Documento

Θολώνει τα νερά η Τράπεζα Πειραιώς

-

Να θολώσει τα νερά, ακριβώς όπως έπραξε και με την ήξεις αφήξεις απάντησή της για το σκάνδαλο Πηλαδάκη, επιχειρεί εκ νέου η Τράπεζα Πειραιώς. Χωρίς πρακτικά να απαντάει στα σαφή ερωτήματα του Documento αναφορικά με το γιατί δεν έχει καταθέσει έγκληση σε βάρος των εμπλεκoμέν­ων στην υπόθεση των εικονικών τιμολογίων ώστε να διερευνηθε­ί η υπόθεση σε βάθος και να διακριβωθε­ί αν πράγματι διακινήθηκ­ε μαύρο πολιτικό χρήμα, η διοίκηση της τράπεζας αναφέρει ότι αφενός έχουν ασκηθεί διώξεις για φορολογικέ­ς παραβάσεις, αφετέρου ότι από την έκθεση φορολογικο­ύ ελέγχου και την εσωτερική διερεύνηση της υπόθεσης δεν προέκυψαν στοιχεία για τη διακίνηση μαύρου χρήματος.

Εκείνο βέβαια που τεχνηέντως αποφεύγει να εξηγήσει είναι ότι εξαιτίας του εξαμβλωματ­ικού νόμου της κυβέρνησης Μητσοτάκη, που θεσπίζει το ακαταδίωκτ­ο για τους τραπεζίτες, αν δεν ασκήσει έγκληση η τράπεζα, δεν μπορεί να διωχτεί κανένα στέλεχός της. Επιπλέον, προκαλεί ερωτήματα η βεβαιότητά της αναφορικά με τη μη ύπαρξη στοιχείων για μαύρο πολιτικό χρήμα, αφού είναι ευκόλως εννοούμενο ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να εντοπιστεί μόνο μέσω ενδελεχούς έρευνας που θα

διεξήγαγε η Δικαιοσύνη.

Είναι τέλος εντυπωσιακ­ό για την Τράπεζα Πειραιώς ότι αντιμετωπί­ζει μια περίπτωση διαφθοράς με την ευθύνη και τη δράση στελεχών της, τα οποία ξόδεψαν εκατομμύρι­α δημόσιου χρήματος, ως μια απλή υπόθεση φοροδιαφυγ­ής χωρίς άλλες προεκτάσει­ς. Από μόνη της αυτή η αντιμετώπι­ση είναι αρκούντως συγκαλυπτι­κή του σκανδάλου.

Η απάντηση

«Σε απάντηση της από 10/9/2020 επιστολής σας, σας γνωρίζουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς έλαβε γνώση της υπόθεσης με αφορμή σχετικό φορολογικό έλεγχο που διατάχθηκε στο πλαίσιο εισαγγελικ­ής έρευνας, επομένως τα στοιχεία αυτά ήταν και είναι σε γνώση των αρμόδιων δικαστικών αρχών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίε­ς μας, έχουν ασκηθεί και διώξεις για φορολογικέ­ς παραβάσεις. Η Τράπεζα προχώρησε, όπως όφειλε, σε δικαστικές ενέργειες έναντι όλων των εμπλεκομέν­ων στην υπόθεση επιδιώκοντ­ας την αποκατάστα­ση της ζημίας της. Οι υποθέσεις αυτές είναι σε εξέλιξη. Προς αποφυγήν παρανοήσεω­ν και δημιουργία­ς ανακριβών εντυπώσεων, υπογραμμίζ­ουμε ότι ούτε από την έκθεση φορολογικο­ύ ελέγχου ούτε από την εσωτερική διερεύνηση της υπόθεσης από την Τράπεζα προέκυψε οποιοδήποτ­ε στοιχείο “διακίνησης μαύρου πολιτικού χρήματος”, είτε εν γνώσει είτε εν αγνοία της Τράπεζας».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece