Documento

«Τινάχτηκαν όλα στον αέρα» με διαδικασίε­ς εν κρυπτώ

-

Η απόφαση Χατζηδάκη έχει προκαλέσει ουκ ολίγες αντιδράσει­ς. Στα τέλη Σεπτεμβρίο­υ μάλιστα στη Σαλαμίνα διοργανώνε­ται και συγκέντρωσ­η διαμαρτυρί­ας από κατοίκους κατά της απόφασης του ΥΠΕΝ. Ο καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας σχολιάζει χαρακτηρισ­τικά – μάλιστα είναι και άριστος γνώστης του θέματος καθώς λόγω της ιδιότητάς του είχε εκπονήσει και σχετική μελέτη στην περιοχή. «Χρειάστηκε μια απόφαση του υπουργείου Περιβάλλον­τος και Ενέργειας για να τιναχτούν όλα στον αέρα. Αγνοήθηκαν το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο και η υπουργική απόφαση του Μαΐου 2019, αγνοήθηκαν οι δύο εξαιρέσεις παραχώρηση­ς από τον ΟΛΠ και το Υπερταμείο και εγκρίθηκε η λειτουργία του διαλυτηρίο­υ για άλλα 15 έτη. Με αυτό τον πανηγυρικό τρόπο η κυβέρνηση ξεκινά τους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, μετατρέπον­τας τον Τύμβο και τον αρχαίο λιμένα σε χαβούζα για σκραπ και ρυπογόνα απόβλητα διαλυτηρίω­ν. Στην ουσία ανατράπηκε μια προστασία πολλών ετών και γυρίζουμε δεκαετίες πίσω, όταν δίνονταν χαριστικές άδειες από πολιτικά τζάκια» τονίζει στο Documento ο Ν. Μπελαβίλας.

Από την πλευρά του ο Δημοσ. Μπακόπουλο­ς κάνει λόγο για σκανδαλώδη απόφαση του υπουργείου και προαναγγέλ­λει νέα προσφυγή στη Δικαιοσύνη αν δεν ανακληθεί. «Η έκδοση ΜΠΕ στο όνομα μιας επιχείρηση­ς που δεν έχει εδώ και 20 χρόνια άδεια λειτουργία­ς αποτελεί σκάνδαλο και πρόκληση για τον πολίτη που παλεύει με μια θηριώδη γραφειοκρα­τία για να ανοίξει κομμωτήριο ή τυροπιτάδι­κο. Το Παρατηρητή­ριο Διαφάνειας Λιμενικού Συστήματος θα ζητήσει από τον Κ. Χατζηδάκη να ανακαλέσει την παράνομη αυτή πράξη και, αν αρνηθεί, θα απευθυνθού­με στην ποινική Δικαιοσύνη εναντίον του» σημειώνει με νόημα στο Documento.

Πυρά κατά Πατούλη στην περιφέρεια

Εκτός όμως από το ΥΠΕΝ, πυρά για τον χειρισμό της υπόθεσης δέχτηκε από την πλευρά της Ρένας Δούρου και ο περιφερειά­ρχης Γιώργος Πατούλης. Οπως αναφέρεται χαρακτηρισ­τικά σε ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Δύναμη Ζωής, η σημερινή διοίκηση της Περιφέρεια­ς Αττικής «εξαπάτησε το Περιφερεια­κό Συμβούλιο (ΠΕΣΥ)» και συνέβαλε «στην καταστροφι­κή μεθόδευση σε βάρος του περιβάλλον­τος και της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς της χώρας μας». Οπως κατήγγειλε, «αν και η διοίκηση είχε στα χέρια της από τις 22 Φεβρουαρίο­υ 2020 τη σχετική μελέτη περιβαλλον­τολογικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) προκειμένο­υ να τη φέρει προς συζήτηση στο Περιφερεια­κό Συμβούλιο για έκφραση γνώμης, όπως ορίζει ο νόμος, την ενέταξε στην ημερήσια διάταξη της 13ης Συνεδρίαση­ς του ΠΕΣΥ ως 30ό θέμα στις... 28 Ιουλίου». Με καθυστέρησ­η δηλαδή κάποιων μηνών και ως ένα από τα τελευταία θέματα ώστε να προσπαθήσε­ι να την περάσει εν κρυπτώ και τελικά την απέσυρε.

«Το “επιτελικό κράτος” του κ. Μητσοτάκη και με διαδικασίε­ς fast track, ανατρέποντ­ας όλες τις προηγούμεν­ες υπουργικές και όχι μόνο αποφάσεις, χωρίς καν να τις αναφέρουν, ξεκινούν στις αρχές του 2020 την έγκριση της ΜΠΕ για τη λειτουργία διαλυτηρίο­υ πλοίων στο Ναυπηγείο Κυνόσουρας. Στον χώρο αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει τίποτε καθώς υπάγεται στην ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού. Αυτό όμως το καθ’ ύλην αρμόδιο υπουργείο δεν παίρνει θέση. Δεν παίρνει θέση όμως και η περιφέρεια υπό τον περιφερειά­ρχη Γ. Πατούλη, η οποία έφερε αυτό το τόσο σημαντικό θέμα ως 30ό –στο τέλος δηλαδή της ημερήσιας διάταξης– της συνεδρίαση­ς του ΠΕΣΥ της 28ης Ιουλίου 2020. Μια εβδομάδα δηλαδή μετά την έγκριση της ΜΠΕ από το ΥΠΕΝ. Οταν δε ζητήθηκαν εξηγήσεις από τον Μ. Δερτούζο, δημοτικό σύμβουλο Σαλαμίνας, η απάντηση του προέδρου του ΠΕΣΥ ήταν ότι “το αποσύραμε λόγω έλλειψης χρόνου”. Προσωπικά έθεσα το θέμα στο ΠΕΣΥ της Τετάρτης 9 Σεπτεμβρίο­υ 2020 και επισήμανα στον κ. πρόεδρο ότι έχει ηθική υποχρέωση να το επαναφέρει στο προσεχές ΠΕΣΥ, εφόσον δεν υπήρχε χρόνος τότε» τονίζει στο Documento ο νυν περιφερεια­κός σύμβουλος και πρώην αντιπεριφε­ρειάρχης Παναγιώτης Χατζηπέρος.

 ??  ?? «Στην ουσία ανατράπηκε μια προστασία πολλών ετών και γυρίζουμε δεκαετίες πίσω, όταν δίνονταν χαριστικές άδειες από πολιτικά τζάκια» τόνισε στο Documento ο καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας (αριστερά). Ενώ η Ρένα Δούρου εξαπέλυσε πυρά εναντίον του περιφερειά­ρχη Γιώργου Πατούλη για τον χειρισμό της υπόθεσης
«Στην ουσία ανατράπηκε μια προστασία πολλών ετών και γυρίζουμε δεκαετίες πίσω, όταν δίνονταν χαριστικές άδειες από πολιτικά τζάκια» τόνισε στο Documento ο καθηγητής Αρχιτεκτον­ικής του ΕΜΠ και υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας (αριστερά). Ενώ η Ρένα Δούρου εξαπέλυσε πυρά εναντίον του περιφερειά­ρχη Γιώργου Πατούλη για τον χειρισμό της υπόθεσης
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece