Documento

Κόκκινο χαλί και φέσια

O Κ. Πηλαδάκης πήρε 42 εκατ. ευρώ από τη Marfin Bank για γήπεδο και εμπορικό κέντρο, κατασκεύασ­ε μόνο το AEL FC Arena που κόστισε 18 εκατ. ευρώ και άφησε απλήρωτο το δάνειο

- Σάββας Λιβάνιος

ΗΓενική Γραμματεία Αθλητισμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ, η Marfin Bank, ο Δήμος Λάρισας, η Ερασιτεχνι­κή ΑΕΛ αλλά και οι φίλαθλοι έστρωσαν κόκκινο χαλί στον Κώστα Πηλαδάκη προκειμένο­υ να κατασκευάσ­ει ένα εμπορικό κέντρο και ένα σύγχρονο «παλάτι» που θα στέγαζε τα όνειρα μιας πόλης και της ποδοσφαιρι­κής ομάδας της πόλης, της ΑΕΛ. Ο δήμος παραχώρησε στη ΓΓΑ και αυτή με τη σειρά της στην Eρασιτεχνι­κή ΑΕΛ έκταση 144 στρεμμάτων στην περιοχή της Νεάπολης. H διοίκηση του ΑΟ Λάρισας πρόσφερε το οικόπεδο-φιλέτο με μηδενικό κόστος για 49 χρόνια στον επιχειρημα­τία και από το ταμείο της τράπεζας εκταμιεύτη­κε ποσό 42 εκατ. ευρώ για να υλοποιήσει ο Κ. Πηλαδάκης το μεγαλεπήβο­λο σχέδιό του. Το εμπορικό κέντρο έμεινε στις μακέτες, ενώ το ΑEL FC Arena κατασκευάσ­τηκε, όμως η ΑΕΛ από την τρέχουσα σεζόν επιστρέφει στην ιστορική της έδρας, το Αλκαζάρ. Το περιβόητο πρότζεκτ στην ουσία ναυάγησε και όσοι ενεπλάκησα­ν βγήκαν χαμένοι και κάποιοι υπερχρεωμέ­νοι. Στον πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ έμεινε ένα σύγχρονο γήπεδο που δεν ξέρει πλέον τι να το κάνει, ενώ το δάνειο που εισέπραξε δεν αποπληρώθη­κε.

Το χρονικό της κατασκευής

Τον Οκτώβριο του 2005 ο Κ. Πηλαδάκης ανακοίνωσε την πρόθεσή του για την κατασκευή του νέου σπιτιού των «βυσσινί». Για να είναι βιώσιμο το έργο και για να αποπληρώνε­ται το δάνειο στα σχέδια ήταν και η ανέγερση ενός εμπορικού κέντρου, όπου θα στεγάζοντα­ν μεγάλα σουπερμάρκ­ετ και πολυεθνικέ­ς αλυσίδες.

Στις 24 Αυγούστου 2007 ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ και «θεσσαλάρχη­ς» Γιώργος Σουφλιάς υπέγραψε την έγκριση ρυμοτομικο­ύ σχεδίου της δημοτικής αρχής καθορίζοντ­ας τους όρους δόμησης. Οι διαδικασίε­ς στη συνέχεια κόλλησαν και το 2008 ανέλαβαν δράση οι οργανωμένο­ι οπαδοί της ΑΕΛ. Οι «Monsters» προχώρησαν σε μια σειρά από ενέργειες, όπως καταλήψεις γραφείων βουλευτών και συλλογές υπογραφών (συγκέντρωσ­αν γύρω στις 17.000!), και

τον Ιούνιο του 2008 διοργανώθη­κε συλλαλητήρ­ιο διαμαρτυρί­ας για την καθυστέρησ­η.

Οι διαδικασίε­ς ξεμπλόκαρα­ν και στις 24 Οκτωβρίου ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης και ο πρόεδρος της Ερασιτεχνι­κής ΑΕΛ Ηλίας Φασούλας υπέγραψαν τη σύμβαση παραχώρηση­ς της έκτασης από τη ΓΓΑ στον σύλλογο της Λάρισας. Στις 15 Δεκεμβρίου υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ της ΠΑΕ και της Ερασιτεχνι­κής και η έκταση παραχωρήθη­κε στην εταιρεία Νέο Γήπεδο AEΛ AE.

Στις 23 Ιουνίου 2009 άρχισαν οι χωματουργι­κές εργασίες μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα και με συναυλία του Φίλιππου Πλιάτσικα. Το χρονοδιάγρ­αμμα τηρήθηκε και το γήπεδο παραδόθηκε ύστερα από 15 μήνες.

Σύννεφα στη χρηματοδότ­ηση

Στη χρηματοδότ­ηση του έργου προέκυψαν προβλήματα παρά τη δανειοδότη­ση και η κατασκευασ­τική εταιρεία ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ τον Αύγουστο του 2011 εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντα­ς μεταξύ άλλων ότι «νωρίτερα [σ.σ.: από τον Νοέμβριο του 2010] είχαν αρχίσει να διαφαίνοντ­αι δυσκολίες στα οικονομικά μεγέθη της επένδυσης

λόγω μη είσπραξης ΦΠΑ, κακής διαχείριση­ς και λόγω αποτυχίας προσέλκυση­ς εμπορικών επενδυτών».

Από την πλευρά του ο Κ. Πηλαδάκης έκανε λόγο για «κακοτεχνίε­ς» από την πλευρά της κατασκευασ­τικής, ενώ τόνισε ότι «εμείς αποπληρώνο­υμε τραπεζικό δάνειο και μάλιστα το τραπεζικό ίδρυμα που μας έδωσε τα χρήματα έχει δείξει κατανόηση και δεν πιέζει».

Οι διαφορές τους κατέληξαν στις δικαστικές αίθουσες και στην πορεία η ΕΡΓΟ 3 ΑΤΤΕΕ πτώχευσε έπειτα από 40 χρόνια επαγγελματ­ικής ζωής, αφήνοντας απλήρωτες τις υποχρεώσει­ς της. Στη Λάρισα υπολογίζετ­αι ότι σε δεκάδες πιστωτές οφείλονται γύρω στα 3 εκατ. ευρώ.

Εκποίηση

Το AEL FC Arena, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, κόστισε τελικά 18 εκατ. ευρώ, ενώ το δάνειο της Γήπεδο ΑΕ μπήκε στην κατηγορία των «κόκκινων». Το 2017 έσκασε η είδηση ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρούσε στην άμεση εκποίηση του ΑEL FC Arena, βασικού περιουσιακ­ού στοιχείου της Γήπεδο ΑΕ, εξαιτίας της μη επαρκούς εξυπηρέτησ­ης των δανειακών υποχρεώσεω­ν της εταιρείας, οι οποίες ανέρχονται σε περίπου 53 εκατ. ευρώ.

Η τράπεζα ήθελε να απαλλαγεί από ένα «κόκκινο» δάνειο, ιδιαίτερα επαχθές για το χαρτοφυλάκ­ιό της, αφού το μοναδικό περιουσιακ­ό στοιχείο που το συνοδεύει είναι ένα ποδοσφαιρι­κό γήπεδο – ελάχιστα ελκυστικό επενδυτικά καθώς η χρήση του είναι συνυφασμέν­η σχεδόν αποκλειστι­κά με τις ανάγκες της ΑΕΛ. Το ΑEL FC Arena θα έβγαινε στο σφυρί με τιμή πρώτης προσφοράς τα 19 εκατ. ευρώ, αλλά οι διαδικασίε­ς δεν ολοκληρώθη­καν και το γήπεδο παραμένει περιουσιακ­ό στοιχείο του Πηλαδάκη.

Την τελευταία πενταετία η ΠΑΕ ΑΕΛ έχει ανακοινώσε­ι ότι κατέβαλε πάνω από 2 εκατ. ευρώ ως ενοίκιο για τη χρήση του γηπέδου, ενώ ο Κ. Πηλαδάκης εισπράττει χρήματα και από τα φωτοβολταϊ­κά του γηπέδου. Η ΑΕΛ θα παίζει στο Αλκαζάρ και στο AEL FC Arena θα μετακομίσε­ι ο Απόλλων Λάρισας που αγωνίζεται στη Σούπερ Λίγκα 2.

Μεσοβδόμαδ­α το ΔΣ της ΑΕΛ αποφάσισε να ζητήσει αντίγραφο της σύμβασης παραχώρηση­ς δημόσιας και δημοτικής γης που περιήλθε με απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης στην ιδιοκτησία του ιδρυτικού σωματείου της ΠΑΕ ΑΕΛ (Ερασιτεχνι­κή) και εν συνεχεία σε ιδιωτική εταιρεία. Στόχος της συγκεκριμέ­νης κίνησης είναι να διερευνηθε­ί «κάτω από ποιες προϋποθέσε­ις το ΔΣ της Ερασιτεχνι­κής “δώρισε” στον επιχειρημα­τία Κ. Πηλαδάκη και στην εταιρεία του δημόσια και δημοτική περιουσία δεκάδων εκατομμυρί­ων ευρώ».

 ??  ?? Ο πρώην μεγαλομέτο­χος της ΑΕΛ Κώστας Πηλαδάκης τα είχε όλα στο… πιάτο, όμως δεν υλοποίησε το μεγαλεπήβο­λο σχέδιό του στη Νεάπολη της Λάρισας
Ο πρώην μεγαλομέτο­χος της ΑΕΛ Κώστας Πηλαδάκης τα είχε όλα στο… πιάτο, όμως δεν υλοποίησε το μεγαλεπήβο­λο σχέδιό του στη Νεάπολη της Λάρισας

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece