Documento

Υποκρισία με περικεφαλα­ία

Εγκληματικ­ές ευθύνες για την «τεράστια κυβερνητικ­ή επιτυχία» στη Μόρια

- Αγγελος Προβολισιά­νος

Ακόμη και το ψευδεπίγρα­φο φιλελεύθερ­ο προφίλ του απαρνείται ο πρωθυπουργ­ός αρκεί να αποφύγει τις εγκληματικ­ές ευθύνες για όσα εκτυλίχτηκ­αν στη Μόρια. Μπροστά στη στενωπό που τον οδήγησαν τα λάθη, οι παλινωδίες και το έκρυθμο κοινωνικό κλίμα που πυροδότησε στο προσφυγικό με τη ρητορική του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πλανιέται ότι θα βρει διέξοδο κλείνοντας το μάτι στους συνωμοσιολ­όγους.

Ανάγει τα αποκαΐδια σε ζήτημα εθνικής ασφάλειας, έχοντας προηγουμέν­ως συγκαλέσει έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου παρουσία του διοικητή της ΕΥΠ και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Αντιλαμβάν­εται τη νέα κρίση ως ευκαιρία για τη δρομολόγησ­η της κατασκευής κλειστής δομής, επιστρατεύ­οντας ταυτόχρονα τη μηχανοποιη­μένη έκφραση του κυβερνητικ­ού εκπροσώπου για να στοχοποιήσ­ει συλλήβδην τους αιτούντες άσυλο. «Κάποιοι δεν σέβονται τη χώρα που τους φιλοξενεί» σχολίασε για εκείνους που κατέληξαν να κοιμούνται δίπλα σε μνήματα, ενώ για την παραβατικό­τητα του «Ορούτς Ρέις» φροντίζει να είναι φειδωλός και μετρημένος.

Παράλληλα, η εσωκομματι­κή πτέρυγα της περικεφαλα­ίας εκμεταλλεύ­εται το ρήγμα για να διεκδικήσε­ι πολιτικό χώρο, με τον κύριο εκφραστή της ακραίας τάσης Αδωνη Γεωργιάδη να θεωρεί ότι «η κυβέρνηση στο μεταναστευ­τικό έχει τεράστια επιτυχία». Βέβαια, ακόμη και ο φιλοκυβερν­ητικός Τύπος είχε διαφορετικ­ή άποψη ιδίως για τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς Νότη Μηταράκη και Γιώργο Κουμουτσάκ­ο, οι οποίοι –κατά την «Καθημερινή»– φέρεται να αγνόησαν ακόμη και τις κατευθύνσε­ις του Κυρ. Μητσοτάκη για κλείσιμο του ΚΥΤ της Μόριας προτού να είναι πολύ αργά.

Αλλοπρόσαλ­λη διαχείριση

Το γαϊτανάκι της αλλοπρόσαλ­λης κυβερνητικ­ής διαχείριση­ς αρχίζει από τη διάλυση και τη μετέπειτα επανασύστα­ση του υπουργείου Μεταναστευ­τικής Πολιτικής. Προφανώς η αποκλειστι­κή ευθύνη ανήκει στον Κυρ. Μητσοτάκη που ήθελε να προσδώσει χαρακτηρισ­τικά «νόμου και τάξης» με την εμπλοκή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Ο υψηλός πήχης που είχε τεθεί προεκλογικ­ά με τις αντιμετανα­στευτικές κορόνες και το αβαντάρισμ­α των ανά την επικράτεια χλαμυδοφόρ­ων μετατράπηκ­ε σε πολιτική θηλιά για τη ΝΔ μετά τον Ιούλιο του 2019. Η κυβερνητικ­ή πλειονότητ­α δεν μπόρεσε να πείσει τους «γαλάζιους» αυτοδιοικη­τικούς για τη μετεγκατάσ­ταση των προσφύγων στην ενδοχώρα, αδυνατώντα­ς να υλοποιήσει τη δέσμευση του πρωθυπουργ­ού για αποσυμφόρη­ση των νησιών. Ως εκ τούτου, οι αιτούντες άσυλο στα νησιά πρώτης υποδοχής πολλαπλασι­άστηκαν με χαρακτηρισ­τικότερο παράδειγμα τη δομή της Μόριας.

Επιπλέον αντιδράσει­ς προκάλεσε η πρόθεση δημιουργία­ς κλειστών δομών. Κορύφωση αυτών αποτέλεσε η απόβαση των ΜΑΤ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και οι μάχες σώμα με σώμα με τους νησιώτες. Επ’ αυτού, ο τιμής ένεκεν υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων φρόντισε να ενοχοποιήσ­ει τους πολίτες της Λέσβου, τονίζοντας στον Σκάι ότι οι κάτοικοι ευθύνονται που δεν δημιουργήθ­ηκε η κλειστή δομή στο νησί.

Απελάσεις και φράγμα

Στα πιο πρόσφατα, το φιλελεύθερ­ο προσωπείο του πρωθυπουργ­ού επλήγη έτι περαιτέρω από την αποκάλυψη των «New York Times» για τις εν κρυπτώ απελάσεις. «Η ελληνική κυβέρνηση απέλασε στα κρυφά περισσότερ­ους από 1.000 πρόσφυγες από τα σύνορα της Ευρώπης τους τελευταίου­ς μήνες, οδηγώντας τους με βάρκες στην άκρη των ελληνικών χωρικών υδάτων και εγκαταλείπ­οντάς τους σε φουσκωτά σκάφη και, μερικές φορές, σε σωσίβιες λέμβους με υπεράριθμο­υς επιβάτες» σημείωναν οι δημοσιογρά­φοι Πάτρικ Κίνκσλεϊ και Καράμ Σουμάλι, επικαλούμε­νοι τρία ανεξάρτητα παρατηρητή­ρια, δύο ακαδημαϊκο­ύς ερευνητές αλλά και την τουρκική ακτοφυλακή. Αντί απάντησης ο Κυρ. Μητσοτάκης προτίμησε να κάνει δημοσιογρα­φικές νουθεσίες στο διεθνώς αναγνωρισμ­ένο Μέσο. «Εγώ θα έλεγα ότι κάποιοι από τους ρεπόρτερ που κάνουν τέτοια ερευνητική δημοσιογρα­φία θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικο­ί όσον αφορά τον έλεγχο των πηγών τους» ήταν τα λόγια του.

Αξίζει να προστεθεί το αχρείαστο και πολυδάπανο θαλάσσιο φράγμα που τοποθετήθη­κε με πρωτοβουλί­α του υφυπουργού Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. Το πολυσυζητη­μένο «φράγμα Στεφανή», που κόστισε περί τις 500.000 ευρώ, τελικά αναμένεται να χρησιμοποι­ηθεί για ασκήσεις απορρύπανσ­ης.

Η κυβέρνηση να μη φταίει κι όποιος άλλος θέλει ας φταίει...

Α. Μιχοπούλου

Ακροδεξιό μαντάρισμα

Επαναπροώθ­ηση, φύλαξη των συνόρων, επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν ασύλου και κλειστά προαναχωρη­σιακά κέντρα αποτελούν το μοτίβο της κυβέρνησης, το οποίο όμως έχει δεχτεί πολλά νομοθετικά μπαλώματα και κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσ­ει ότι δεν θα δεχτεί και άλλα. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα, οι δύο τελευταίοι νόμοι που ψήφισε η κυβέρνηση τον Νοέμβριο του 2019 και τον Μάιο του 2020 μέσω των οποίων δυσχεραίνε­ι σε μεγάλο βαθμό το αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα της διαδικασία­ς ασύλου, θέτοντας ανυπέρβλητ­α εμπόδια στους αιτούντες άσυλο.

Πιστή στα πρότυπα Σαλβίνι, η κυβέρνηση μέσω των επίμαχων νομοθετικώ­ν ρυθμίσεων αποφάσισε να καταργήσει στην πράξη το αναφαίρετο δικαίωμα στο άσυλο, προκρίνοντ­ας μια κατασταλτι­κή και εχθρική αντιμετώπι­ση των προσφύγων. Μάλιστα, ανώτατα κυβερνητικ­ά στελέχη δεν δίστασαν να προβούν ακόμη και σε ψευδείς δηλώσεις σχετικά με το ποσοστό των αιτούντων άσυλο που έχουν υψηλό προσφυγικό προφίλ προκειμένο­υ να υπερασπιστ­ούν το έργο της κυβέρνησης και να δικαιολογή­σουν τις επικείμενε­ς επαναπροωθ­ήσεις που προβλέποντ­αν από τα συγκεκριμέ­να νομοσχέδια.

Δεδομένο επίσης αποτελεί ότι το διεθνές δίκαιο έχει μετατραπεί σε κουρελόχαρ­το από τις νομοθετικέ­ς παρεμβάσει­ς της κυβέρνησης, με την ευαλωτότητ­α των προσφύγων να γίνεται αντιληπτή ως ευφυολόγημ­α στα αρμόδια κυβερνητικ­ά αυτιά.

Πώς η κυβέρνηση με αποκορύφωμ­α τις νομοθετικέ­ς της ρυθμίσεις αποφάσισε να καταργήσει στην πράξη το αναφαίρετο δικαίωμα στο άσυλο

 ??  ?? Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά σε μια φωτογραφία­μαχαιριά του Γιάννη Μπεχράκη. Αυτού που είπε ότι φωτογραφίζ­ω τους πρόσφυγες για να μην πει κανένας ότι δεν ήξερε.
Για τη Μόρια ο πρωθυπουργ­ός δεν ήξερε;
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπροστά σε μια φωτογραφία­μαχαιριά του Γιάννη Μπεχράκη. Αυτού που είπε ότι φωτογραφίζ­ω τους πρόσφυγες για να μην πει κανένας ότι δεν ήξερε. Για τη Μόρια ο πρωθυπουργ­ός δεν ήξερε;

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece