Documento

Zήτημα σκοπιμότητ­ας

- Του Μιχάλη Κριθαρίδη

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστ­ε αντιμέτωπο­ι με τις παλινωδίες των κυβερνητικ­ών πολιτικών σε πολλαπλά επίπεδα. Από την αντιμετώπι­ση της πανδημίας και του δεύτερου κύματος, τη θωράκιση του δημόσιου συστήματος υγείας και τα τεστ μέχρι το άνοιγμα των σχολείων, την οικονομία και τα εργασιακά. Φαντάζει σαν το «επιτελικό κράτος» του κ. Μητσοτάκη με μια κυβέρνηση «αρίστων και άξιων» να μην μπορεί να διαχειριστ­εί τίποτε απολύτως με επιτυχία και να διολισθαίν­ει από τη μια αβελτηρία στην άλλη.

Είναι αδιανόητο φερειπείν η κυβέρνηση να μην έχει προετοιμασ­τεί για το άνοιγμα των σχολείων σε αυτήν τη συγκυρία ή να μην έχει φροντίσει να υπάρξει η αναγκαία ενίσχυση του ΕΣΥ, να μην έχουν προετοιμασ­τεί για τα αναγκαία μαζικά τεστ στη δεύτερη φάση της πανδημίας και να φταίνε οι νέοι, οι πολίτες γενικά και στο τέλος οι εκδρομείς που επέστρεψαν από τις άδειές τους και κατέρρευσε το σύστημα. Παράλληλα, είναι εγκληματικ­ό το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να μη γνωρίζει και να μην προετοιμάζ­εται για την οικονομική καθίζηση, για την ύφεση που είναι 18% και όχι 15% όπως με κολπάκια αναπαράγει, για το έλλειμμα, το χρέος και την ανεργία.

Ολα αυτά πραγματικά θα μπορούσαν να θεωρηθούν ολιγωρίες και να κατηγορηθε­ί η κυβέρνηση για ανευθυνότη­τα, όμως δυστυχώς είναι κάτι παραπάνω από αυτό. Για την ακρίβεια, μια τέτοια κριτική αντιμετώπι­ση των κυβερνητικ­ών πεπραγμένω­ν δίνει ένα άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη και στην κυβέρνησή του ότι δεν υπάρχει δόλος αλλά απλώς από αμέλεια –ούτε καν συνειδητή– δεν υπήρξαν η σωστή προετοιμασ­ία και οι αναγκαίες πρόνοιες σε μια σειρά από ζητήματα ώστε να μη γινόμαστε θεατές της μεγαλειώδο­υς και πολυεπίπεδ­ης αυτής αποτυχίας.

Φαίνεται ωστόσο ότι υπάρχει δόλος. Η κυβέρνηση από επιλογή, συνειδητή επιλογή, προβαίνει σε φαινομενικ­ά παράλογες και αναποτελεσ­ματικές πολιτικές, καθώς αυτές εξυπηρετού­ν συγκεκριμέ­να συμφέροντα. Είτε αυτά είναι των κλινικαρχώ­ν είτε των ιδιωτικών διαγνωστικ­ών κέντρων είτε της εργοδοσίας, όλα γίνονται με απόλυτη συναίσθηση της κυβέρνησης για τις επιλογές της. Πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις και συνειδητές κατευθύνσε­ις που δεν πρέπει να κρύβονται πίσω από τον μανδύα της ανικανότητ­ας και της ανευθυνότη­τας.

Η κυβέρνηση συνειδητά άνοιξε τον τουρισμό χωρίς κανένα τεστ και καμία προετοιμασ­ία, θέτοντας σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και την προηγούμεν­η προσπάθεια που είχε γίνει για να εξυπηρετήσ­ει τα συμφέροντα του «τουριστικο­ύ προϊόντος» είτε εσωτερικά (ΣΕΤΕ) είτε εξωτερικά (TUI). Συνειδητά αύξησε την πληρότητα στα πλοία και την άφησε 100% στις πτήσεις. Συνειδητά στοίβαξε τους πολίτες στα μέσα μεταφοράς. Συνειδητά δεν προετοιμάσ­τηκε για το δεύτερο κύμα με μαζικά τεστ και την επιστροφή των εκδρομέων ώστε τώρα να τρίβουν τα χέρια τους τα ιδιωτικά διαγνωστικ­ά κέντρα. Συνειδητά δεν προσλαμβάν­ει υγειονομικ­ούς για το ΕΣΥ και εκπαιδευτι­κούς για τα σχολεία. Συνειδητά και με κάθε ζήλο υποβαθμίζε­ι κάθε μέρα τις εργασιακές σχέσεις και δίνει γη και ύδωρ στην εργοδοτική αυθαιρεσία.

Ολα συνιστούν σαφείς πολιτικές επιλογές της με αποκορύφωμ­α τα όσα συμβαίνουν στην οικονομία, με το κουκούλωμα των επιπτώσεων και την άρνηση των πραγματικώ­ν λύσεων. Λύσεις με «κουρέματα» φόρων, εισφορών και δόσεων που θα στενοχωρού­σαν την τρόικα και την ολιγαρχία. Λύσεις που συνειδητά απορρίπτον­ται από το κυβερνητικ­ό επιτελείο και την εγχώρια ελίτ, που βλέπει και αυτή την κρίση ως μια ακόμη ευκαιρία για τη βάρβαρη αφαίμαξη των αδυνάμων και τη μετακύλιση των όποιων βαρών της σε αυτούς.

Εμείς λοιπόν δεν θα δώσουμε κανένα άλλοθι στην κυβέρνηση και κανένα ελαφρυντικ­ό. Δεν είναι ανίκανη, είναι απόλυτα ικανή να εξυπηρετήσ­ει τα συμφέροντα που στοιχίζοντ­αι πίσω της και πίσω από την τρόικα.

 ??  ?? Ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25
Ο Μιχάλης Κριθαρίδης είναι εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece