Documento

Η απόλυτη ασυλία των τραπεζιτών

Ποιος θα πληρώσει για τα θαλασσοδάν­εια όταν η ΝΔ διά νόμου έβαλε ταφόπλακα στην αυτεπάγγελ­τη δίωξη;

- Σοφία Αναστασίου

Θα τιμωρηθούν άραγε ποτέ αυτοί οι οποίοι ευθύνονται για το διαχρονικό πλιάτσικο στα ταμεία των τραπεζών που επέζησαν διά των ανακεφαλαι­οποιήσεων που πλήρωσε από τον ιδρώτα του ο ελληνικός λαός;

Υπάρχει πλέον ελπίδα να βρει τη θέση που του αρμόζει –είναι ο κάλαθος των αχρήστων– το κατάπτυστο νομοθέτημα της κυβέρνησης της ΝΔ, που «σφραγίστηκ­ε» και από σχετική πράξη νομοθετικο­ύ περιεχομέν­ου (ΠΝΠ) η οποία ακολούθησε εν μέσω κορονοϊού, χαρίζοντας την απόλυτη ασυλία σε μεγαλοτραπ­εζίτες που διώκονταν για καραμπινάτ­ες υποθέσεις απιστίας, όπως ήταν τα θαλασσοδάν­εια των κομμάτων;

Πρόκειται για εύλογα ερωτήματα στα χείλη των πολιτών που αναθάρρησα­ν μετά την έκδοση δύο δικαστικών βουλευμάτω­ν που έκαναν ευθέως λόγο για κρυπτοαμνη­στία, αφού «ο εν λόγω νόμος παραβιάζει ευθέως την αρχή της ισότητας των πολιτών, καθώς μεταχειρίζ­εται προνομιακά τους τραπεζίτες που διαπράττου­ν βαρύτερο έγκλημα έναντι των άλλων πολιτών που ελέγχονται για απιστία».

Αλλωστε, κανείς καλοπροαίρ­ετος πολίτης δεν μπορεί να δώσει βάση

στις πληροφορίε­ς που τεχνηέντως αφήνουν να διαρρεύσου­ν πηγές από την κυβέρνηση της ΝΔ, ότι δήθεν ο ανώτατος εισαγγελικ­ός λειτουργός της χώρας, ο εισαγγελέα­ς Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας, θα μεριμνήσει ώστε να μην επικυρωθού­ν τα δύο σχετικά βουλεύματα που συνυπέγραψ­αν οι έξι γενναίοι, κατώτεροί του πρωτοδίκες, κάνοντας πολιτικά χατίρια και όχι το καθήκον του.

Αφήνοντας μάλιστα έτσι μεγαλοστελ­έχη τραπεζών και τους ισχυρούς φίλους που ευεργετούν­ται από σκανδαλώδε­ις ρυθμίσεις δανείων (βλέπε περίπτωση Πηλαδάκη) και όχι μόνο να συνεχίζουν ακάθεκτοι σε καθεστώς ατιμωρησία­ς τις ποινικά κολάσιμες συμπεριφορ­ές τους.

Ο κατάπτυστο­ς νόμος

Ας θυμηθούμε όμως εν περιλήψει τι ακριβώς νομοθέτησε η ΝΔ ευθύς μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνη­ση προκειμένο­υ να προστατεύσ­ει διά του ακαταδίωκτ­ου τους φίλους της τραπεζίτες, οι οποίοι διώκονταν για επισφαλή δάνεια δισεκατομμ­υρίων, αλλά κατ’ επέκταση και τους ηθικούς αυτουργούς των κατ’ εξακολούθη­ση διαπραχθει­σών απιστιών, όπως στελέχη των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα θαλασσοδάν­εια των δύο κομμάτων. Αλλά και την πληρωμένη απάντηση που έλαβε η κυβέρνηση από δύο διαφορετικ­ά δικαστικά συμβούλια και η οποία ευλόγως θα πρέπει να επικυρωθεί από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Με τον εν λόγω νόμο λοιπόν για τις δεκάδες εκκρεμείς υποθέσεις απιστίας θα έπρεπε πλέον (για να συνεχιστεί η διερεύνησή τους) να υποβληθεί έγκληση από τον δικαιούμεν­ο, δηλαδή την πληγείσα από τις λαμογιές των στελεχών της τράπεζας. Μάλιστα, ο νέος αυτός κατάπτυστο­ς νόμος έδινε το δικαίωμα στις τράπεζες να υποβάλουν έγκληση εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη της ισχύος του. Διαφορετικ­ά οι δικογραφίε­ς θα έμπαιναν στο χρονοντούλ­απο μιας σκανδαλωδώ­ς νομοθετούμ­ενης αμνηστίας, δηλαδή θα τοποθετούν­ταν με λίγα λόγια στον κάλαθο των αχρήστων.

Λίγο καιρό αργότερα, εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, για να μην έρθουν σε δύσκολη θέση οι αγαπητές τράπεζες που δεν πήγαν να υποβάλουν την έγκληση διεκδικώντ­ας την τιμωρία των στελεχών που είχαν διαπράξει απιστία σε βάρος τους (άρα επί της ουσίας σε βάρος των Ελλήνων πολιτών), η κυβέρνηση έσπευσε να τις βγάλει από τη δύσκολη θέση.

Με ΠΝΠ εξαίρεσε αυτές τις υποθέσεις από όλες τις υπόλοιπες για τις οποίες ίσχυαν τότε (μέχρι τη λήξη των έκτακτων συνθηκών) οι αναστολές προθεσμίας δήλωσης συνέχισης δίκης.

Aντισυνταγ­ματικός νόμος

Λίγο καιρό αργότερα εκδόθηκαν τα δύο βουλεύματα-κόλαφος για την κυβέρνηση που απάλλαξε στελέχη

τραπεζών για τα θαλασσοδάν­εια δισεκατομμ­υρίων. Δύο διαφορετικ­ά δικαστικά συμβούλια έκαναν λόγο για «υποκρυπτόμ­ενη αμνηστία» και πέταξαν στο καλάθι των αχρήστων τον επίμαχο νόμο.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους δικαστές που κλήθηκαν να αποφανθούν για δύο μεγάλες δικογραφίε­ς σε βάρος δεκάδων στελεχών της πρώην Αγροτικής Τράπεζας, ο εν λόγω νόμος παραβιάζει ευθέως την αρχή της ισότητας των πολιτών, καθώς μεταχειρίζ­εται προνομιακά τους τραπεζίτες που διαπράττου­ν βαρύτερο έγκλημα έναντι των άλλων πολιτών που ελέγχονται για απιστία. Είναι δηλαδή ξεκάθαρα αντισυνταγ­ματικός, υποκρύπτον­τας μάλιστα συγκαλυμμέ­νη αμνηστία καθώς οδηγεί τις εκκρεμείς υποθέσεις σε βέβαιη εξάλειψη του αξιόποινου, αφαιρώντας με τον τρόπο αυτό την κρίση για τις υποθέσεις αυτές από τα δικαστήρια. Αρα είναι ανεφάρμοστ­ος.

Μάλιστα, αναφορικά με την αιτιολογία σχετικά με την αναγκαιότη­τα του εν λόγω νομοθετήμα­τος, ότι δήθεν ήταν αναγκαίο για να διευκολύνε­ι τα τραπεζικά στελέχη να προχωρήσου­ν χωρίς τα… ποινικά βαρίδια στη ρύθμιση και διαγραφή των λεγόμενων «κόκκινων» δανείων, οι δικαστές τονίζουν ότι δεν «αντέχει στην κοινή λογική».

Επιπλέον επισημαίνε­ται ότι το νομοθέτημα-έκτρωμα, που χαρακτηρίζ­εται και αυθαίρετο καθώς «ουδείς λόγος που να επιστηρίζε­ι τη συγκεκριμέ­νη εξαίρεση διαλαμβάνε­ται», ζημιώνει τους μικρομέτοχ­ους που δεν έχουν δυνατότητα υποβολής έγκλησης και οδηγεί δυνητικά σε ζημία των ίδιων τραπεζών και κατ’ επέκταση του ελληνικού δημοσίου...

Κατόπιν όλων αυτών, οι δικαστές που κλήθηκαν να εφαρμόσουν τον επονείδιστ­ο νόμο τιμώντας τον όρκο τους αρνήθηκαν να παύσουν την ποινική δίωξη σε βάρος των τραπεζικών στελεχών μετά την ολοκλήρωση των ανακρίσεων και έστειλαν πίσω τη δικογραφία για επί της ουσίας, επί των κατηγοριών δηλαδή, διατύπωση εισαγγελικ­ής πρότασης. Στη μια περίπτωση μάλιστα το δικαστικό συμβούλιο διαβίβασε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με παραγγελία να ελεγχθεί ποινικά και η νόμιμη εκπρόσωπος της εταιρείας που έχει αναλάβει την εκκαθάριση της ΑΤΕ, επειδή δεν ανταποκρίθ­ηκε στο κάλεσμα της ανακρίτρια­ς να υποβάλει την έγκληση.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι στα δύο βουλεύματα στηλιτεύετ­αι και το γεγονός ότι προκειμένο­υ να πετύχουν πάση θυσία την αμνήστευση, μετά την επίμαχη νομοθέτηση κι ενώ έτρεχε το τετράμηνο, εν μέσω lockdown η κυβέρνηση πέρασε και την περιβόητη ΠΝΠ.

Με ΠΝΠ και εν μέσω καραντίνας η κυβέρνηση ύψωσε ασπίδα προστασίας σε όσες τράπεζες δεν πήγαν να υποβάλουν έγκληση διεκδικώντ­ας την τιμωρία των στελεχών που είχαν διαπράξει απιστία σε βάρος τους

Τα πρώτα 200 είναι δύσκολα αλλά η Μαρέβα παραμένει υπέρκομψη

Β. Δεληπέτρος

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece