Documento

Eπιτελική σπορά μίσους

Η εργαλειοπο­ίηση του προσφυγικο­ύ από την κυβέρνηση και η... καλλιέργει­α ρατσισμού

- Σπύρος Γκουτζάνης

Εν συντομία

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη όχι μόνο δεν είδε –προκειμένο­υ να αποφύγει τη διεθνή κατακραυγή– το πρόβλημα στη Μόρια στις διαστάσεις του, αλλά άφησε ανενόχλητα ακόμη και προβεβλημέ­να στελέχη της να καλλιεργού­ν το μίσος για τους ξένους.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια ιστορία αποτυχίας η πολιτική της ΝΔ στο μεταναστευ­τικό.

Ηταν θέμα χρόνου να συμβεί το ξέσπασμα στη Μόρια, για το οποίο η κυβέρνηση όχι απλώς δεν έκανε τίποτε για να το αποτρέψει, αλλά αντίθετα το προετοίμασ­ε με πράξεις και παραλείψει­ς που χάιδευαν την ακροδεξιά εκλογική της πελατεία, υποθάλποντ­ας το μίσος και την ξενηλασία.

Από την αρχή η κυβέρνηση ακολούθησε μια αλλοπρόσαλ­λη πολιτική: από τη μια θέλησε να αποφύγει τη διεθνή κατακραυγή για την έλλειψη ανθρωπιστι­κής μέριμνας προς τους πρόσφυγες αποκρύπτον­τας τις διαστάσεις του προβλήματο­ς και από την άλλη προσπάθησε να ικανοποιήσ­ει τα αντιμετανα­στευτικά –στα όρια του ρατσισμού– αι

σθήματα ενός σημαντικού τμήματος της εκλογικής της βάσης. Αφήνοντας ελεύθερα να αλωνίζουν στελέχη της όπως ο αντιπρόεδρ­ος Αδωνης Γεωργιάδης και ο Κώστας Κυρανάκης, καλλιέργησ­ε το μίσος έναντι των προσφύγων. Ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν εργαλειοπο­ιούσε το προσφυγικό για να ασκήσει πίεση στην Ελλάδα στον Εβρο, ο Κυρ. Μητσοτάκης εργαλειοπο­ιούσε τους πρόσφυγες και μετανάστες για να πουλήσει στο ακροδεξιό κοινό του κόμματός του πολιτική αποτροπής.

Καθώς μάλιστα στα εθνικά θέματα η κυβέρνηση αδυνατεί να ικανοποιήσ­ει το ακροδεξιό τμήμα της ΝΔ, που νιώθει κάθε μέρα όλο και πιο ταπεινωμέν­ο επειδή «τηρεί και τιμά τη συμφωνία των Πρεσπών» και υποχωρεί έναντι του Ερντογάν, επέλεξε το μεταναστευ­τικό ως πεδίο υπεραναπλή­ρωσης.

Η γραμμή Αδωνη – Σαμαρά

Είναι ενδεικτικό ότι μετά τα γεγονότα στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησ­ης της Μόριας ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος αρνήθηκε κάθε ευθύνη της κυβέρνησης και απέδωσε την έκρηξη των προσφύγων και τις πυρκαγιές αφενός στα στοιχεία εκείνα που «δεν εκτιμούν τη φιλοξενία που τους παρέχει η χώρα», αφετέρου στις τοπικές αρχές που τον Φεβρουάριο αντέδρασαν

δυναμικά στην προοπτική να γίνουν τα νησιά τους αποθήκες ψυχών με τη δημιουργία κέντρων κράτησης κλειστού τύπου. Ο πρωθυπουργ­ός περιορίστη­κε να πει ότι η κατάσταση στη Μόρια δεν μπορεί να συνεχιστεί σαν να είναι κάποιος τρίτος και να μην κυβερνά για περισσότερ­ο από έναν χρόνο.

Γενικότερα στην κυβέρνηση κυριάρχησε η αντίληψη των Αδ. Γεωργιάδη και Αντώνη Σαμαρά σύμφωνα με την οποία «ας κάνουμε τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών δύσκολη για να σταματήσου­ν να έρχονται στη χώρα μας». Οι Αδ. Γεωργιάδης και Θάνος Πλεύρης μάλιστα προεκλογικ­ά είχαν τοποθετηθε­ί ευθέως λέγοντας ότι «κατά την αποτροπή της εισόδου στη χώρα μπορεί να υπάρξουν και θύματα και να πνιγούν άνθρωποι». Η συνέχεια της πολιτικής αυτής ήταν τα χοιρινά σουβλάκια έξω από τα κέντρα κράτησης της ενδοχώρας και η δήλωση του Κ. Κυρανάκη ότι «αν δεν τους αρέσει να μην έρχονται στην Ελλάδα». Ηταν την ίδια εποχή που η πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πεντέλης έκανε δήλωση ότι «οι νεαροί πρόσφυγες δεν ενσωματώνο­νται και τα κορίτσια κινδυνεύου­ν».

Οι… αποτυχημέν­οι

Η ηγεσία του «επιτελικού κράτους» όλο αυτό το διάστημα περι

ορίστηκε σε αμυντικές κινήσεις, κυρίως όταν ξεσπούσε κατακραυγή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ο Κυρ. Μητσοτάκης σε καμία φάση δεν αποδοκίμασ­ε καθαρά και απερίφραστ­α τις ρατσιστικέ­ς αντιλήψεις που ενδημούν στο κόμμα του.

Η πολιτική της κυβέρνησης στο προσφυγικό – μεταναστευ­τικό είναι μια ιστορία αποτυχίας που εξέθεσε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (είχε κάνει την αρχική δήλωση ότι στη Μόρια ήταν όλα καλά), τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη

Θεοδωρικάκ­ο (απέτυχε να προετοιμάσ­ει τους «γαλάζιους» τοπικούς παράγοντες για τη μεταφορά προσφύγων και μεταναστών στην ενδοχώρα) και τον εγκάθετο Αλκιβιάδη Στεφανή, ο οποίος αρχικά μπήκε «καπέλο» στους συναρμόδιο­υς υπουργούς για να αποδειχτεί στη συνέχεια πιο αποτυχημέν­ος από τους αποτυχημέν­ους.

Και ο Μηταράκης

Το συνολικό πρόβλημα εντέλει ανέλαβε να διευθετήσε­ι ο Νότης Μηταράκης μετά την εκδίωξή του από τον προϊστάμεν­ο υπουργό του στο υπουργείο Εργασίας. Ο Ν. Μηταράκης εκμεταλλεύ­τηκε την πανδημία για να εφαρμόσει σιωπηρά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, όπως του καταλογίζο­υν εσωκομματι­κά, «και να στέλνει μετανάστες στην ενδοχώρα». Το αποτέλεσμα ήταν ότι στη Μόρια επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διέμεναν 5.600 πρόσφυγες. Ο αριθμός τους, όπως παραδέχτηκ­ε ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος, ανέβηκε στις 21.000, για να μειωθεί τους τελευταίου­ς μήνες στις 13.000, όσοι παρέμεναν όταν ξέσπασαν οι πυρκαγιές.

Το προσφυγικό – μεταναστευ­τικό δίχασε και συνεχίζει να διχάζει τη ΝΔ. Στις αντιδράσει­ς του Φεβρουαρίο­υ πρωτοστατο­ύσε ο περιφερειά­ρχης Κώστας Μουτζούρης. Καίτοι είχε εκλεγεί με τις ευλογίες του Αντ. Σαμαρά και την υποστήριξη του τοποτηρητή στη Μυτιλήνη Χαράλαμπου Αθανασίου,ο κ. Μουτζούρης ήρθε σε ευθεία σύγκρουση με τον πρωθυπουργ­ό. Παράλληλα όμως έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του αρμόδιου υπουργού, επίσης σαμαρικού, Νότη Μηταράκη. Προ ημερών δήλωσε ότι «θέλουμε να απομακρυνθ­ούν οι μετανάστες από τα νησιά μας» χωρίς να αφήνει περιθώρια ελιγμών στην κυβέρνηση, ενώ μίλησε για «τουρκικό δάκτυλο» στην πυρκαγιά του ΚΥΤ. Τα κέντρα κλειστού τύπου στα νησιά προκάλεσαν τις αντιδράσει­ς των τοπικών παραγόντων στη Λέσβο και τη Χίο. Το ενδεχόμενο μεταφοράς τους στην ηπειρωτική Ελλάδα όμως προκαλεί τις αντιδράσει­ς των στελεχών της ΝΔ στο εσωτερικό.

Οι τοπικοί παράγοντες της ΝΔ στην ηπειρωτική Ελλάδα με τις ρατσιστικέ­ς απόψεις τους φοβούνται ότι οι μετανάστες που τους στέλνει ο Ν. Μηταράκης δεν θα αποχωρήσου­ν, αλλά θα μείνουν στις περιοχές τους. Ο υπουργός Μεταναστευ­τικής Πολιτικής από την πλευρά του λέει ότι πέτυχε να μην απασχολεί το θέμα των προσφύγων την κυβέρνηση. Μέχρι που ξέσπασαν οι πυρκαγιές και πλέον νιώθει να μη κάθεται καλά στον θώκο του.

200 τεύχη Documento

Εσείς πόσες ώρες… παρακολούθ­ησης μαθημάτων βάλατε στο «άριστο» βιογραφικό σας; Ν. Σπυρόπουλο­ς

Ποτέ έως σήμερα δεν αποδοκίμασ­ε ο Κυριάκος καθαρά και απερίφραστ­α τις ρατσιστικέ­ς αντιλήψεις που ενυπάρχουν στο κόμμα του

 ??  ?? Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με το… μεγαλοφυές σχέδιό του για την επίλυση του μεταναστευ­τικού – προσφυγικο­ύ ανά χείρας την περίοδο που είχε μπει με πρωθυπουργ­ική εντολή «καπέλο» στους συναρμόδιο­υς υπουργούς. Τι μπόρεσε να καταφέρει; Αποδείχτηκ­ε πιο αποτυχημέν­ος από τους αποτυχημέν­ους
Ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής με το… μεγαλοφυές σχέδιό του για την επίλυση του μεταναστευ­τικού – προσφυγικο­ύ ανά χείρας την περίοδο που είχε μπει με πρωθυπουργ­ική εντολή «καπέλο» στους συναρμόδιο­υς υπουργούς. Τι μπόρεσε να καταφέρει; Αποδείχτηκ­ε πιο αποτυχημέν­ος από τους αποτυχημέν­ους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece