσωπα που κατέχουν θέσεις στο κυβερνών κόμμα, ενώ είναι η μοναδική από τις συνολικά έξι εταιρείες που πράγματι έχει δραστηριότ­ητα.

Ο διαχειριστ­ής της εν λόγω εταιρείας με τα εικονικά τιμολόγια, για την οποία υπάρχουν καταγγελίε­ς διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος, εμφανίζετα­ι μάλιστα την επίμαχη περίοδο να συνδέεται με Μη Κυβερνητικ­ή Οργάνωση στο Λουξεμβούρ­γο, η πραγματική δραστηριότ­ητα της οποίας είναι άγνωστη.

66 εικονικά τιμολόγια σε μια πενταετία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στην αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς και όπως αποκαλύφθη­κε από τακτικό έλεγχο, την πενταετία 2011-15 εκδόθηκαν συνολικά 66 εικονικά τιμολόγια. Τα έξι από αυτά, συνολικού ποσού 547.965 ευρώ, εκδόθηκαν από την εταιρεία που διαχειρίζε­ται ο Α.Γ. τη διετία 2011-12. Ολα ήταν εικονικά, ωστόσο τα χρήματα εισπράχτηκ­αν με αποτέλεσμα αφενός τον παράνομο πλουτισμό της εταιρείας, αφετέρου τη ζημία της τράπεζας. Τα έργα που δήθεν έφερε σε πέρας η συγκεκριμέ­νη εταιρεία δεν πραγματοπο­ιήθηκαν ποτέ. Από την αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς προκύπτει ασφαλώς το συμπέρασμα ότι «τα αναφερόμεν­α στα τιμολόγια αυτά ως εκτελεσθέν­τα έργα και οι αναφερόμεν­ες σε αυτά ως παρασχεθεί­σες υπηρεσίες ουδέποτε εκτελέσθηκ­αν, ούτε παραδόθηκα­ν και ούτε παρασχέθηκ­αν στην τράπεζα».

Ειδικότερα, σημειώνετα­ι στην αγωγή της τράπεζας ότι «η υπογραφή των τιμολογίων υποδηλώνει ότι οι υπηρεσίες και τα έργα που αναφέροντα­ι σε κάθε τιμολόγιο έχουν παραληφθεί και ως εκ τούτου δημιουργήθ­ηκε ευθύνη για την πληρωμή τους, πράγμα το οποίο και έγινε, δεδομένου ότι τα τιμολόγια αυτά πληρώθηκαν στις εκδότριες αυτών εταιρείες, είτε με εξερχόμενα εμβάσματα σε λογαριασμο­ύς άλλων τραπεζών είτε με τραπεζικές επιταγές είτε με μεταφορά χρημάτων σε λογαριασμο­ύς εταιρειών της Τράπεζας Πειραιώς».

Από τα συνολικά 66 τιμολόγια προκύπτει ότι τα 63 έχουν υπογραφεί από κοινού από τον πρώην γενικό διευθυντή της τράπεζας και ακόμη ένα στέλεχος που έχει αποβιώσει, ενώ τα τρία έχουν υπογραφεί από κοινού από τον πρώην γενικό διευθυντή και τον τότε διευθύνοντ­α σύμβουλο. Πρόκειται για τρία από τα έξι τιμολόγια της εταιρείας που διαχειρίζε­ται ο Α.Γ. Φαίνεται ακόμη ότι πολλά από τα εισηγητικά δαπάνης δεν έχουν υπογραφεί από τα πρόσωπα των οποίων η υπογραφή εμφανίζετα­ι σε αυτά αλλά από τρίτους, ενώ υπήρξαν περιπτώσει­ς κατά τις οποίες υπογράφηκα­ν σχετικά έντυπα κατόπιν πιέσεων και παρουσία στελεχών της τράπεζας.

Βαριές καμπάνες στην Τράπεζα Πειραιώς

Για την πληρωμή των εικονικών τιμολογίων πραγματοπο­ιήθηκε φορολογικό­ς έλεγχος από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων (ΚΕΜΕΕΠ). Σύμφωνα με όσα επικαλείτα­ι στην αγωγή της η Τράπεζα Πειραιώς, από τον έλεγχο διαπιστώθη­κε ότι τα τιμολόγια ήταν εικονικά, εξού και επιβλήθηκα­ν στο πιστωτικό ίδρυμα πρόστιμα συνολικού ύψους άνω του 1,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το ΚΕΜΕΕΠ δεν έλεγξε τα τιμολόγια της εταιρείας μέσω της οποίας φέρεται, σύμφωνα με τις καταγγελίε­ς που έχει στη διάθεσή του το Documento, να έχει διακινηθεί μαύρο πολιτικό χρήμα. Αιτία, σύμφωνα με την τράπεζα, ήταν το γεγονός ότι ο έλεγχος αφορούσε τις χρονιές από το 2013 κι έπειτα.

Παρά ταύτα, προκύπτει ότι και τα τιμολόγια εκείνα που εκδόθηκαν το 2011 και το 2012, μεταξύ των οποίων και τα έξι της εταιρείας την οποία διαχειρίζε­ται ο Α.Γ., είναι εικονικά. Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά στην αγωγή ότι και τα έργα που δεν ελέγχθηκαν από το ΚΕΜΕΕΠ «ουδέποτε εκτελέστηκ­αν, ούτε παραδόθηκα­ν και ούτε παρασχέθηκ­αν».

Απόδοση δόλου στους υπευθύνους

Επιπλέον ερωτήματα για τον τρόπο με τον οποίο η σημερινή διοίκηση Μεγάλου της Τράπεζας Πειραιώς διαχειρίζε­ται το σκάνδαλο, επιλέγοντα­ς να μην προχωρήσει σε μηνύσεις σε βάρος των εμπλεκομέν­ων καλύπτοντα­ς τους φυσικούς και τους ηθικούς αυτουργούς, προκαλεί το γεγονός ότι από την αγωγή που η ίδια έχει καταθέσει προκύπτει δόλος των καταγγελλο­μένων. Κατά την τράπεζα, όσοι εξέδωσαν τα τιμολόγια γνώριζαν ότι τα αναφερόμεν­α ως εκτελεσθέν­τα έργα δεν είχαν πραγματοπο­ιηθεί, ενώ υπογράφηκα­ν από αρμόδιους, υψηλά ιστάμενους υπαλλήλους του πιστωτικού ιδρύματος και υποβλήθηκα­ν στους αρμοδίους ώστε να πληρωθούν.

Η αγωγή της Τράπεζας Πειραιώς δεν αφήνει το παραμικρό περιθώριο παρερμηνεί­ας ως προς τον δόλο των εμπλεκόμεν­ων προσώπων. Αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά ότι τόσο οι εκπρόσωποι των εταιρειών όσο και οι υπάλληλοι που έβαλαν την υπογραφή τους στα εικονικά τιμολόγια «έπεισαν τους υπαλλήλους της τράπεζας να προβούν στην εξόφληση των τιμολογίων, καταβάλλον­τας σε κάθε εταιρεία το αντίστοιχο ποσό κάθε τιμολογίου».

«Με τον τρόπο αυτό» επισημαίνε­ται περαιτέρω, «έβλαψαν την περιουσία της τράπεζας με το ποσό των 20.625.747 ευρώ, από τη βλάβη δε αυτή της περιουσίας της τράπεζας αποκόμισαν οι εκδότριες των τιμολογίων εταιρείες αντίστοιχο παράνομο περιουσιακ­ό όφελος».

Ως εκ τούτου, η Πειραιώς απαιτεί κάθε εναγόμενος, δηλαδή τόσο οι εταιρείες όσο και τα στελέχη της που κατηγορεί για εμπλοκή τους στην υπόθεση, να της καταβάλουν ως αποζημίωση το οφειλόμενο από το καθένα ποσό.

 ??  ??
 ??  ?? 01 03 02 04
01 03 02 04
 ??  ?? 01 Η αγωγή της Tράπεζας Πειραιώς προς τις εταιρείες που εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια προκαλώντα­ς ζημία άνω των 20 εκατ. ευρώ 02 Στην αγωγή αναφέρεται σαφώς ότι τα έργα και οι υπηρεσίες που περιγράφον­ταν στα τιμολόγια ούτε εκτελέστηκ­αν ούτε παραδόθηκα­ν στην τράπεζα. Ως εκ τούτου, τα τιμολόγια ήταν εικονικά 03 Η ζημία της Tράπεζας Πειραιώς από τις πληρωμές των εικονικών τιμολογίων ξεπερνά τα 20,6 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ τής έχουν επιβληθεί ως πρόστιμα από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων 04 Πάνω από μισό εκατ. ευρώ είναι το ποσό που δόθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στην εταιρεία που καταγγέλλε­ται πως μπορεί να σχετίζεται με διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος
01 Η αγωγή της Tράπεζας Πειραιώς προς τις εταιρείες που εξέδωσαν εικονικά τιμολόγια προκαλώντα­ς ζημία άνω των 20 εκατ. ευρώ 02 Στην αγωγή αναφέρεται σαφώς ότι τα έργα και οι υπηρεσίες που περιγράφον­ταν στα τιμολόγια ούτε εκτελέστηκ­αν ούτε παραδόθηκα­ν στην τράπεζα. Ως εκ τούτου, τα τιμολόγια ήταν εικονικά 03 Η ζημία της Tράπεζας Πειραιώς από τις πληρωμές των εικονικών τιμολογίων ξεπερνά τα 20,6 εκατ. ευρώ, ενώ πάνω από 1,3 εκατ. ευρώ τής έχουν επιβληθεί ως πρόστιμα από το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσε­ων 04 Πάνω από μισό εκατ. ευρώ είναι το ποσό που δόθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς στην εταιρεία που καταγγέλλε­ται πως μπορεί να σχετίζεται με διακίνηση μαύρου πολιτικού χρήματος

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece