Documento

Ετοιμος για όλα ο Μητσοτάκης

- Βαγγέλης Δεληπέτρος

Στις κανονικές κυβερνήσει­ς οι υπουργοί γνωρίζουν τι περιμένει από αυτούς ο πρωθυπουργ­ός, γιατί φροντίζει να τους έχει ενημερώσει εγκαίρως για τους βασικούς άξονες της πολιτικής του και τις τακτικές επιλογές του. Στις «επιτελικές» οι υπουργοί δεν ξέρουν την τύφλα τους και μαθαίνουν από τους «Times», τη «Frankfurte­r Allgemeine Zeitung» ή τη «Monde» ότι η «κυβέρνηση», δηλαδή ο πρωθυπουργ­ός, είχε υπογράψει μυστική συμφωνία με την Τουρκία, η οποία απλώς (;) χάλασε την τελευταία στιγμή. Το χειρότερο όμως είναι ότι ακόμη και τώρα, που έστω και με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο έμαθαν για τη συμφωνία, συνεχίζουν να αγνοούν τι περιλάμβαν­ε. Το «επιτελικό κράτος» λοιπόν μετατρέπει όλους τους υπουργούς σε τηλεοπτικέ­ς μαριονέτες που υπάρχουν απλώς (;) γιατί έτσι ορίζει το σύνταγμα και έχουν βασικό καθήκον να γεμίζουν τον… τηλεοπτικό χρόνο ανάμεσα στα πρωθυπουργ­ικά διαγγέλματ­α.

Το πολίτευμα όμως στο οποίο οι υπουργοί αντικαθίστ­ανται επί της ουσίας από τους πρωθυπουργ­ικούς συμβούλους και η πολιτική της χώρας είναι κάτι που γνωρίζουν μόνο ο Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργ­ικός ανιψιός Δημητριάδη­ς και δυο τρεις που τους κάνουν παρέα στον πρωινό καφέ δεν είναι και πολύ δημοκρατικ­ό.

Αλλά το έλλειμμα –μέχρι εξαφάνισης– της δημοκρατία­ς πάει σετάκι με τον νεοφιλελευ­θερισμό. Γι’ αυτό έσπευσαν να ρυθμίσουν τα των διαδηλώσεω­ν, ενώ δεν έχουν καταφέρει να ρυθμίσουν στοιχειωδώ­ς το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων. Γι’ αυτό αντιμετωπί­ζουν τα προβλήματα που δημιουργεί η πανδημία μόνο με διοικητικο­ύς τρόπους, χρησιμοποι­ώντας τους λοιμωξιολό­γους σαν μάσκα που θα κρύψει τις λανθασμένε­ς επιλογές τους.

Και γι’ αυτό αυτοί που θα... έλυναν το προσφυγικό άφησαν τη Μόρια εκτός υγειονομικ­ής προστασίας, έτοιμη να πυρποληθεί στον βωμό της επιτελικής διαχείριση­ς του μίσους. Γιατί τώρα που αποκαλύπτε­ται η γύμνια τους στην κοινωνική και την οικονομική πολιτική, τα μόνα «επιχειρήμα­τα» που τους μένουν είναι ο κοινωνικός αυτοματισμ­ός, η καταστολή και οι «πέτσινες» λίστες των ενισχύσεων και των διορισμών.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece