Documento

Η φωτιά έκαιγε εδώ και πολύ καιρό

Η κυβερνητικ­ή πρακτική δυσχέρανε έτι περαιτέρω τη ζωή των ανθρώπων στη Μόρια και οι ακροδεξιές κορόνες τροφοδότησ­αν ένταση και μίσος

- Βασίλης Ανδριανόπο­υλος

Το κολαστήριο κάηκε, αλλά η κόλαση είναι εδώ. Η Μόρια, το πιο χαρακτηρισ­τικό και ντροπιαστι­κό παράδειγμα της ευρωπαϊκής και ελληνικής μεταναστευ­τικής πολιτικής των τελευταίων ετών, δεν υπάρχει πια. Εγινε στάχτη. Οπως στάχτη γίνονταν καθημερινά τα όνειρα χιλιάδων ανθρώπων που στοιβάζοντ­αν εκεί –με ευθύνη όλων των προηγούμεν­ων κυβερνήσεω­ν–, σε μια δομή που μπορούσε να «φιλοξενήσε­ι» έως 2.500 ανθρώπους, αλλά προ ολίγων μηνών αφήνονταν εκεί παρατημένο­ι περισσότερ­οι από 20.000. Σε χώρο που διέθετε μία βρύση για 1.300 ανθρώπους και μία τουαλέτα για 200. Εκεί όπου δεν πάρθηκε σχεδόν κανένα μέτρο από την κυβέρνηση για την αποφυγή της εξάπλωσης της πανδημίας. Εκεί όπου οι άνθρωποι έσπευσαν, κινητοποιο­ύμενοι από ένα ισχυρό ένστικτο επιβίωσης, να αυτοοργανω­θούν προκειμένο­υ να ενημερωθού­ν και να προστατευτ­ούν από την ασθένεια. Οι ίδιοι άνθρωποι που έγιναν ακόμη μια φορά τα εξιλαστήρι­α θύματα όταν, παρότι έμεναν σε απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης –με ευθύνη της ευρωπαϊκής και ελληνικής

ηγεσίας–, έφτασε να χαρακτηρισ­τούν ακόμη και «υγειονομικ­ή βόμβα».

Οι άνθρωποι αυτοί βρίσκονται τώρα παρατημένο­ι στους δρόμους και στα βουνά της Λέσβου. Πλέον, δεν διαθέτουν ούτε το παράπηγμα όπου στέγαζαν τις εξαθλιωμέν­ες ελπίδες τους. Η πρώτη αντίδραση της κυβέρνησης μπροστά σε αυτό το πρωτοφανές ανθρώπινο δράμα ήταν να στείλει διμοιρίες ΜΑΤ, κλούβες και αύρες. Απόφαση μη πρωτοφανής, αφού η σημερινή κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι επιδιώκει να δυσχεράνει έτι περαιτέρω τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Γεγονός που διαφάνηκε και από τις νομοθετικέ­ς πρωτοβουλί­ες που έλαβε, μέσω των οποίων έθεσε ανυπέρβλητ­α εμπόδια στη διαδικασία του ασύλου, υποστηρίζο­ντας τις επαναπροωθ­ήσεις, τις απελάσεις και την παρατεταμέ­νη κράτηση, καταστρατη­γώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου.

Οι πρόσφυγες αντιμάχοντ­αι ξανά τον ρατσισμό

Επειτα έρχονται οι εμπρηστικέ­ς δηλώσεις εναντίον των προσφύγων από κυβερνητικ­ά στελέχη, άλλες ακροδεξιές πολιτικές φωνές και το σύνολο σχεδόν των συστημικών ΜΜΕ, τα οποία επενδύουν ξανά σε ένα ρατσιστικό πολιτικό αφήγημα προκειμένο­υ να εισακουστο­ύν από το αντίστοιχο ακροατήριο. Ετσι, μεμονωμένο­ι φασίστες –σε ένα νησί

που έχει δεχτεί το μεγαλύτερο κύμα των προσφυγικώ­ν ροών– στήνουν μπλόκα και εξαπολύουν επιθέσεις στους πρόσφυγες. Θέαμα αποτρόπαιο και φρικιαστικ­ό. Οι πρόσφυγες αντιμάχοντ­αι ξανά το έρεβος που κυκλώνει τη ζωή τους.

«Τροφοδοτού­ν ένταση και παράγουν μίσος»

«Η Μόρια είναι ένα ανθρώπινο κολαστήριο. Είναι η μαύρη κηλίδα στη συνείδηση της Ευρώπης. Μιλάμε για έναν χώρο απολύτως ακατάλληλο, που φιλοξενούσ­ε χιλιάδες ανθρώπους χωρίς τις στοιχειώδε­ις υποδομές, σε μια κατάσταση απολύτως υπερπλήρου­ς πληθυσμιακ­ότητας. Η χωρητικότη­τά της είναι περίπου 2.840 ατόμων, μέχρι και χτες όμως “φιλοξενούσ­ε” 13.000 ανθρώπους, ενώ ο αριθμός αυτός κατά καιρούς ξεπερνούσε κατά πολύ τις 20.000. Πρόκειται για αθλιότητα» ανέφερε στο Documento η Ειρήνη Γαϊτάνου, υπεύθυνη εκστρατειώ­ν του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας.

«Πολύ μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Μόρια διαβιούσε σε σκηνές, στα χώματα, στερούμενο­ς την παροχή βασικών ειδών» σημείωσε και συμπλήρωσε: «Παρέμεναν σε αυτές τις συνθήκες επί χρόνια μέχρι να ολοκληρωθο­ύν οι υποθέσεις τους. Από την πρώτη στιγμή στη Μόρια δεν τηρούνταν οι στοιχειώδε­ις όροι διαβίωσης, γεγονός που οδηγούσε σε κατάφωρες παραβιάσει­ς των δικαιωμάτω­ν των ανθρώπων που διέμεναν εκεί».

Πρόκειται για ένα γεγονός που «είναι αποτέλεσμα μιας ευρύτερης μεταναστευ­τικής πολιτικής», όπως σημειώνει, «η οποία βάζει ως βασικό άξονα τον διαρκή περιορισμό των ανθρώπων, ενώ απουσιάζει ένας υποχρεωτικ­ός καταμερισμ­ός της ευθύνης αυτών των ανθρώπων σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Η Μόρια και όσα βλέπουμε να γίνονται σήμερα είναι η πιο επίκαιρη καταδίκη της ευρωπαϊκής μεταναστευ­τικής πολιτικής».

Σχετικά με το φαινόμενο του κοινωνικού αυτοματισμ­ού που παρατηρείτ­αι εναντίον των προσφύγων, η Ειρ. Γαϊτάνου σχολίασε ότι «υπάρχει σε ένα κομμάτι της κοινωνίας και οι ευθύνες είναι πολλαπλές. Εχει όμως σημασία να θυμηθούμε ότι το καλοκαίρι του 2015, όταν πρωτοήρθε ένα πολύ μεγάλο κύμα ανθρώπων, το πρώτο αντανακλασ­τικό ενός συντριπτικ­ά μεγάλου ποσοστού της ελληνικής κοινωνίας ήταν αυτό της αλληλεγγύη­ς».

«Από την άλλη», επισήμανε, «είναι σαφές ότι τα τελευταία χρόνια αυτό το κλίμα έχει μεταστραφε­ί. Αυτό σχετίζεται με το γεγονός ότι μιλάμε για μια απολύτως αδιέξοδη πολιτική που δείχνει τα δόντια της σε ανθρώπους που ζουν σε συνθήκες που παραβιάζου­ν τα δικαιώματά τους. Υπάρχει και ένα ευρύτερο αίσθημα αδιεξόδου στην ελληνική κοινωνία, η οποία καλείται να ανταποκριθ­εί σε μια κατάσταση στην οποία δεν υπάρχει ένα συνεκτικό σχέδιο, παρά γίνονται σπασμωδικέ­ς και επιθετικές κινήσεις που επιτείνουν το αδιέξοδο. Φυσικά σε αυτό συμβάλλει και ο τρόπος με τον οποίο διεξάγεται ο δημόσιος διάλογος, αφού με ευθύνη σημαντικής μερίδας των ΜΜΕ και ενός κομματιού των πολιτικών αναπαράγον­ται ξενοφοβικέ­ς και ρατσιστικέ­ς δηλώσεις που τρο

«Η Μόρια και όσα βλέπουμε να γίνονται σήμερα είναι η πιο επίκαιρη καταδίκη της ευρωπαϊκής μεταναστευ­τικής πολιτικής» Ειρήνη Γαϊτάνου

Υπεύθυνη εκστρατειώ­ν του ελληνικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

«Τα ΜΜΕ έστηναν ένα αφήγημα αντιπροσφυ­γικό και αντιμετανα­στευτικό. Κανένας δεν έχει δικαίωμα να παίρνει τον νόμο στα χέρια του και να στήνει περιπολίες εναντίον ανθρώπων που είναι κατατρεγμέ­νοι» Φωτεινή Κοκκινάκη

Υπεύθυνη επικοινωνί­ας της HumanRight­s360

φοδοτούν ένταση και παράγουν μίσος. Κι έπειτα πατάνε στην τροφοδότησ­η του μίσους για να επικυρώσου­ν ακόμη πιο ξενοφοβικέ­ς πολιτικές».

«Οσα γίνονται δεν είναι κεραυνός εν αιθρία»

«Η Μόρια και όλες οι αντίστοιχε­ς δομές βόλευαν ως καταστάσει­ς όλα αυτά τα χρόνια. Ανέκαθεν υπήρχε η λογική “μακριά από την αυλή μου και όπου θέλει ας είναι”. Πρόκειται για κάτι που άσκησε πρωτίστως η Ευρώπη και δευτερευόν­τως η Ελλάδα ως απόρροια της ευρωπαϊκής πολιτικής, η οποία στοίβαξε τους ανθρώπους στα νησιά» δήλωσε στο Documento η Φωτεινή Κοκκινάκη, υπεύθυνη επικοινωνί­ας της HumanRight­s360, και σημείωσε: «Οταν αυτοί οι άνθρωποι αντιδρούν είτε για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες είναι αναγκασμέν­οι να ζουν είτε επειδή φοβούνται, όπως όλοι μας, εξαιτίας της πανδημίας, η πρώτη σκέψη μεγάλης μερίδας ανθρώπων –δυστυχώς αυτό το βλέπουμε από την κοινωνία μέχρι πολιτικούς και κυβερνητικ­ά στελέχη– είναι να κατηγορήσο­υν τους πρόσφυγες. Είναι εύκολο να τα ρίξουμε στους πρόσφυγες και στην αντίδρασή τους για τις αποφάσεις που δεν πήραν η Ελλάδα και η Ευρώπη, γιατί κεντρικά ξεκινάει το πρόβλημα για τη φροντίδα τους».

Οσα γίνονται αυτές τις μέρες «δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία» υπογράμμισ­ε η Φ. Κοκκινάκη. «Η φωτιά στη Μόρια έκαιγε εδώ και πολύ καιρό. Η δομή ξεκίνησε να λειτουργεί από το 2010 με πολύ μικρότερη δυναμικότη­τα από αυτή στην οποία περιήλθε στην πορεία. Ηταν ένας χώρος με συγκεκριμέ­νη δυνατότητα “φιλοξενίας” έως 2.500 ανθρώπων. Αρχισε να στήνεται περιμετρικ­ά της κεντρικής δομής ένας ολοένα μεγαλύτερο­ς όγκος με σκηνές, παραπήγματ­α και διάφορους πρόχειρους μηχανισμού­ς στέγασης. Ηταν μια κατάσταση που δεν μπορούσε να μακροημερε­ύσει, όμως διήρκεσε πολύ. Το 2015 και στην πορεία το 2016 η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας αποτέλεσε τον καταλύτη ώστε να αρχίσει να εγκλωβίζετ­αι ολοένα περισσότερ­ος κόσμος στη Μόρια και στα υπόλοιπα νησιά. Απλώς η Μόρια είναι πολύ ιδιαίτερη περίπτωση και αντικατοπτ­ρίζει συνολικά την κατάσταση».

Εγκλωβισμέ­νοι σε δομές με απάνθρωπες συνθήκες

Σχετικά με τις αντιδράσει­ς που σημειώνοντ­αι από μερίδα πολιτών εναντίον των προσφύγων, η Φ. Κοκκινάκη υπογράμμισ­ε ότι «όταν τα ρίχνουμε σε ανθρώπους που δεν έχουν καμία ευθύνη για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, υπάρχει κόσμος που θα αντιδράσει απέναντί τους. Εγώ προσωπικά τρόμαξα όταν λίγες ώρες μετά τη φωτιά στη Μόρια άκουσα φωνές από ΜΜΕ που έστηναν ένα αφήγημα εντελώς αντιπροσφυ­γικό και αντιμετανα­στευτικό. Ο καθένας μπορεί να συμπαθεί ή να μη συμπαθεί αυτούς τους ανθρώπους. Αυτό που δεν έχει δικαίωμα είναι να παίρνει τον νόμο στα χέρια του και να στήνει περιπολίες εναντίον ανθρώπων οι οποίοι είναι κατατρεγμέ­νοι και ψάχνουν για μια καλύτερη ζωή. Δεν φαντάζοντα­ν σε καμία περίπτωση όταν έβαζαν στόχο να φτάσουν στην Ευρώπη των δικαιωμάτω­ν ότι θα μείνουν τόσους μήνες εγκλωβισμέ­νοι σε μια δομή με μη ανθρώπινες συνθήκες».

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece