Documento

«Ξαφνικά ανακαλύψαμ­ε πόσα παιδιά βρίσκονταν στη Μόρια»

-

«Κανένα παιδί μόνο» ήταν το κυβερνητικ­ό σύνθημα τον Νοέμβριο του 2019 για τα περίπου 4.000 ασυνόδευτα προσφυγόπο­υλα που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σύνθημα που δεν έχει υλοποιηθεί, αφού χιλιάδες παιδιά εξακολουθο­ύν να διαβιούν σε επισφαλείς συνθήκες, έρμαια σε κάθε είδους εκμετάλλευ­ση. Στα τέλη του 2019 υπήρχαν στη Μόρια περίπου 1.200 ασυνόδευτα ανήλικα, αριθμός που είχε φτάσει τα 400, μέχρι που αυτή κάηκε. Ενδεχομένω­ς η απομάκρυνσ­η περίπου 800 παιδιών από το κολαστήριο της Μόριας να είναι σημαντική, εντούτοις 400 ανήλικα παρέμεναν εκεί, γεγονός που αν συνδυαστεί με το ότι απομακρύνθ­ηκαν εν μια νυκτί μετά το ξέσπασμα της φωτιάς αποδεικνύε­ι την έλλειψη κυβερνητικ­ών μέτρων για την προστασία τους.

«Σε όλη την Ελλάδα έχουμε 4.417 ασυνόδευτα παιδιά, εκ των οποίων τα 1.550 μένουν σε δομές μακροχρόνι­ας φιλοξενίας, τα 603 σε δομές προσωρινής φιλοξενίας και τα υπόλοιπα δυστυχώς σε ακατάλληλε­ς δομές για την υγεία τους. Συχνά αλλάζουν τόπο διαμονής ή είναι άστεγα» ανέφερε στο Documento η Στέλλα Νάνου, εκπρόσωπος Τύπου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ.

Από το σύνολο των παιδιών που διαβιούν σε μη κατάλληλες δομές, «περίπου 830 παιδιά βρίσκονται σε ΚΥΤ –σε αυτά περιλαμβάν­ονται και τα 400 που μεταφέρθηκ­αν στην ενδοχώρα από τη Μόρια–, άρα πλέον 430 ασυνόδευτα μένουν σε νησιά. Ακόμη, 195 παιδιά μένουν σε προστατευτ­ική φύλαξη – ουσιαστικά σημαίνει κράτηση, συνήθως σε αστυνομικά τμήματα–, ενώ 1.031 είναι άστεγα. Αυτά τα παιδιά είναι εκτεθειμέν­α σε πάρα πολλούς κινδύνους: σε φαινόμενα εκμετάλλευ­σης –και σεξουαλική­ς–, traffickin­g και εμπορίας, διότι είναι παιδιά και οι κίνδυνοι να πέσουν θύματα εκμετάλλευ­σης και πολύ δυσάρεστων καταστάσεω­ν είναι πολύ μεγαλύτερο­ι» σημείωσε η Στ. Νάνου.

Αναφορικά με το ότι μέσα σε μια νύχτα τα 400 παιδιά μεταφέρθηκ­αν από τη Μόρια στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Στ. Νάνου σχολίασε ότι

«οι μηχανισμοί μπορούν να κινηθούν όταν υπάρχει ο σωστός συντονισμό­ς μεταξύ όλων των εμπλεκόμεν­ων φορέων. Στη συγκεκριμέ­νη περίπτωση, που ήταν μια συνθήκη έκτακτης ανάγκης, ο μηχανισμός κινητοποιή­θηκε και μέσα σε λίγες ώρες έγινε αυτό που δεν μπορούσε να συμβεί τόσους μήνες. Αρα αυτό δείχνει ότι λύσεις μπορούν να υπάρξουν. Αυτό όμως αφορά τον άμεσο στόχο που είναι η κάλυψη των βασικών αναγκών αυτών των παιδιών. Πρέπει να δούμε και τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο, από τη διαδικασία ασύλου τους μέχρι την πρόσβασή τους στην εκπαιδευτι­κή διαδικασία και στις προοπτικές τους όταν ενηλικιωθο­ύν. Πάντως, είναι θετικό ότι μέσω του προγράμματ­ος μετεγκατάσ­τασης, με την υποστήριξη της ΕΕ, έχουν μετεγκατασ­ταθεί 207 ασυνόδευτα παιδιά σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

Από την πλευρά της η Φ. Κοκκινάκη επισήμανε ότι «ξαφνικά ανακαλύψαμ­ε πόσα παιδιά βρίσκονταν στη Μόρια, η οποία έπρεπε να καεί για να μεταφερθού­ν εν μια νυκτί από εκεί. Υποτίθεται ότι στήθηκε μηχανισμός για την προστασία αυτών των παιδιών. Τι έκανε αυτός ο φορέας τόσο καιρό και έπρεπε να φτάσουν τα πράγματα στο μη περαιτέρω ώστε να βρεθεί λύση;».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece