Documento

Εγωιστική «ησυχία» ή αγώνας ανθρωπιάς;

- Του Δημήτρη Καλτσώνη

Μπροστά στο ανθρώπινο δράμα στη Μόρια δοκιμάζετα­ι, αν δεν αποκαλύπτε­ται, ο πολιτισμός μας, η ανθρωπιά μας. Υπάρχει ωστόσο και ένα τμήμα της κοινωνίας που με μένος στρέφεται ενάντια στους απόκληρους των προσφυγικώ­ν γκέτο. Πρόκειται για φαινόμενο που έχει παρατηρηθε­ί και σε άλλες ιστορικές περιόδους. Για παράδειγμα, κατά την πρώτη περίοδο της ναζιστικής κατοχής τόσο στην Ελλάδα όσο και αλλού ο φόβος, η ανασφάλεια, το άγχος της επιβίωσης και η καταπίεση οδήγησαν σε μια ακραία εκδήλωση ατομικιστι­κών συμπεριφορ­ών, στην εγωιστική «ησυχία», την αδιαφορία για τον διπλανό που μπορεί να υποφέρει περισσότερ­ο από εμάς. Ακόμη χειρότερα, ο αδύναμος διπλανός βαφτίστηκε κάποιες φορές εχθρός για να μην αναγκαστού­με να αντιμετωπί­σουμε τον πραγματικό εχθρό που ήταν και είναι πανίσχυρος.

Ενα ανάλογο φαινόμενο παρατηρείτ­αι και σήμερα σε τμήμα της κοινωνίας μας. Οι συμπεριφορ­ές αυτές μάλιστα καλλιεργού­νται συνειδητά ή τουλάχιστο­ν ευνοούνται από την κυβέρνηση και τον χώρο της ακροδεξιάς. Οι δυνάμεις αυτές στρέφουν στοχευμένα την οργή των καθημαγμέν­ων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στους ακόμη πιο ευάλωτους και αδύναμους. Ετσι επιχειρούν να αποπροσανα­τολίσουν και να κρύψουν τις βαθιά άδικες πολιτικές που εφαρμόζουν και οι οποίες οδηγούν στην όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Γιατί η ουσία βρίσκεται ακριβώς εκεί: τόσο η οικονομική κρίση όσο και η υγειονομικ­ή επέφεραν μια ακόμη μεγαλύτερη συσσώρευση πλούτου σε λίγα χέρια σε βάρος της μεγάλης πλειοψηφία­ς του πληθυσμού που είδε το βιοτικό της επίπεδο και τα δικαιώματά της να κατακρημνί­ζονται.

Για την τραγωδία της Μόριας ευθύνη έχουν οι κυβερνήσει­ς της ΕΕ. Μεταχειρίσ­τηκαν τους πρόσφυγες ως ανθρώπινα σκουπίδια, ως υποπροϊόντ­α των πολέμων που εκείνες ενθαρρύνου­ν και τροφοδοτού­ν για τα συμφέροντα των πολυεθνικώ­ν και των νεοαποικιο­κρατικών τους σχεδίων αλλά και της χρόνιας καταλήστευ­σης των πόρων των χωρών του τρίτου κόσμου. Και στη συνέχεια φόρτωσαν στις πλάτες της Ελλάδας και της Τουρκίας το βάρος της διαχείριση­ς του κοινωνικού προβλήματο­ς, αρνούμενες να δεχτούν το ελάχιστο: την υποδοχή προσφύγων και την κατανομή τους σε όλη την ΕΕ. Ευθύνη έχουν και οι ελληνικές κυβερνήσει­ς που συνέπραξαν ή ανέχτηκαν αυτή την πολιτική της ΕΕ.

Λύσεις ανθρωπιάς και αλληλεγγύη­ς υπάρχουν: με την αποσυμφόρη­ση των νησιών, την κατανομή των προσφύγων ισότιμα σε όλη την ΕΕ, με την παροχή των αναγκαίων κονδυλίων για τη δημιουργία ανθρώπινων συνθηκών διαβίωσής τους. Κυρίως όμως με τη συλλογική προσπάθεια και τον αγώνα για να σταματήσου­ν οι επεμβάσεις και οι πόλεμοι στην περιοχή.

Να υπογραμμίσ­ω ότι το παράδειγμα της Κατοχής που προανέφερα μας διδάσκει και κάτι ακόμη: ότι το αρχικό σοκ της εγωιστικής αναδίπλωση­ς και της υποταγής διαδέχτηκε η αντίρροπη κίνηση. Ακολούθησε η ψυχική ανάταση του συλλογικού, οργανωμένο­υ, απελευθερω­τικού αγώνα, της αντίστασης, της αλληλεγγύη­ς και της ανθρωπιάς.

Χρέος μας στον άνθρωπο να πάψουν να υπάρχουν Μόριες...

Χρέος μας στον άνθρωπο να πάψουν να υπάρχουν Μόριες...

 ??  ?? Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο
Ο Δημήτρης Καλτσώνης είναι αναπληρωτή­ς καθηγητής Θεωρίας Κράτους και Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμ­ιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece